Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα εισοδήματα από τα ακίνητα
Πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα εισοδήματα από τα ακίνητα

Πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα εισοδήματα από τα ακίνητα

Την αναδρομική φορολόγηση θα υποστούν για μία ακόμη φορά οι φορολογούμενοι όπως προκύπτει από τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Η ασυνέπεια του κράτους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που καλούνται κάθε τόσο να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά τους δεδομένα λόγω των αστοχιών των κυβερνώντων. Αυτή τη φορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν ένα διπλό σοκ καλούμενοι να πληρώσουν υψηλούς φόρους για τις ιδιοκτησίες που κατέχουν και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015. Τους προηγούμενους μήνες είχε αποφασισθεί η αναδρομική αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελείας και της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αστάθεια του φορολογικού συστήματος είναι προφανώς ένας από τους λόγους που οι επενδυτές έχουν βγάλει τη χώρα μας από την ατζέντα τους.

Το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από ενοίκια έως και 36,3%, ενώ την ίδια στιγμή αναγκάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων. Δηλαδή, θα πληρώνουν φόρο ακόμα και για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη βεβαίωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άνω του ενός ευρώ. Μέχρι σήμερα ΕΝΦΙΑ κάτω των πέντε ευρώ δεν καταβάλλονταν στο ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έρχονται οι εξής αλλαγές στη φορολογία ακινήτων:

1. Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 11% στο 15% (δηλαδή κατά 36,3%), ενώ για μεγαλύτερο ποσό ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35% (αύξηση 6%). Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά οδηγεί στην αύξηση της φορολογίας από τα 1.320 ευρώ στα 1.800 ευρώ για φορολογούμενο με συνολικό εισόδημα από ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή φτάνει τα 30.000 ευρώ, ο φόρος εκτινάσσεται από τα 7.260 ευρώ στα 8.100 ευρώ ή 840 ευρώ περισσότερα.

2. Καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δηλαδή όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισπράξουν φέτος εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογηθούν γι’ αυτά από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35%.

3. Καταργούνται από φέτος οι απαλλαγές από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και  διαμερισμάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού.

foroi-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση