Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » To προσωπικό του αρχείο δώρισε στο Π.Θ.ο πρώτος πρύτανης Παντελής Λαζαρίδης
To  προσωπικό του αρχείο δώρισε στο Π.Θ.ο πρώτος πρύτανης Παντελής Λαζαρίδης

To προσωπικό του αρχείο δώρισε στο Π.Θ.ο πρώτος πρύτανης Παντελής Λαζαρίδης

To  προσωπικό του αρχείο που περιλαμβάνει πτυχές της ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες σχετίζονται με την γενικότερη κοινωνική, πολιτική και εκπαιδευτική ιστορία του Βόλου και της , δώρισε σήμερα ο πρώτος πρύτανης  Παντελής Λαζαρίδης  στο  πανεπιστημιακό ίδρυμα και το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί πλέον κομμάτι του Ιστορικού Αρχείου του.

Η τελετή υπογραφής του συμφωνητικού για τη δωρεά του αρχειακού   υλικού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πρυτανείας, παρουσία   του κ. Λαζαρίδη και του νυν πρύτανη Γ. Πετράκου.

Πρόκειται για το προσωπικό αρχείο του  που αποφάσισε να το δωρίσει στη νέα   δομή του Ιδρύματος, που συστάθηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για 50.000 σελίδες με δημοσιεύματα, έγγραφα και σημειώσεις που αποτυπώνουν στιγμές της πορείας του, πολύ πριν την ίδρυσή του, από το 1975 ακόμη, τότε που η ίδρυση του Π.Θ. δεν ήταν παρά μια σκέψη στα α των διεκδικητών του.

Ο κ. Λαζαρίδης δώρισε ακόμη, 8.000 , καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

«Για μένα δόθηκε μια ευκαιρία, τώρα που κλείνουν διάφοροι κύκλοι και οι προσωπικοί μου και γενικότερα, να δωρίσω το αρχειακό υλικό μου εκεί από όπου, κατά κύριο λόγο προέρχονται, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρώην πρύτανης, προσθέτοντας ότι περιέχει στοιχεία της αρχικής φάσης του Πανεπιστημίου: από το 1975 περίπου, όταν αναλήφθηκαν οι πρώτες πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου και ξεκίνησε η του με μια ομάδα στελεχών από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και κατόπιν όλη την πορεία μέχρι να ιδρυθεί, να ονομαστεί, την περιπέτεια της αποφυγής της διάσπασης, την τελική διάσπαση κ.α.

Ο κ. Λαζαρίδης αποκάλυψε ότι μέσα από το αρχειακό αυτό υλικό, πιθανότατα αναδεικνύονται και στιγμές κορύφωσης ή εντάσεις που δεν κοινοποιήθηκαν τότε ή  δημοσιοποιήθηκαν  διαφορετικά.

«Εναπόκειται πλέον σε αυτούς που θα πάρουν τα αρχεία – ίσως και σε κάποια συμφωνία μαζί μου – οι όροι κοινος των περιεχομένων τους. Μπορεί κάποια πληροφορία να θεωρήσουμε ότι καλό θα ήταν να πάει 5-10 χρόνια αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα τις προσωπικές του σχέσεις με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο – όπως είπε – έλυσαν δύο – τρία πράγματα που δεν θα λύνονταν αν δεν υπήρχε η σχέση αυτή και δεν βγήκαν τότε προς τα έξω.

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε επίσης γνωστό πως υπάρχει και μία ρήτρα στη δωρεά, όσον αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε το μέρος αυτό του υλικού τουλάχιστον, να μπορούν να το αξιοποιούν τα Μουσικά σχολεία και ιδίως το Μουσικό Σχολείο του Βόλου, αφού ένα μέρος του είναι μουσικό.

Ερωτηθείς, πώς αισθάνεται για το Π.Θ., σήμερα, 30 χρόνια από την λειτουργία του, ο πρώτος πρύτανης του Ιδρύματος δήλωσε:«Αισθάνομαι ότι φτιάχτηκε μια δομή που τώρα λειτουργεί αυτόνομα, που έχει την προοπτική της μαζί με τα προτά της. Θα έλεγα ότι είμαι και υπερήφανος».

Για  το πώς βλέπει την σχέση της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο- μεταξύ άλλων- τόνισε :«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανάσχεση, αν και στην αρχική φάση μερικοί ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο – λανθασμένο κατά τη μου – την μεγάλη επιλογή, το Πανεπιστήμιο να ενταχθεί μέσα στην πόλη και να μην οργανωθεί με την μορφή του campus. Ωστόσο, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου υπήρχαν και πολλές απορίες»

 

 

Ο νυν πρύτανης

Στη συνέχεια ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Γιώργος Πετράκος επισήμανε ότι το Ίδρυμα έχει την να αποδεχθεί την δωρεά του προσωπικού αρχείου του Παντελή Λαζαρίδη, το οποίο είναι ένα πλούσιο υλικό όλων των ειδών που συνδέεται με την μακριά πορεία και περίοδο που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο και συνδέθηκε με αυτό, ιδίως με τα πρώτα βήματά του που ήταν και τα πιο δύσκολα. Γι΄αυτό  είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη Συλλογή που θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Π.Θ. είναι του Παντελή Λαζαρίδη.

«Αισθανόμαστε, πέρα από , και μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτή του την απόφαση, να δωρίσει το προσωπικό του αρχείο» δήλωσε και πρόσθεσε πως έχει ήδη συσταθεί, ως πρόσωπο, το Ιστορικό Αρχείο του Π.Θ. και έχει βρεθεί ο χώρος στέγασής του, όπου οι ιστορικοί κυρίως, θα μπορούν να μελετούν την ιστορία του Πανεπιστημίου από όλες τις πλευρές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση