Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προσχέδιο Συμβουλίου ΥΠΕΣ ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων
Προσχέδιο Συμβουλίου ΥΠΕΣ ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων

Προσχέδιο Συμβουλίου ΥΠΕΣ ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων

-ντοκουμέντο: Τούρκοι πετούν δακρυγόνα και καπνογόνα στην ελληνική πλευρά

«Δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η «αποτελεσματική προστασία» των οποίων «παραμένει κρίσιμης σημασίας». Αυτά αναφέρει του κοινού ανακοινωθέντος εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., που θα συναντηθούν σήμερα στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και ενδέχεται να τροποποιηθεί, αναφέρει ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παροτρύνει δε όσους επιθυμούν να φτάσουν στην Ε.Ε. «να μην διακινδυνεύσουν τις ζωές τους» επιχειρώντας το πέρασμα στην Ελλάδα διά ξηράς ή θάλασσας. Το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, σημειώνεται, «καλεί όλους τους παράγοντες και τις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών». Εκφράζεται δε «ισχυρή αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες .

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα την οποία ανακοίνωσε χθες από τον Έβρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι θα συναντηθεί εκ νέου στις 13 Μαρτίου «για να αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της Ε.Ε. στις ανάγκες που έχει εκφράσει η Ελλάδα».

Τέλος, το Συμβούλιο των υπουργών, σύμφωνα με το του ανακοινωθέντος,  «καλεί την να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης [Ε.Ε.-ς] του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η Ε.Ε., σημειώνεται, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

-ντοκουμέντο: Τούρκοι πετούν δακρυγόνα και καπνογόνα στην ελληνική πλευρά

Νέα ένταση, με ρίψεις χημικών στην ουδέτερη ζώνη, βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη στις Καστανιές Έβρου.

Οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα και προχώρησαν σε μαζική ρίψη χημικών κατά των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.

Η ελληνική πλευρά σε φωτογραφία που έδωσε στη αναφέρει ότι αυτή δείχνει την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Σημειώνει ότι όπως φαίνεται καθαρά πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα.

Οι ελληνικές δυνάμεις παρενέβησαν για να σβήσουν όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί φωτιά που ξέσπασε

Από χθες αργά το απόγευμα, παρατηρείται μετακίνηση ομάδων μεταναστών από την περιοχή Φερών στο Δέλτα του ποταμού, ξανά βόρεια προς την περιοχή των Καστανιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

σαν 34 άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν και σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Συνολικά, για το τετραήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις
– Έχουν συλληφθεί 220 άτομα

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε κράτησης.
 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση