Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. φέρνει το δημοψήφισμα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. φέρνει το δημοψήφισμα

Πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. φέρνει το δημοψήφισμα

Μεγαλώνει ο λογαριασμός των μέτρων που θα απαιτηθεί να λάβει η , ώστε να επιτευχθούν οι νέοι –μειωμένοι– στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν μπορεί να ανέλθουν ακόμα και στα επίπεδα των 2 δισ. ή 1% του ΑΕΠ, επιπλέον εκείνων που είχαν ήδη συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται ο λογαριασμός είναι επειδή μέσα σε μία εβδομάδα επιδεινώθηκαν σημαντικά οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε στην πραγματική οικονομία η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, το κλείσιμο των τραπεζών και η παράλληλη επιβολή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων (), δεν είχαν ενσωματωθεί στο προηγούμενο μακροοικονομικό μοντέλο.

Ηδη, η οικονομική δραστηριότητα «πάγωσε» λόγω των και οι επιπτώσεις θα εντείνονται όσο διατηρούνται. Επίσης, η βαριά βιομηχανία της ς –που είναι ο τουρισμός– έχει αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας με τις ακυρώσεις και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην πορεία του ΑΕΠ.

Ολα αυτά οδηγούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της κυβέρνησης να ξεκινήσουν μία συζήτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα νέα μέτρα που χρειάζονται επί διαφορετικής βάσης. Παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν, και είχαν καταλήξει ότι για φέτος η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 0,5% (το Διεθνές ομισματικό Ταμείο προέβλεπε της τάξης του 1%).

Έτσι, η πρόβλεψη για λήψη νέων μέτρων ύψους 8 δισ. που πρότεινε η κυβέρνηση, έγινε με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 0,5% και έτσι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Πλέον, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% πρέπει να αναθεωρηθεί επί τα χείρω.

Και όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις, τα νέα μέτρα δεν θα μπορούν να είναι άλλα από παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους «σκληρά» μέτρα η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, δεδομένου ότι τους τελευταίους πέντε μήνες τα απέρριπτε.

Και στη βάση αυτή, αναφέρουν αρμόδια στελέχη ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση