Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προτάσεις για δημιουργία δικτύου ασφαλών διαδρομών στη Μαγνησία
Προτάσεις για  δημιουργία δικτύου ασφαλών διαδρομών στη Μαγνησία

Προτάσεις για δημιουργία δικτύου ασφαλών διαδρομών στη Μαγνησία

Οι προτάσεις για δημιουργία δικτύου ασφαλών διαδρομών στη Μαγνησία παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Β'/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή την έναρξη των δραστηριοτήτων σχεδιασμού ασφαλών σχολικών διαδρομών.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ασφαλών διαδρομών οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές (και όχι μόνο) στις μετακινήσεις τους προς και από το σχολείο.

Αρχικά ο διευθυντής ΔΔΕ Σωκρ. Σαβελίδης είπε: «Ας φανταστούμε μαθητή ή μαθήτρια φορτωμένο με μία τσάντα γεμάτη βιβλία να προσπαθεί να πάει σχολείο. Πρέπει να περάσει από γεμάτα από σταθμευμένα οχήματα και υλικό ή εμπόδια, να αναγκαστεί να κατέβει από πεζοδρόμιο να πάει στο δρόμο, όπου περνούν αυτοκίνητα, διαβάσεις και μη σηματοδοτούμενες. Το ίδιο συμβαίνει και σε ημιαστικές περιοχές, όπου έχουμε προβλήματα από καιρό.»

Ο ίδιος εξήγησε ότι η παραπάνω κατάσταση αποτέλεσε έναυσμα για την εκπόνηση σχεδίου της Β'/θμιας εκπαίδευσης με θέμα “Ασφαλείς σχολικές διαδρομές” συν δύο μελέτες που έγιναν από το 5ο Γυμνάσιο και το ΕΕΚ Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, στόχος είναι να ζητηθούν οι απόψεις των γονέων των μαθητών και εκπαιδευτικών σχολείων για να προσδιοριστούν οι διαδρομές ( δίκτυο ασφαλών διαδρομών από σχολείο στο σπίτι και αντιστρόφως ).

«Θα πρέπει αυτό το σχέδιο να καλύπτεται από προδιαγραφές και νομικές διατάξεις. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο και για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη των μηχανικών του ΤΕΕ και τη συνεργασία της Ένωσης Γονέων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης εξήγησε ότι όλες οι προτάσεις θα καταγραφούν σε ένα τεχνικό δελτίο και αυτό θα κοινοποιηθεί στους αντίστοιχους δήμους και την Περιφέρεια.

Ο κ. Σαβελίδης χαρακτήρισε τους γονείς αιχμή του δόρατος αφού θα απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα προδιαγράψουν απαιτήσεις που προβλέπονται για δημιουργία ασφαλών διαδρομών κι ευχήθηκε μέσα στη σχολική χρονικά να έχουμε που προσδοκούμε και να τα παραδώσουμε να υλοποιηθούν.

Ο διευθυντής Β'/θμιας Εκπαίδευσης εξήγησε πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων αλλά στόχος είναι η πρόληψη. «Αυτές οι διαδρομές δεν θα αφορούν μόνο μαθητές, αλλά και ΑμεΑ. Θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από απλούς περιπατητές. Εκείνο που περιμένουμε από το ΤΕΕ είναι τα εργαλεία που θα είναι ουσιαστικά οι προδιαγραφές, σχεδιαγράμματα, φωτοαπεικονίσεις κ.λπ. ώστε να καταγραφούν παρατηρήσεις και θα κωδικοποιηθούν.

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το ΤΕΕ θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του για συγκεκριμένες και θα κοινοποιηθούν στα σχολεία με ερωτηματολόγιο μαζί με το οποίο θα κωδικοποιεί η όλη διαδικασία. Έχουμε πολλές περιπτώσεις που διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων έχουν κάνει αιτήματα να δοθεί λύση για επικίνδυνους δρόμους. Εμείς θα το συμπεριλάβουμε απλά στην όλη κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

Όσον αφορά τους μαθητές υ και Δημοτικού σημείωσε πως τα παιδιά τα πηγαινο-φέρνουν οι γονείς στην α'/θμια και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ώρα για συνεργασία.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα είπε πως το ΤΕΕ «αγκάλιασε» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Β'/θμιας εκπαίδευσης, μία πρόταση πολύ ουσιαστική και αφορά ασφαλείς διαδρομές παιδιών που κρύβουν πολλά εμπόδια, λιγότερα ή περισσότερο επικίνδυνα.

Αναφερόμενη στη διαδικασία εξήγησε πως θα συσταθεί μία ομάδα εργασίας που θα παραδώσει στους γονείς και εκπαιδευτικούς τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, βάσει προδιαγραφών (στοιχεία να τοποθετηθούν σε οδούς) και από κοινού με την Β'/θμια και την Ένωση Γονέων να συνταχθούν ερωτηματολόγια που θα διανεμηθούν σε σχολεία και θα απαντηθούν από εκπαιδευτικούς και γονείς.

«Θα καταγράψουμε προβλήματα όπως τα βιώνουν τα παιδιά και θα κάνουμε τεχνικά δελτία ώστε ο δήμος και η περιφέρεια να ξέρουν τι πρέπει να γίνουν. Προφανώς είναι ένα στάδιο που δύσκολα θα υλοποιηθεί άμεσα, όμως είναι μία αρχή για να γίνουν στην πορεία τα πράγματα (, χαλασμένα κ.ά.). Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα διευκολύνει αρμοδίους στο έργο τους» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας και πρόσθεσε: «εμείς θα ενισχύσουμε επιχειρήματα διευθυντών και γονιών για να γίνουν τα έργα. Τα αιτήματα να κατατίθενται τεκμηριωμένα.

Ακούγεται για πρώτη φορά η φωνή αυτών που έχουν το πρόβλημα μέσω συλλογικοτήτων για να γίνει ένα έργο κοινής ωφέλειας».

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηλίας Κουτσερής ανέφερε ότι «ως Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Βόλου βρίσκουμε σημαντική την αυτή. Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα «κουμπώσει» στις ανησυχίες των γονιών που στέλνουν τα παιδιά στα σχολικά συγκροτήματα, από τη στιγμή που είναι γνωστοί οι κίνδυνοι. Έχουν γίνει μετά από παρεμβάσεις γονέων κ.λπ. αρκετά θετικά βήματα. Αλλά το σημαντικότερο είναι αυτό που θα γίνει τώρα».

Ο ίδιος εκτίμησε πως αν γίνουν και έργα από το υπουργείο υποδομών (κυκλοφοριακή αγωγή) και το υπουργείο παιδείας να προκύψουν καλά και πρόσθεσε: « Είναι τα πρώτα βήματα που γίνονται και ελπίζουμε μέσα στη χρονιά να έχουμε αποτελέσματα. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων θα συνδράμουν στο έργο των μηχανικών και των εκπαιδευτικών να καταγραφούν τα προβλήματα».

Για τα ΕΠΑΛ

Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ ο κ. Σαβελίδης εξήγησε σε συνεργασία με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και τους συλλόγους η Β'/θμια εκπαίδευση υπέβαλε αίτηση σε περιφέρεια και υπουργείο παιδείας για λειτουργία 37 ολιγομελών τμημάτων.

Ο ίδιος είπε τέλος πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση το υπουργείο εγκρίνει τα 17 και αναμένεται η έγκριση άλλων 12 από την Περιφέρεια και μένουν οκτώ, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν και αυτά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση