Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρόταση για διακοπή εναπόθεσης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου
Πρόταση για διακοπή εναπόθεσης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου

Πρόταση για διακοπή εναπόθεσης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου

Πρόταση διακοπής εναπόθεσης απορριμμάτων από τις εταιρείες ANSY Α.Ε. και ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. αποφάσισε κατά την σημερινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του εξ' αναβολής (δύο φορές) θέματος αποδοχής από τον ΣΥΔΙΣΑ του αιτήματος της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ-ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ. (Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών) από τη ΒΙΠΕ ς στον ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου.
Η πρόταση θα σταλεί στο Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει.

Πάντως κατά τη μεσημεριανή συνεδρίαση οι τόνοι ανέβηκαν όπως η θερμοκρασία, μετά από έγγραφο που γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με το οποίο αρχές του 2013, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επέβαλε πρόστιμο ύψους 98.300 ευρώ στην εταιρεία ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε., επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς, είπε ότι το θέμα εισάγεται κατόπιν αιτήματος 16 συμβούλων, ωστόσο το συμβούλιο απαρτίζεται από 49 συμβούλους και κατά το Νόμο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι επαρκής ο αριθμός.

Στο σημείο εκείνο σημειώθηκε έντονη φραστική μεταξύ του Απ. Γαλάτη με τους Ιάσ. Αποστολάκη και Ι. Μολοχίδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γ. Πράττος, ρώτησε τον Απ. Νάνο (ΛΑΣ), καθώς ο Θ. Τσαλούχας δεν ήταν παρών, τι έγινε στη συνεδρίαση του ΣΥΔΙΣΑ όταν ελήφθη απόφαση αναστολής για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ. (Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών) από τη ΒΙΠΕ ς στον ΧΥΤΑ Βόλου κι αν παρευρέθηκε ο σύμβουλος της ΛΑΣ, κάνοντας γνωστό ότι ο κ. Τσαλούχας συμφώνησε τηλεφωνικά, να ανασταλεί η αποδοχή των απορριμμάτων.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, είπε ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται” και πρόσθεσε: «Με τη δική μας θέληση θα ξεκινήσει η συνεδρίαση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο ΣΥΔΙΣΑ είναι σύνδεσμος που αφορά όλους τους Δήμους. Τα θέματα αποφάσεων του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ αποφασίζει. Η Δημοτική Αρχή δεν ελέγχει. Οι δημότες με τις εκλογές, επέλεξαν εμάς στο Δήμο μέχρι το 2019. Θα πρέπει να το καταλάβετε ότι το πότε θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και τι θέματα θα συζητούνται θα το αποφασίσουμε εμείς».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης, είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του σώματος: «Είστε γαλαν και έτσι όπως το είπατε, είναι σαν να μας κάνετε χάρη, αλλά θα γινόταν συνεδρίαση θέλετε δε θέλετε, καθώς το άρθρο του Καλλικράτη είναι συγκεκριμένο».

Ο Γ. Μουλάς τόνισε ότι έχει ζητηθεί με έγγραφο η γνώμη της νομικής υπηρεσίας, ενώ ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε «Μέχρι το 2019, την ατζέντα για τα θέματα θα την ορίζει η Δ.Α. Την μόνη ατζέντα που θα έχετε εσείς (μειοψηφίες) θα είναι η τηλεφωνική ατζέντα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ι. Μολοχίδης, είπε: «τα χρόνια που είμαι δημοτικός σύμβουλος δεν ξανασυνάντησα ποτέ κάτι τέτοιο», με τον Αχ. Μπέο να παρεμβαίνει και να λέει « παρεΐτσα ήσασταν» και τον Ι. Μολοχίδη να του ζητά να μην παρεμβαίνει. Μάλιστα είπε ότι δεν προσδιορίζει ο πρόεδρος, αν θα εισαχθεί ή όχι ένα θέμα και όταν υπάρχουν ζητήματα από την , την εισήγηση την κάνει η .

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γ. Πράττος , ανέφερε- μεταξύ άλλων: «επιχειρείται να πειστούν οι πολίτες της Μαγνησίας ότι η εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΑ αποδοχή αίτησης της επιχείρησης ANSY για την μεταφορά απορριμμάτων, συνιστά περίπτωση παράνομης μεταφοράς, με πιθανολογούμενες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία….Οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι σαφές ότι έχουν συγκεκριμένα κίνητρα κι ευδιάκριτη πολιτική στόχευση…

Η λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑ όσον αφορά στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος,δεν συνιστά πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης των υποδομών και πρόκληση κινδύνου ια την δημόσια υγεία. Δεν ήταν σιωπή ενοχής, αλλά δικαιοσύνης».

Ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο, μεταξύ των Αχ. Μπέου και Μιχ. Μιτζικού, με τον αντιδήμαρχο Χρ. Στεφόπουλο να λέει στον κ. Μιτζικό, ότι δεν ξέρει σε ποιο θέμα είμαστε και τον κ. Μιτζικό να του ζητάει να κάτσει κάτω.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Κ. Γανωτής λέγοντας ότι οι ερωτήσεις που γίνονται δεν αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τον ΣΥΔΙΣΑ με τον κ. Αποστολάη να του απαντά, ότι δεν πήραν οι σύμβουλοι απαντήσεις και τον κ. Γανωτή να τους καλεί να ξαναϋποβάλλουν τις ερωτήσεις.

Ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ Χρ. Στρατηγόπουλος, ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο καταστατικό ή στην Ο ή σε άλλη διάταξη ζήτημα αποκλειστικότητας διάθεσης αποβλήτων, επιτρέπεται με τις προϋποθέσεις η διάθεση αποβλήτων κι από άλλες περιοχές.

Όπως εξήγησε , αυτή η επιβεβαίωση μπορεί να βρεθεί σε πλήθος διοικητικών πράξεων. «Είναι πολύ χαρακτηριστική η απουσία αποκλειστικών εκφράσεων στα έγγραφα που επικαλείται το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Είναι τελείως γενικόλογο και νομικά ανεπεξστο και η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει καίρια ευθύνη για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.

Με έγγραφο που έχει απευθύνει ο Σύνδεσμος και ζητά συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει απαντηθεί.

Τα συγκεκριμένα απόβλητα αντιπροσωπεύουν απόβλητα μετά από συγκεκριμένη επεξεργασία. Δεν είναι μολυσματικά και επικίνδυνα και προσομοιάζονται με αστικά απόβλητα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2009, εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ πρώην επικίνδυνα απόβλητα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. που εδρεύει στην ΒΙΠΕ Βόλου.

«Αυτός ο κωδικός ευρωπαϊκού καταλόγου αποβλήτων, μπαίνει κι έμπαινε στο ΧΥΤΑ. Από τα στοιχεία θα δείτε ότι τα απόβλητα της ANSY είναι πιο υποδεέστερα από τα απόβλητα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ» είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Επίσης, επανέλαβε την αντιρρήσεις του ΣΥΔΙΣΑ για το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στα έγγραφα τα οποία διανεμήθηκαν στο σώμα κι αφορούν, απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε αίτημα της εταιρείας ANSY, σύμφωνα με το οποίο η διάθεση των αποστειρωμένων αποβλήτων μπορεί να γίνει σε ΧΥΤΑ κατόπιν ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ και με την προϋπόθεση τήρησης των απαιτούμενων σχετικά με την ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ και της εν λόγω εταιρείας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται η έκδοση κοινής Απόφασης των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επειδή τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν αφορούν Αστικά Στερεά Απόβλητα των Δήμων, αλλά αποστειρωμένα επικίνδυνα απόβλητα αμιγώς μολυσματικά προσομοιάζοντα με αυτά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, πρότεινε την παύση εναπόθεσης των αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι επικίνδυνα, ενώ τόνισε την ανάγκη να αρχίσει να υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, σημείωσε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει σύμβαση με όρους και προϋποθέσεις κι όπως είπε «Έχουν διαψευστεί οι διοικούντες του ΣΥΔΙΣΑ όπως για το ΧΥΤΑ της Τρίπολης ότι δεν δέχονται απορρίμματα είτε προσομοιάζονται με αστικά. Από την Τρίπολη μέχρι το Βόλο παρεμβάλλονται 12 ΧΥΤΑ. Δεν υπήρχε λόγος να λύσουμε το πρόβλημα της Πελοποννήσου. Θα πρέπει το Συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ να αποφασίσει την ανάκληση της απόφασης και να μην ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό».

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, υπενθύμισε έγγραφο στις 21 Ιανουαρίου 2015 ότι η αποδοχή των απορριμμάτων από άλλους Νομούς δεν είναι σύννομη με το καταστατικό του ΣΥΔΙΣΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από αρμόδια υπηρεσία. «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι υφίσταται επιβάρυνση ο ΧΥΤΑ του Βόλου. Δεν νοείται για μερικές χιλιάδες ευρώ να δεχόμαστε τέτοια απόβλητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, δήλωσε ότι « αν δεν υπήρχε ο πόλεμος των συμφερόντων κανείς δε θα είχε πάρει χαμπάρι. Δηλαδή ο ΧΥΤΑ του Βόλου γίνεται χαβούζα. Παίζουμε το παιχνίδι των ιδιωτών. Εμείς μιλάμε για δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που όλες οι υποδομές θα είναι στο κράτος».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, επισήμανε ότι δεν έλαβε απάντησε σε ερώτηση που έκανε, ζητώντας από τον ΣΥΔΙΣΑ τη σύμβαση κι όχι απλά την απόφαση.

Ο κ. Πράττος απαντώντας σε ερώτηση γιατί απορρίφθηκε αίτημα του Δήμου Τρίπολης για μεταφορά των αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου κι όχι της εταιρείας, τόνισε ότι ο Δήμος ήθελε να στέλνει στο ΧΥΤΑ Βόλου 3.500 τόνους απόβλητα μηνιαίως, ενώ η ANSY μόλις 68 τόνους μηνιαίως.

Ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ , απάντησε ότι το έγγραφο του Υπουργείου δεν απαντά σε θεωρητικό ερώτημα, αλλά σε συγκεκριμένο ερώτημα της ANSY για την αδειοδότηση και από το έγγραφο προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα διοικητικής αδειοδότησης κι επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με τη μορφή σύμβασης αλλά συμφωνίας – απόφασης με όρους και προϋποθέσεις.

Όπως είπε «Αν νομίζετε ότι υπάρχουν κενά θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ. Σε αυτή την απόφαση η ανάκλησή της είναι ελεύθερη κι αυτό ήταν το σκεπτικό. Δεν υπάρχει δεσμευτική απόφαση. Υπάρχει δυνατότητα ια την ανάκλησή της αν συντρέξουν όροι αι προϋποθέσεις. Στο σύνολό τους οι ενδιάμεσοι ΧΥΤΑ έχουν πρόβλημα αποδοχής μεγάλων ποσοτήτων γιατί υποχρεούνται να δέχονται απόβλητα από όμορους Δήμους».

Ο δημαρχεύων στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και δήλωσε: «Παιχνίδια σε βάρος δημοτών και για τη δημόσια υγεία δεν κάνουμε. Έχω τα έγγραφα των χημικών αναλύσεων που πιστοποιούν ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Υπήρξε παραπλάνηση, από μία ομάδα ατόμων οι οποίοι είναι οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και οι σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης» που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Δεν ενδιαφέρονται για την πόλη. Το κάνατε και με τον βιολογικό και με τις εσοχές και με τα αδέσποτα όπως πήρατε και σήμερα την απάντηση από το Υπουργείο που είναι ξεκάθαρη. Όποιος έχει μέτωπο απέναντί μας, έχει μέτωπο απέναντι σε όλη την πόλη. Όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιείτε όποια έγραφα κι αν παίρνετε και να λειτουργείτε σαν παρακράτος δε θα περάσει».

Ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε ότι τα έγγραφα ξεγύμνωσαν τις μειοψηφίες, καθώς το 2008 εμφανίστηκε στην περιοχή η εταιρεία ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. και με έγγραφό του, το 2013, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρηση Περιβάλλοντος υπέγραψε την επιβολής προστίμων σε 9 μονάδες. Μία από αυτές είναι η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. με πρόστιμο 98.300ευρώ.

Ο Αχ. Μπέος κάλεσε τον Θ. Θεοδώρου να διαβάσει το έγγραφο που αφορά την Εταιρεία ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. για το Κέντρο Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων που βρίσκεται στην Β' ΒΙΠΕ .

Σύμφωνα με τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν «Εκτός προδιαγραφών αποθήκευση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα. Μη εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας των αποβλήτων. Μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, μη ορθή διαδικασία αποστείρωσης, ανεπαρκής έλεγχος αποτελεσματικότητας της αποστείρωσης, μη ορθή διαχείριση επεξεργασμένων αποβλήτων, μη τήρηση όρων για τη συλλογή μεταφορά, μη ορθή παρακολούθηση, μη ορθή συμπλήρωση εντύπων αναγνώρισης». Μάλιστα ο κ. Θεοδώρου, συμπλήρωσε ότι αυτή η εταιρεία μετέφερε απόβλητα από Κοζάνη, Καβάλα, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Λήμνο, Χίο, Κέρκυρα, Καρπενήσι και .

«Σήμερα φάνηκε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε. Κάθε ενέργεια έχει στόχο το καλό της πόλης. Η πρόταση που κάνουμε στον ΣΥΔΙΣΑ είναι να σταματήσει οριστικά η εναπόθεση αποβλήτων, από την ANSY A.E. κι από την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ κι από όποιες εταιρείες έχουν αυτόν τον κωδικό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τις μειοψηφίες «Θα σας δώσω μια βδομάδα προθεσμία για να ρωτήσετε τον Μπόμπολα».

Ο Μαργ. Πατσιαντάς συμφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο η Νατάσσα Οικονόμου, κατηγόρησε τον Θ. Θεοδώρου, λέγοντας: «η τοποθέτησή σας, ήταν η μεγαλύτερη ήττα σας» και δέχτηκε γιουχαΐσματα από συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και για το έγγραφο που προσκόμισε η Δ.Α. για το πρόστιμο στην ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. δήλωσε ότι δεν το γνώριζε η προηγούμενη Δ.Α. και διεμήνυσε ότι η παράταξη θα καταθέσει μήνυση και στον κ. Μουλά και στον κ. Θεοδώρου γι' αυτά που είπαν . «Μαζευτήκατε λόγω της αντιπολίτευσης. Ωραίο το σόου. Θα σας καλέσουμε να τεκμηριώσετε αυτά που είπατε, ότι σκοπίμως αποκρύψαμε στοιχεία».

Ο πρόεδρος ε του σώματος έκανε λόγο για στριπτίζ της προηγούμενης Δ.Α. κι όπως είπε απευθυνόμενος προς την κα. Οικονόμου: «Δε θα έχετε που να κρυφτείτε τ».

Η κα. Οικονόμου συμφώνησε εν μέρει με την πρόταση δια διακοπή εναπόθεσης αποβλήτων από την ANSY στον ΧΥΤΑ αλλά για το θέμα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. δήλωσε ότι θα ζητήσει τα θέματα.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός έκανε λόγο για απουσία ελέγχων, συναινώντας στην πρόταση του Δήμου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος.

Τέλος, οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ψήφισαν, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν τους δόθηκε ο λόγος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση