Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων τα τρόφιμα
Πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων  τα τρόφιμα

Πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων τα τρόφιμα

Ευ. Αποστόλου:μετά τη βιωσιμότητα του χρέους η περίοδος ανάπτυξης

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του χρέους και η βιωσιμότητά του είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα της χώρας να μπει σε περίοδο ανάπτυξης , ενώ αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η αγροτική οικονομία είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ναυαρχίδα τα τρόφιμα, που είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων”. Αυτά τόνισε- μεταξύ άλλων- ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου από το βήμα του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Αγροτικής Οικονομίας που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο.

Επίσης ενημέρωσε ότι από 1ης Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της βασικής ενίσχυσης από τον και δεσμεύτηκε ότι εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγουμένων ετών να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως εξήγησε σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% (προκαταβολή) της βασικής ενίσχυσης. “Τώρα θα δούμε το βασικό κομμάτι που αφορά γύρω στα 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καθυστερούμενα, εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγούμενων χρόνων θα τα βρούμε μέχρι τέλος του χρόνου και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Απλά πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που μπαίνουμε στην κανονική διαδικασία των πληρωμών που σημαίνει ότι όντως η φετινή χρονιά θα είναι ρεκόρ από πλευράς πληρωμών”.

Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και επισήμανε οτι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση τον υπουργό οικονομικών.

Σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση ανέφερε ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ένα ποσό της τάξης των 140 εκ. ευρώ θα πληρωθεί πριν το Δεκέμβριο του 2016. “Αφού βάλουμε σε τάξη τα ζητήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ξεκινάμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα τρόφιμα είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Και μόνο αυτό αν το συνδέσουμε με την του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των εξαγωγών όλο το 2015 – και αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του 2016 – σημαίνει ότι ο ς κόσμος έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, παρά την κρίση, να σταθεί όρθιος. Και αυτό είναι το βάρος το μεγάλο που αναλαμβάνουμε ουσιαστικά, δηλαδή να τον βοηθήσουμε”, επισήμανε.

Ο υπουργός είπε ότι οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου είναι μεγάλες και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. “Περιμένουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από το συγκεκριμένο συνέδριο” επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Σκοπός του Συνεδρίου άλλωστε είναι η ανάδειξη των σύγχρονων ζητηµάτων της αγροτικής παραγωγής, η ανταλλαγή επιστηµονικών γνώσεων και απόψεων και η εξαγωγή τεκµηριωµένων προτάσεων που θα µπορούσαν ενδεχοµένως ν' αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη µιας νέας στρατηγικής για τον Αγροτικό Τοµέα της χώρας µας. Μια στρατηγική που διαφαίνεται ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η ανασυγκρότηση της Αγροτικής µας Οικονοµίας συνιστά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της Εθνικής µας Οικονοµίας.

Ο κ. Αποστόλου, συνοδευόταν από τον Γ.Γ. του υπουργείου, ενώ για το Συνέδριο που διεξάγεται στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. είπε ότι είναι ένα συνέδριο σημαντικό που έχει σχέση με την αγροτική οικονομία.

Για την ενιαία ενίσχυση ο υπουργός είπε ότι συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος και επανέλαβε ότι στις 31 Οκτωβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% (η προκαταβολή δηλαδή) της βασικής ενίσχυσης.
Σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι πρόσφατα υπέγραψε υπουργική απόφαση με τους υπουργούς Οικονομικών (γιατί είναι θέμα κυρίως δημοσιονομικό) και αποφασίστηκε ότι θα επιστραφούν άμεσα το πετρέλαιο που οφείλεται στους αγρότες.
«Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για να πληρωθούν τα συγκεκριμένα χρήματα», δήλωσε.

Τέλος, για την εξισωτική ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου για ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 140 εκατ. €, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν τον Δεκέμβριο.

Ν. Χριστοδουλάκης: Η διαγραφή του χρέους δεν είναι πανάκεια

Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεγάλο και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο επειδή η οικονομία βρίσκεται σε . “Είναι προφανές σε όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Το θέμα είναι ότι αν ξεκινήσει η Ελλάδα να ζητάει εδώ και τώρα διαγραφή του χρέους, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πιστεύω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν και ενδέχεται πάλι να μπούμε σε εμπλοκές στη διαπραγμάτευση ή σε συζητήσεις για επέκταση των μέτρων και των μνημονίων. Για αυτό πιστεύω και υποστηρίζω ότι πρέπει η Ελλάδα, πάση θυσία, να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει για να μπει η οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης, έτσι ώστε πείσουμε όλους ότι η αβεβαιότητα και οι φόβοι είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας. Πιστεύω τότε, ότι πολλά πράγματα θα καλυτερεύσουν. Εντωμεταξύ, μπορεί να βελτιωθεί το χρέος, μετακυλίοντας πληρωμές στο απώτερο μέλλον και μειώνοντας και συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης. Θέλει πολύ δουλειά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν-μεταξύ άλλων- η αντι και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη,ο θεματικός αντι αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Χατζόπουλος και ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση