Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προτάσεις από Μητσοτάκη για ιδιωτικό χρέος
Προτάσεις από Μητσοτάκη για ιδιωτικό χρέος

Προτάσεις από Μητσοτάκη για ιδιωτικό χρέος

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για μια συνολική, «ριζική, τολμηρή» ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της , επαναλαμβάνοντας την κορωνίδα του οικονομικού προγράμματος, που είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την εκτίμησή του ότι «καθαρή έξοδος δεν υπάρχει» και πως απαιτείται ένα εθνικό μεταρρυθμίσεων.

Εκκινώντας από τη βασική του πεποίθηση ότι η υπερφορολόγηση και η υπερχρέωση δεν αφήνουν την να πάρει μπροστά, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «δήθεν θυμήθηκε» να εξαγγείλει ότι θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις στο 26% επειδή η .Δ. έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα τον μειώσει στο 20%. Εψεξε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι «ξέχασε» να αναφερθεί στις «εξοντωτικές» ασφαλιστικές που φέτος ενδεχομένως να αυξηθούν, όπως είπε, στο 38%.

Ο πρόεδρος της .Δ. παρουσίασε το περίγραμμα των προτάσεών του για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την οποία χαρακτήρισε «κομβικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τη διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών –με σεβασμό στη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της – «και με διακομματική συναίνεση, αν αυτό είναι απαραίτητο», όπως είπε. Οσες οφειλές κριθούν εισπράξιμες, θα μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές. Προτείνει ακόμη ειδική μέριμνα, ώστε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ να χωριστούν σε δύο τμήματα: το ένα από αυτά θα «παγώσει» και θα αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση. Επιπλέον, για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση να γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι προτάσεις θα εξειδικευθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

«Η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει αν συνεχίσουμε την ίδια αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, της στάσης πληρωμών, αλλά και της απέχθειας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αποδόμησε το success story της κυβέρνησης: «Καθαρή έξοδος από το 3ο μνημόνιο δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε νέα μέτρα λιτότητας, μετά τη λήξη του, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Εχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, επίσης, σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και σε συνεχή λιτότητα ουσιαστικά μέχρι το 2060.

Εχει δεσμευθεί για πολλά χρόνια σε ενισχυμένη , πολύ πιο αυξημένη από άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία», τόνισε, ενώ άσκησε κριτική στην της κυβέρνησης να μη ζητήσει τα χρήματα του αδιάθετου κουμπαρά του 3ου μνημονίου ύψους 27,4 δισ. ευρώ. «Οικοδομεί ένα “ταμειακό απόθεμα”, αυτό το οποίο αποκαλείται cash buffer, με πολλαπλάσιο επιτόκιο από τις αγορές, ξεζουμίζοντας ταυτόχρονα στους φόρους τους Ελληνες. Αναρωτηθείτε: αυτό το ακριβό και από τον κόπο σας χτισμένο ταμειακό απόθεμα, πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί άραγε, αν οι φωστήρες της κυβέρνησης συνεχίσουν να μοιράζουν τόσο κούφιες υποσχέσεις; Υποσχέσεις, που όλοι –και κυρίως οι αγορές– θα εκλάβουν ως μια πρόσκληση σε ένα πάρτι κομματικών διορισμών και κομματικής κατασπατάλησης των δικών σας θυσιών».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση