Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Πρώτα ρύθμιση χρέους μετά συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προϋποθέτει ισχυρές δεσμεύσεις, υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και μία για την ελάφρυνση του χρέους, επανέλαβε από τη Λίμα του Περού, όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο του διεθνούς οργανισμού, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εστίασε σε κάποιες από τις πλέον δύσκολες από αυτές: τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και το ζήτημα της διοίκησης των τραπεζών.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε στη Τύπου που παραχώρησε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απαντώντας εμμέσως σε γερμανικό δημοσίευμα που ήθελε το ΔΝΤ να ζητάει «κούρεμα» του χρέους, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η θέση του Ταμείου για την δεν έχει διαφοροποιηθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε καταρτίσει άλλη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση που συντάξαμε τον Ιούλιο εξακολουθεί να ισχύει». Λίγο αργότερα, προσδιόριζε στο πρακτορείο Bloomberg ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, η θα πρέπει να βασιστεί στη δική του ανάλυση.

Σε αυτή, το Ταμείο σημείωνε ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δημιουργεί την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε ένα εύρος που υπερβαίνει αυτό που εξεταζόταν μέχρι τώρα – και έχει προταθεί από τον ESM». Πρόσθετε, δε, ότι αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το «κούρεμα», τότε θα πρέπει να δώσει «μια πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος» του συνόλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας, προτείνοντας μάλιστα τα τριάντα χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη μόνιμη επωδό που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η αιτήθηκε τη στήριξη του ΔΝΤ… Και έχουμε υποδείξει πως το πρόγραμμα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο πόδια. Το πρώτο πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εισαχθούν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και να εφαρμοστούν κυρίως στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών. Το δεύτερο πόδι αφορά σε μια διευθέτηση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο, με βάση τα δικά μας κριτήρια».

Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραμένει ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τη Γερμανία, την και άλλες χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να τονώσουν την οικονομία. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τις χαμηλές επενδύσεις και εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση που κρύβει κινδύνους, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τέλος, καθώς τους επόμενους μήνες λήγει η θητεία της στο ΔΝΤ, ερωτηθείσα σχετικά εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, κάτι που όπως είπε, όμως, θα αποφασίσει το εκτελεστικό του συμβούλιο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέες #καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην επικράτεια #καταιγίδες - https://t.co/wTGlTXs03B -

  • Με επευφημίες η πρεμιέρα της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη #Φόνισσα - https://t.co/YNtX1qoz6A -

  • Εξιχνιάστηκαν επτά #κλοπές από Ι.Χ. στον Βόλο #κλοπές #ναρκωτικά - https://t.co/kdSHOmRcMn -

"Αλιεύοντας" την είδηση