Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εκδήλωση για τον Άγιο Διονύσιο
Προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εκδήλωση  για τον Άγιο Διονύσιο

Προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εκδήλωση για τον Άγιο Διονύσιο

Προτάσεις για την ενίσχυση αρμοδιοτήτων του εκλογικού σώματος, του ρόλου της Βουλής και θεμελιώδη δικαιώματα κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ηλίας Νικολόπουλος, στο πλαίσιο της σημερινής ς που πραγματοποίησαν ο και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τον εορτασμό του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις βασικές συνταγματικές διατάξεις προς αναθεώρηση. Όπως είπε «Η Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι και θα κινηθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα στα πλαίσια του αρ.110 δλδ οι θεμελιώδεις διατάξεις όπως έλεγαν οι παλιοί δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό που λένε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά από την άλλη πλευρά στόχος είναι να διορθωθούν ορισμένα μειονεκτήματα που υπάρχουν κι έχουν κληρονομηθεί από το 1975΄Π.χ. το ισχύον αντιπροσωπευτικό σύστημα εκπροσωπεί τον απόντα λαό μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αυτό πρέπει να αλλάξει κι ο λαός να μην εκπροσωπεί ως απών. Άρα ο πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του εκλογικού σώματος. Να παρεμβαίνουν οι πολίτες, να προτείνουν Νόμους οι πολίτες να μπλοκάρουν με λαϊκή αρνησικυρία έναν Νόμο που η πλειοψηφία δεν τον θέλει των πολιτών και τον θέλει η Βουλή. Δεν εννοώ μόνο το δημοψήφισμα, που είναι λίγο αρχέγονος θεσμός.

Ο κανονικός θεσμός είναι η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δλδ προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα οι πολίτες κι αν απορριφθούν από τη Βουλή ενδεχομένως να γίνει δημοψήφισμα και την πρωτοβουλία στο δημοψήφισμα να την έχουν οι πολίτες. Δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας. Υπάρχουν διάφορα μειονεκτήματα τώρα όπως έχει καθιερωθεί στο δικό μας Σύνταγμα που το προτείνει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αν το προτείνουν οι πολίτες υπάρχει ολόκληρη διαδικασία.

Δεύτερος στόχος μιας σοβαρής αναθεώρησης πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Βουλής. Οι Βουλευτές – αντιπρόσωποι του λαού που δεν έχουν τόσα δικαιώματα όσο έπρεπε να έχουν να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής. Να μπορεί η Βουλή να ελέγχει την Κυβέρνηση κι όχι η κυβέρνηση την Βουλή.

Ένας τρίτος κι ίσως ο σημαντικότερος τομέας είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σε ορισμένα θέματα το δικό μας Σύνταγμα ασαφώς αλλά έμμεσα είναι πιο προοδευτικό από τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Π.χ. το δικό μας Σύνταγμα έμμεσα αλλά όχι σαφώς, απαγορεύει την αντ, στην Ε.Ε. επιτρέπεται η ανταπεργία.

Επίσης ένα θέμα είναι η λειτουργία του πολιτεύματος με τις σχέσεις και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επειδή το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτικό ορθό είναι μία κατά την προσωπική μου άποψη, λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων ως ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Δεν είναι σωστό να πάμε σε ημιπροεδρικό σύστημα όπως ήταν το 1975 λανθασμένα, αλλά να υπάρχει λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων, π.χ. στις επιλογές των ανωτάτων δικαστηρίων των προέδρων, καλό θα είναι αφού προτείνουν οι ολομέλειες τρεις, από αυτούς τους τρεις να προτείνει έναν και να επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή τα μέλη των αρχών, όπως , βλέπετε τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα για να συγκροτηθεί το όργανο. Αν υπήρχε μια διάταξη που έλεγε ότι τα 3/5 των προέδρων αντί των 4/5 συγκροτούν τις Αρχές κι αν δεν υπάρχουν τα 3/5, αυτοί που προτάθηκαν επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δλδ πράγματα που έχουν μπλοκάρει τη λειτουργία των θεσμών, μπορούν να ξεμπλοκάρουν με μία αναθεώρηση. Είναι ένας στόχος για να γίνει πιο εκσυγχρονισμένο το σύστημά μας.

Επίσης να καθιερωθεί το σύστημα της απλής ανας. Δεν μπορεί να έχουμε συστήματα που είναι ιδιαιτερότητες ελληνικές και να μιλάμε για συστήματα πλειοψηφικά που αλλοιώνουν το κομμάτι αυτό. Κανονικά ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες, είναι ένα σύστημα απλής ανας ώστε να εκφράζεται η λαϊκή βούληση επαρκώς στο Κοινοβούλιο.

Για την επιτροπή που έχει συσταθεί ο κ. Νικολόπουλος είπε: «Νομίζω ότι θα καταλήξει κάπου, γιατί αφενός υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. Σε αυτούς τους δύο πυλώνες κινούνται οι σχέσεις Κράτους εκκλησίας. Εγώ λέω τις προτάσεις με τις οποίες συμφωνώ γιατί από τη στιγμή που παραμένει ως επικρατούσα θρησκεία η ανατολική ορθόδοξη, δε νομίζω που μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Τα επιμέρους θέματα δεν είναι θέματα Συντάγματος».

Όσον αφορά στις αποφάσεις του ΣτΕ, υπογράμμισε: «δε νομίζω ότι υπάρχει δυσλειτουργία του ΣτΕ. Πάντοτε γίνονται συσκέψεις δικαστών που είναι μυστικές και δεν ανακοινώνονται κι αναμένει το τελικό αποτέλεσμα και μπορεί να γίνουν και τέσσερις και πέντε συσκέψεις όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Δε βλέπω καμία δυσλειτουργία. Θα κρίνει το Νόμο αν είναι σύμφωνός. Κανείς δε θέλει να προκαταβάλλει τη γνώμη του δικαστηρίου. Εγώ προσωπικά θεωρώ ως προς τον αριθμό των αδειών είναι ο Νόμος σύμφωνος με το Σύνταγμα, γιατί το Σύνταγμα δε λέει ότι ο αριθμός των αδειών ορίζεται από το Σύνταγμα, αφήστε που δεν υπάρχει κι τώρα ποιος φταίει γι αυτό είναι θέμα της διάσκεψης των προέδρων. Το ΕΣΡ ελέγχει την λειτουργία των υπαρχόντων τηλεοπτικών αρχών κι επιβάλλει τα πρόστιμα. Αλλά το Σύνταγμα δε λέει για αριθμό αδειών».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο συνταγματικό πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα του σήμερα, ενώ για το αποτέλεσμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και προσθεσε: “Δεν μπορώ να προδικάσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής που θα ξεκινήσει αν ξεκινήσει και θα έχει ως σκοπό τη συνταγματική αναθεώρηση αν γίνει και ξεκινήσει η διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Η Εκκλησία πηγαίνει πάντα σε ένα δι βάζοντας πάντα θετικά πρόσημα σε αυτόν τον δι κι έχοντας επενδύσει πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, αυτό που με μία λέξη χαρακτηρίζουμε ως συναλληλία ή ομοταξία και θα αποτελέσει τη διοίκουσα γραμμή των συνομιλιών και του σκοπού μας”.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι δε θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση για να προχωρήσει το έργο αυτό. Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υφίσταται αυτή η κοινοβουλευτική συναίνεση δεν ξέρω στο μέλλον τι θα γίνει. Είναι θέμα εσωτερικού του κοινοβουλίου, των κομμάτων κι όχι θέμα της Εκκλησίας».

Για τα επίμαχα άρθρα Εκκλησίας – Κράτους, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Δεν υπάρχει θέμα ανεξιθρησκία ή θρησκευτικής ελευθερίας. Το αρ.13 του Συντάγματος είναι στα μη αναθεωρητέα άρθρα γιατί θεωρείται θεμελιώδες άρθρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αναθεωρείται. Για το αρ. 3, η Εκκλησία πιστεύει ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί να παραμείνει στην μορφή που βρίσκεται εξυπηρετεί και τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Ελληνική Πολιτεία και τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και της σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές οι σχέσεις να είναι συνταγματικά ρυθμισμένες κι όχι μόνο σε ένα απλό νομοθετικό πλαίσιο.

Η πρόταση ότι το Κράτος πρέπει να είναι ουδέτερο είναι πολύ επικίνδυνο, εάν αυτή η ουδετερότητα δεν περιγραφεί πρώτον ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών μας υποχρεώσεων και δυνατοτήτων κάτι που πιστεύω ότι θεμελιώνεται συνταγματικά στο αρ13 αλλά και πως κατανοείται αυτή η θρησκευτική ιδιαιτερότητα διότι μπορεί να δημιουργήσει άλλες ετεροβαρείς σχέσεις προς αυτές τις άλλες θρησκείες στην Ελλάδα που τότε θα φέρουν νέα προβλήματα πιο ουσιαστικά και πιο δύσκολα».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βολου Λαζ. Γαϊτάνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Δ.Σ.Β. ανοίγουν σήμερα πρώτοι τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Έναν εθνικό διάλογο όμως που δεν φαίνονται έτοιμα ν' ανοίξουν τα πολιτικά κόμματα, παρότι είναι εκείνα που θα υλοποιήσουν την όποια συνταγματική αναθεώρηση.

Γι' αυτή απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 180 βουλευτών σε 2 ψηφοφορίες, που θα απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα. Το ζητούμενο λοιπόν για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι το κλίμα συναίνεσης. Σήμερα αυτό που βιώνουμε καθημερινά, είναι το κλίμα της πόλωσης. Άρα η ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία της αναθεώρησης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες από τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, ως μια εισαγωγή στις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν. Κάποιες από αυτές τις διατάξεις, όπως τις παρουσίασε στις 25 Ιουλίου ο κ. Πρωθυπουργός, είναι πιθανό θα ψηφιστούν από το σύνολο των βουλευτών: Π.χ. η διάταξη του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών. Η σύντομη παραγραφή που προβλέπει , ακόμη και για κακουργηματικές πράξεις , αποτελεί κοινωνική πρόκληση.
Για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από υπουργούς κανείς δεν μπορεί να δεχτεί στη φυλακή να έχει κλειστεί μόνο ο Τσοχατζόπουλος.

Επίσης η διάταξη του άρθρου 62 για την ασυλία των βουλευτών. Για ποινικά αδικήματα, που δεν έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του βουλευτή ως μέλους της Βουλής, κανείς βουλευτής δεν πρέπει να έχει αντιμετώπιση διαφορετική από τον απλό πολίτη.

Την έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον καθηγητή, γιατί «με τρόπο εναργή μας έδωσε να καταλάβουμε τί είναι αυτό που ονομάζουμε Αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, επισημαίνοντας ότι «ως Εκκλησία διαθέτουμε ανθρώπους με κατάρτιση και εμπειρία να μπορούν να διαλεχτούν, γι' αυτό μην υποτιμήσετε ποτέ αυτό που η Εκκλησία μπορεί να καταφέρει… Ένα είναι το ζητούμενο: αυτό που ωφελεί το λαό μας. Η πεμπτουσία του είναι η ενότητά μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη είναι η ενοποιός δύναμη του λαού μας, όχι μόνο στα όρια του Ελληνικού Κράτους, αλλά στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει Ελληνισμός… Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει αυτή την ενότητα, γιατί η Εκκλησία μπορεί να ενισχύει και να εμψυχώνει τον λαό, για να στέκεται δίκαια στην κάθε θρησκευτική μειονότητα. Ξενόφοβος και ρατσιστής γίνεται ο λαός που δεν γνωρίζει την πίστη και την παράδοσή του, απ' όπου μπορεί να αντλεί δύναμη για ν' αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες.

Όταν ζητούμε από την Πολιτεία έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο, το κάνουμε γιατί πιστεύουμε στην ενότητα του λαού, που με τόση αγάπη διακονούμε.

Το Σύνταγμά μας έχει όλα τα εχέγγυα για την σωστή διαμόρφωση συναλληλίας και σχέσεων, που μπορούν να προοδεύουν μέρα με την ημέρα, εφόσον υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης… Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε η Ορθόδοξη Εκκλησία να μετατραπεί σε κομμάτι αυτού του τόπου, γιατί το κομμάτι θα οδηγήσει στο κόμμα και το κόμμα στη διαίρεση…»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση