Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προσωρινές κύριες συντάξεις εξπρές από τον ΕΦΚΑ Βόλου
Προσωρινές κύριες συντάξεις εξπρές από τον ΕΦΚΑ Βόλου

Προσωρινές κύριες συντάξεις εξπρές από τον ΕΦΚΑ Βόλου

Την προσοχή των εργαζομένων που βρίσκονται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση και καταφεύγουν στα ιδιωτικά γραφεία για να καταμετρήσουν τα ένσημα τους, την στιγμή που η διαδικασία αυτή γίνεται με αξιόπιστο τρόπο στον ΕΦΚΑ Βόλου, επισήμανε ο περιφερειακός διευθυντής στην υπηρεσία συντονισμού και υποστήριξης Θεσσαλίας Ευάγγελος Γεωργολόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι η προσωρινή απονομή της κύριας σύνταξης γίνεται ταχύτατα, εκτός των περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης, που απαιτείται επιπλέον χρονικό διάστημα.

Ο διευθυντής ανέφερε ότι από τη στιγμή που κατατεθούν στην αρχή του μήνα τα δικαιολογητικά από τον υποψήφιο συνταξιούχο η απονομή της σύνταξης θα γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ σε περίπτωση που υποβληθούν στο τέλος του, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 60 ημερών μετά από το αίτημα.

Ζήτημα εμφανίζεται όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, αφού χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να παρθούν στοιχεία από ασφαλιστικούς φορείς, όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ.

Τόνισε πως το ανώτερο χρονικό διάστημα για να βγει μια προσωρινή κύρια φτάνει μόλις τους τρείς μήνες και ζήτησε από τους ασφαλισμένους να μην καταφεύγουν σε ιδιωτικά γραφεία για την καταμέτρηση των ενσήμων τους, αλλά να απευθύνονται στον ΕΦΚΑ και μόνο.

Η έλλειψη προσωπικού στον ΟΓΑ Λάρισας δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του παραπάνω πρώην ασφαλιστικού φορέα, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια, και οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, αφού για όλη τη Θεσσαλία υπάρχουν μόλις 10 υπάλληλοι.

Στον ΕΦΚΑ Βόλου, για αυτούς που ήταν μόνο στο πρώην ΙΚΑ δεν εμφανίζονται καθυστερήσεις στην απονομή της προσωρινής κύριας σύνταξης, ενώ εκκρεμούν 250-300 αιτήματα για αυτούς που έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δύο η παραπάνω ασφαλιστικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι το 2015 ήταν κλειστή η ηλεκτρονική για την απονομή της επικουρικής σύνταξης, ενώ από 1/1/2019 το σύστημα άνοιξε και καταβλήθηκαν 870 συνολικά επικουρικές συντάξεις σε επίπεδο Μαγνησίας.

Παράλληλα παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει η οριστική καταβολή της κύριας σύνταξης, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γεωργολόπουλο οφείλεται στο κεντρικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Τονίζεται πως ο ασφαλισμένος που υπέβαλλε ηλεκτρονικά την αίτηση για την απονομή προσωρινής κύριας σύνταξης λαμβάνει το 80% αυτής, την στιγμή που ο συνταξιούχος που έκανε την αίτηση γραπτώς θα βάλει στη τσέπη του το 50% της σύνταξης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος κάλεσε τους ασφαλισμένους να μην μεταβαίνουν σε λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία, που συνεργάζονται με παλιούς υπαλλήλους του ΙΚΑ για να καταμετρούν τα ένσημα τους, αλλά να το κάνουν στον ΕΦΚΑ Βόλου.

Ανέφερε ακόμα ότι στο Βόλο λειτουργούν τουλάχιστον τέσσερα τέτοια γραφεία, με τους ασφαλισμένους να δίνουν σημαντικά ποσά για να γίνει η καταμέτρηση.

Άφησε αιχμές εναντίον τέτοιων γραφείων λέγοντας πως φοροδιαφεύγουν, και πως η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση για την προστασία των πολιτών και ακόμα ζήτησε να υπάρξει στελέχωση των υπηρεσιών των πρώην ταμείων με υπαλλήλους, για να γίνει ταχύτερη η απονομή των επικουρικών, αφού υπάρχουν συνταξιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια να τη πάρουν.

Υπογράμμισε ότι το σύστημα απονομής συντάξεων έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν και ζήτησε από τους ασφαλισμένους να μην πάνε με καρτέλες ενσήμων σε ιδιωτικά γραφεία για καταμέτρηση, αφού η τελική γίνεται μόνο από τον ΕΦΚΑ.

Επεσήμανε πως στο Ταμείο Μετάλλου ο εργαζόμενος πρέπει να περιμένει ακόμα και 3,5 χρόνια για να πάρει την επικουρική σύνταξη.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

  • Τουρκικές εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν #Τουρκικέςεκλογές - https://t.co/oLQiZbdeUG -

"Αλιεύοντας" την είδηση