Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προτάσεις εργασίας από το εξωτερικό για μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Προτάσεις εργασίας από το εξωτερικό για μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Προτάσεις εργασίας από το εξωτερικό για μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Τις εργσικές εμπειρίες που αποκόμισαν από επιχειρήσεις στην Ισπανία και την Πολωνία που δούλεψαν για ένα δεκαπενθήμερο, κατέθεσαν 24 συνολικά μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τ με τον τίτλο «Οργανώνοντας κι Επιτυγχάνοντας τη Μάθηση σε Χώρους Εργασίας”, με ορισμένα από τα παιδιά να έχουν ήδη προτάσεις να επιστρέψουν για να εργαστούν στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτελώντας ένα από τα 12 σχολεία της χώρας που διαθέτει το λεγόμενο χάρτη κινητικότητας, το οποίο είναι πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης προγραμμάτων που εξασφαλίζει σίγουρη έγκριση της αίτησης που καταθέτουν για τη νέα χρονιά, για συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής ς μαθητών σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Στις διαφορές μεταξύ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με το αντίστοιχο της Περιφέρειας Γαλικίας στον βορρά της Ισπανίας στάθηκε ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Κόκκινος, τονίζοντας πως εκεί οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται μόνο με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, και όχι με άλλες διαδικασίες όπως ζητήματα αμοιβής της πρακτικής ς των μαθητών, και γραφειοκρατία, αφού τα αναλαμβάνει να τα διευθετήσει η τοπική κυβέρνηση, κάτι που εδώ δεν συμβαίνει.

Επιπλέον ανέφερε πως οι μαθητές έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από την εργασιακή εμπειρία που απέκτησαν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Ισπανία και στην Πολωνία, ενώ το σχολείο σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα Erasmus+KA2 και στο μέλλον.

Η υποδιευθύντρια Μαρία Κολυμένου σημείωσε πως κάθε χρόνο στο εκπαιδευτήριο τρέχει το πρόγραμμα Erasmus+KA2, που αφορά την πρακτική άσκηση των παιδιών και την επιμόρφωση των καθηγητών.

Εξήγησε πως τη φετινή χρονιά μετέβη στη Σεβίλλη της Ισπανίας μια ομάδα 15 μαθητών για πρακτική άσκηση, μια ομάδα εννιά παιδιών στην Πολωνία και μια ομάδα οκτώ καθηγητών στη Γαλικία της Ισπανίας.

Του χρόνου το εγχείρημα θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο αφού εκτός από τους 15 μαθητές στην Ισπανία, τους 9 στην Πολωνία και τους οκτώ που θα μεταβούν στην Ολλανδία αυτή τη φορά, επιπλέον πέντε θα πάνε στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με την ίδια οι μαθητές κερδίζουν εργασιακή εμπειρία, αυτοπεποίθηση, βελτιώνονται αναζητώντας νέες ευκαιρίες, ενώ είναι για πολλούς από αυτούς η πρώτη ευκαιρία να ζήσουν σε μια ξένη χώρα.

Ο Κωνσταντίν Μεσήνη από την ειδικότητα των τεχνικών οχημάτων, εργάστηκε για δύο εβδομάδες σε συνεργείο της Σεβίλλης στην Ισπανία, έμεινε ικανοποιημένος από τις εμπειρίες που αποκόμισε αφού δεν είχε ξαναδουλέψει στην ειδικότητα του.

Στο θέμα της γλώσσας όπως είπε δυσκολεύτηκαν λίγο, επειδή αρκετοί Ισπανοί δεν μιλούσαν καλά Αγγλικά, και έτσι αναγκάστηκαν να μάθουν Ισπανικά, με τους ντόπιους να είναι πολύ ευγενικοί, ομιλητικοί, και τους βοηθούσαν σε τεχνικά ζητήματα που δεν γνώριζαν.

Πρόσθεσε δε πως του άρεσε τόσο που δεν ήθελε να επιστρέψει πίσω, και με το που γύρισε στο Βόλο θέλησε να δουλέψει άμεσα σε συνεργείο.

Η Χριστίνα Γεωργιάδου που εργάστηκε σε μεγάλο κέντρο αισθητικής στην πόλη Καρτούζυ της Πολωνίας, με την υπεύθυνη της επιχείρησης να μένει τόσο ευχαριστημένη που της πρότεινε να ξαναπάει να εργαστεί εκεί το καλοκαίρι, κάτι που σχεδιάζει ήδη η κοπέλα να κάνει.

Τέλος ο Νίκος Ρίζος από την ειδικότητα των μηχανολόγων ανέφερε πως εργάστηκε σε μηχανουργείο της Πολωνίας επί οκταώρου βάσης, δουλεύοντας με μηχανήματα που έβλεπε για πρώτη φορά, μένοντας σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος από την εμπειρία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση