Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ευρωπϊκό πρόγρμμα για την Ελλάδα προϋποθέτει ισχυρές δεσμεύσεις, υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, επανέλαβε από τη Λίμα του , όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο του διεθνούς οργανισμού, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εστίασε σε κάποιες από τις πλέον δύσκολες από αυτές: τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και το ζήτημα της διοίκησης των τραπεζών.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απαντώντας εμμέσως σε γερμανικό δημοσίευμα που ήθελε το ΔΝΤ να ζητάει «» του χρέους, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η θέση του Ταμείου για την Ελλάδα δεν έχει διαφοροποιηθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε καταρτίσει άλλη βιωσιμότητας του χρέους. Η που συντάξαμε τον Ιούλιο εξακολουθεί να ισχύει». Λίγο αργότερα, προσδιόριζε στο πρακτορείο Bloomberg ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, η αναδιάρθρωση θα πρέπει να βασιστεί στη δική του ανάλυση.

Σε αυτή, το Ταμείο σημείωνε ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δημιουργεί την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε ένα εύρος που υπερβαίνει αυτό που εξεταζόταν μέχρι τώρα – και έχει προταθεί από τον ESM». Πρόσθετε, δε, ότι αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το «κούρεμα», τότε θα πρέπει να δώσει «μια πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος» του συνόλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας, προτείνοντας μάλιστα τα τριάντα χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη μόνιμη επωδό που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η Ελλάδα αιτήθηκε τη στήριξη του ΔΝΤ… Και έχουμε υποδείξει πως το πρόγραμμα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο πόδια. Το πρώτο πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εισαχθούν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και να εφαρμοστούν κυρίως στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών. Το δεύτερο πόδι αφορά σε μια διευθέτηση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο, με βάση τα δικά μας κριτήρια».

Το της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην παγκόσμια , ανέφερε το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τη , την Ολλανδία και άλλες χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να τονώσουν την . Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις χαμηλές επενδύσεις και εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση που κρύβει κινδύνους, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τέλος, καθώς τους επόμενους μήνες λήγει η θητεία της στο ΔΝΤ, ερωτηθείσα σχετικά εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, κάτι που όπως είπε, όμως, θα αποφασίσει το εκτελεστικό του συμβούλιο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση