Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προς υποχώρηση και αποδοχή σχεδίου Γιουνκέρ ο Τσίπρας
Προς υποχώρηση και αποδοχή σχεδίου Γιουνκέρ ο Τσίπρας

Προς υποχώρηση και αποδοχή σχεδίου Γιουνκέρ ο Τσίπρας

Υπαναχώρηση από το «όχι» στη χθεσινοβραδινή πρόταση ιουνκερ εξετάζει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Η πίεση που έχει διαμoρφωθεί και οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που διαμορφώνει η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα, αλλά και οι πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, οδηγούν στην αλλαγή θέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει ήδη διαμηνύσει στις ότι αξιολογεί εκ νέου τη χθεσινή, ύστατη πρόταση του Προέδρου της , η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – διευθέτηση για το χρέος τον Οκτώβριο και αλλαγές για το ΕΚΑΣ.

Πρόταση της ύστατης στιγμής και τελευταίας ευκαιρίας απέστειλε τη νύχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ ιουνκέρ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.
Η πρόταση προβλέπει:
Να αποστείλει ο κ. Τσίπρας πριν από σήμερα τα μεσάνυχτα της Τρίτης στους κ. Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή με μία τελευταία αλλαγή σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, αλλά και να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημο.
Παράλληλα θα ζητηθεί να συγκληθεί το αύριο πριν από τα μεσάνυχτα προκειμένου να υιοθετήσει δήλωση ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο σε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Επιπλέον το θα αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την δημοσιοποίηση της νέας πρότασης ήρθε η απόρριψή της από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση