Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρόταση μομφής κατά της Μέι
Πρόταση μομφής κατά της Μέι

Πρόταση μομφής κατά της Μέι

Το πόγευμα η ψηφοφορία

Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κατέθεσαν οι βουλευτές του Συντηρητικού τος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αποκαλούμενης επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι, εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα μεταξύ έξι και οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνταν προκειμένου να κατατεθεί η σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα τη.

Η του απαιτούμενου αριθμού των επιστολών για την «καθαίρεση» της Βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης της Μέι με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα κατά τον έκτακτο γύρο συναντήσεων που είχε την Τρίτη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop)

Ο κύκλος των συναντήσεων έγινε μετά την απόφαση της πρωθυπουργού του Ηνωμένοπυ Βασιλείου να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

«Όχι» από Ε.Ε. στην επαναδιαπραγμάτευση

Ενα μεγάλο «όχι» εισέπραξε χθες η Βρετανίδα Τερέζα Μέι μετά τις επισκέψεις της στις Βρυξέλλες, στη Χάγη και στο Βερολίνο, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές της για περαιτέρω στις 585 σελίδες της συμφωνίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου το Brexit θα συζητηθεί, είναι να προσφέρουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη ρήτρα ασφαλείας (backstop) και να μην υπάρξει «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας και της ανεξάρτητης Ιρλανδίας. «Η συμφωνία που έχουμε πετύχει είναι η καλύτερη δυνατή, είναι η μοναδική συμφωνία», είπε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα ξανανοίξουμε τη συμφωνία αποχώρησης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου . Τουσκ, ο οποίος σε tweet του ανέφερε πως σκοπός της ένταξης της συζήτησης για το Βrexit στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν είναι για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την κύρωση της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε και πρόσθεσε πως «καθώς ο χρόνος τελειώνει, θα συζητήσουμε επίσης την ετοιμότητά μας για το σενάριο στο οποίο η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αυτό που στις Βρυξέλλες ακούγεται όλο και περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο . Την πιθανότητα δηλαδή εξόδου της Μ. Βρετανίας στις 29 Μαρτίου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Τουσκ τόνισε πως παραμένει βέβαιος ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη αλλά και η μοναδική συμφωνία. «Δεν υπάρχει χώρος για επαναδιαπραγμάτευση αλλά περαιτέρω διευκρινίσεις είναι πιθανές», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε χθες ότι αν τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα ασφαλείας, θα είχε ως συνέπεια η Μ. Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και ότι αυτό δημιουργεί αντιδράσεις στο , αλλά η ρήτρα ασφαλείας «είναι αναγκαία» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η Ιρλανδία δεν θα αφεθεί ποτέ μόνη της», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση