Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόταση για απαλλαγή από τον ΦΠΑ αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας
Πρόταση για απαλλαγή από τον ΦΠΑ αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας

Πρόταση για απαλλαγή από τον ΦΠΑ αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας

Που διανέμονται από την σε περιόδους κρίσης

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα πρόταση να απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) αγαθά και που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα όργανα και τους οργανισμούς της σε μέλη και πολίτες σε περιόδους κρίσης.

Η πρόταση ανταποκρίνεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού από την οποία αποδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε ορισμένες συναλλαγές αποτελεί συντελεστή κόστους σε δημόσιες συμβάσεις που επιβαρύνει τους περιορισμένους προϋπολογισμούς. Ως εκ τούτου, η σημερινή πρωτοβουλία θα μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα των κονδυλίων της ΕΕ που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος κατά την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως οι φυσικές και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Θα ενισχύσει επίσης τους ενωσιακούς φορείς διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, όπως εκείνους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Ένωσης Υγείας της ΕΕ και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μόλις τεθούν σε εφαρμογή, τα νέα μέτρα θα δώσουν στην Επιτροπή και σε άλλους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ τη δυνατότητα να εισάγουν και να αγοράζουν αγαθά και χωρίς ΦΠΑ όταν οι αγορές αυτές διανέμονται κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ.

Αποδέκτες μπορεί να είναι μέλη ή τρίτα μέρη, όπως εθνικές αρχές ή ιδρύματα (για παράδειγμα, νοσοκομείο, εθνική αρχή για την υγεία ή την αντιμετώπιση καταστροφών).

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από την προτεινόμενη απαλλαγή είναι, για παράδειγμα:

 • διαγνωστικές εξετάσεις, υλικά δοκιμών και εργαστηριακός ·
 • μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), όπως γάντια, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, μάσκες, ποδιές, προϊόντα και απολύμανσης·
 • σκηνές, κρεβάτια εκστρατείας, ρουχισμός και τρόφιμα·
 • εξοπλισμός έρευνας και διάσωσης, σάκοι προστασίας, σωσίβια γιλέκα και φουσκωτές λέμβοι·
 • αντιμικροβιακά και αντιβιοτικά, αντίδοτα κατά χημικών απειλών, θεραπευτικές αγωγές για τραύματα από ακτινοβολία, αντιτοξίνες, δισκία ιωδίου·
 • προϊόντα αίματος ή αντισώματα·
 • συσκευές μέτρησης ακτινοβολίας·
 • , παραγωγή και προμήθεια αναγκαίων προϊόντων, δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων προϊόντων· φαρμακευτικών προϊόντων, εγκαταστάσεις καραντίνας, κλινικές δοκιμές, εγκαταστάσεων κ.λπ.

Ο  επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 μας έχει διδάξει ότι αυτού του είδους οι κρίσεις είναι πολύπλευρες και έχουν ευρύ αντίκτυπο στις κοινωνίες μας. Είναι απαραίτητη η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση και πρέπει να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τώρα για να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Η σημερινή πρόταση συμβάλλει στον στόχο της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ. Εξασφαλίζει επίσης τη μέγιστη οικονομική επίπτωση των προσπαθειών αρωγής σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη στήριξη της ανάκαμψης.»

Επόμενα βήματα

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιήσει την οδηγία ΦΠΑ, θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διατυπώσει γνώμη και στο Συμβούλιο προς .

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν έως τις 30 Απριλίου 2021 τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την εν λόγω οδηγία. Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2021.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Τους πρέσβεις τίμησε ο Δήμος Σκιάθου #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/qPYPTcJlRm -

 • Διακοπή κυκλοφορίας στις Λεωφόρους Αθηνών και Λαρίσης λόγω ασφαλτόστρωσης  - https://t.co/loOkxQ6TAb… -

 • #διακομιδή 55χρονου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/Tp42jboffZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση