Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρωταθλητές στην ανεργία στη Θεσσσαλία Μαγνησία και Καρδίτσα
Πρωταθλητές στην ανεργία στη Θεσσσαλία Μαγνησία και Καρδίτσα

Πρωταθλητές στην ανεργία στη Θεσσσαλία Μαγνησία και Καρδίτσα

Δύο νέα προγράμματα για νέους και αυτοαπασχολούμενους ανακοίνωσε η διοικήτρια του   Μαρία Καραμεσίνη

Δύο νέα προγράμματα για νέους και αυτοαπασχολούμενους ανακοίνωσε σήμερα  το μεσημέρι κατά την επίσκεψή της  στον Βόλου η διοικήτρια Μαρία Καραμεσίνη, ενώ ενημέρωσε  πως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Θεσσαλία κατέχουν η Μαγνησία και η Καρδίτσα.Συγκεκριμένα  είπε ότι το 2017 ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας στη Μαγνησία ήταν 25,9%, ποσοστό που είναι το ίδιο περίπου με το . Καρδίτσας (25,7%). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2014 η ανεργία στη Μαγνησία ήταν κατά μέσο όρο 34,6% και το 2013 η ανεργία ήταν 37,5% και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ είπε ότι σε σχέση με το 2013 η ανεργία μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κα Καραμεσίνη  επισκέφθηκε τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Βόλο συνοδευόμενη από τη  διευθύντρια Mαρία Κοντογιάννη, μίλησε με  τους εργαζομένους  κι ενημερώθηκε για τη λειτουργία των υπηρεσιών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.

Η ίδια ενημέρωσε για τις δύο πλατφόρμες που έχουν ανοίξει, εκ των οποίων η μία αφορά για τη των δικαιούχων εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ και η δεύτερη των  δανειοληπτών  εκτός ΟΕΚ. «Πολλά πράγματα που σχεδιάζουμε κι όταν πάμε να τα υλοποιήσουμε δημιουργούνται κάποιες εμπλοκές , οπότε θέλω να είμαι σίγουρη ότι όλα βαίνουν ομαλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΟΑΕΔ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα, που αναμένεται εντός των ημερών για νέους 18-29 ετών για τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας και ένα δεύτερο αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να επιχορηγηθούν για να ανοίξουν και δική τους επιχείρηση, εφόσον το επιθυμούν.

Ακόμη θα αναπτυχθούν προγράμματα για την επιχειρηματικότητα είτε των νέων, είτε αυτό που τρέχει ήδη και αφορά την πρώτη μισθωτού για νέους ως 35 ετών που είναι , έχουν τη δική τους επιχείρηση , θέλουν να την επεκτείνουν, άρα θα προσλάβουν κάποιον.

Τα δύο προγράμματα που αναμένεται να «τρέξουν» το προσεχές διάστημα είναι στο στάδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και, σύμφωνα με τη διοικήτρια το πρώτο πρόγραμμα για την νέων θα ξεκινήσει με 10.000 ανέργους σε πρώτη φάση (θα είναι πρόγραμμα 15.000), ενώ το δεύτερο για τους αυτοαπασχολούμενους θα αφορά προς το παρόν 5.000 ανθρώπους, με αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, με βάση τη δυνατότητα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας το φθινόπωρο του 2017, αξιοποίηση των χρημάτων για ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους, που θέλουν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα.

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Για το αν χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία ειδικότερα,  η διοικήτρια του ΟΑΕΔ  διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο προγράμματα: εθνικά και με τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε πως  είναι ζητούμενο το πώς το ένα θα «κουμπώνει» με το άλλο. «Δεν μπορεί τα προγράμματα ς να μην συμβαδίζουν σε τοπικό επίπεδο με τα αναπτυξιακά προγράμματα. Άρα πρέπει να ανταποκρίνεται η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού με αυτό των επιχειρήσεων παλιών και νέων” ανέφερε.

Η κα Καραμεσίνη θα βρεθεί  σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα σε μια εκδήλωση  της περιφερειακής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ με θέμα τον ρόλο του ΟΑΕΔ στην ανταπόκρισή του στις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας κατά την οποία θα μιλήσει για τα προγράμματα  του ΟΑΕΔ  και θα ακούσει και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Τέλος αύριο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ  θα συνοδεύει την υπουργό , η οποία  θα βρεθεί στο Βόλο και θα συναντηθεί με την πρυτανική αρχή του ενώ στις 7.00 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του  δημαρχείο της πόλης.

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση