Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προς εκλογές σε τεταμένο κλίμα η Ν.Δ.
Προς εκλογές σε τεταμένο κλίμα η Ν.Δ.

Προς εκλογές σε τεταμένο κλίμα η Ν.Δ.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε, εδώ και μία εβδομάδα, να έχει νέο πρόεδρο. Οι βουλευτές θα ανέμεναν την «πρώτη επίσημη» του νεοεκλεγέντος χθες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ενώ αυτή η στήλη θα επικεντρωνόταν στις αλλαγές που επίκεινται στο κόμμα, στα πρόσωπα που θα σηματοδοτούσαν τη «νέα εποχή», στις ισορροπίες του νέου προέδρου με τους συνυποψηφίους του, στα ανοιχτά μέτωπα που θα παρέμεναν.

Μόνον κοινό στοιχείο ενός (υποθετικού) μετεκλογικού κειμένου με το παρόν προεκλογικό, ενόψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, θα ήταν το κεφάλαιο περί της ενότητας του κόμματος. Οι κραδασμοί ούτως ή άλλως προϋπήρχαν, μαζί και οι εμφανώς αντίθετοι στρατηγικοί σχεδιασμοί κεντρικών «συστημάτων». Οσα, όμως, ακολούθησαν το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου αποκάλυψαν με εμφατικό τρόπο ότι η ενότητα του κόμματος κρέμεται σε μία κλωστή.

Η σχεδόν δημόσια μεταξύ του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και του περιβάλλοντος του κ. Αντ. Σαμαρά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αναφορές, δε, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, προ ημερών στη Βουλή, περί ολικής επαναφοράς του πρώην πρωθυπουργού, μαζί μάλιστα με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αμέσως μετά την κατάρρευση του Αλ. Τσίπρα, απλώς αναζωπύρωσαν μία υπαρκτή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Στη μόνη του δημόσια τοποθέτηση, ο πρώην πρωθ έχει συστήσει σοβαρότητα και ενότητα, ενώ και από πλευράς του κ. Κ. Καραμανλή επιχειρείται να διασκεδαστεί η συζήτηση για κινδύνους διχοτόμησης του κόμματος. Δεν ισχύει το ίδιο για κάποιους εκ των «καραμανλικών» που «βλέπουν» πίσω από τις εξελίξεις τον κ. Σαμαρά. Αλλωστε, το παρασκήνιο βοά και θέλει τον κ. Σαμαρά να γίνεται αποδέκτης αιτημάτων συνάντησης από όλους τους υποψηφίους, πλην Μεϊμαράκη φυσικά.

Τα μέτωπα

Οι των υποψηφίων είναι, επίσης, διαταραγμένες. Το μέτωπο μεταξύ των κ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα είναι θερμό, καθώς ο περιφερειάρχης όχι μόνον ζήτησε την παραίτηση Μεϊμαράκη, αλλά άφησε και υπαινιγμούς για εμπλοκή του στην αναβολή των εκλογών, ενώ, πλέον, στη μεταξύ τους αντιπαράθεση έχει εισέλθει πρωταγωνιστικά και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, τον οποίο εξαρχής ο κ. Μεϊμαράκης εντάσσει στους στρατηγούς του περιφερειάρχη. Μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη επίσης τα νεύρα περισσεύουν, ενώ σκληρή θα είναι, για άλλη μια φορά, η του βουλευτή της Β΄ Αθήνας με τον περιφερειάρχη για μία θέση στον ήλιο της επαναληπτικής εκλογής στις 10 Ιανουαρίου. Εις ό,τι αφορά τον κ. Αδ. Γεωργιάδη εκτιμά ότι μόνον κέρδη έχει η υποψηφιότητά του από τους χειρισμούς του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτό το κλίμα, η αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου μοιάζει μόνο με το πρώτο και πιο ανώδυνο βήμα. Διότι δεν είναι λίγοι όσοι πλέον εκφράζουν δημοσίως την αγωνία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό, εφόσον απαιτηθεί ένας, εκ των πραγμάτων, πολωτικός δεύτερος γύρος στις 10 Ιανουαρίου.

Η επανεκκίνηση

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση της κούρσας γίνεται σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον σε σχέση με την 22α Νοεμβρίου, τόσο σε επίπεδο δυναμικής των υποψηφίων όσο, ενδεχομένως, και σε επίπεδο ερεισμάτων στον κομματικό μηχανισμό. Η τελική της έκβαση θα κριθεί από μία σειρά παράγοντες και συγκεκριμένα από:

• Την αντοχή που θα επιδείξει ο κ. Μεϊμαράκης. Ο ίδιος εξακολουθεί μεν να αποτελεί την επιλογή του «καραμανλικού» στρατοπέδου, πλην όμως τόσο η επικοινωνιακή διαχείριση του εκλογικού φιάσκου όσο και η απόφασή του να παραιτηθεί, κίνηση που αποδίδει ευθέως στις διαρροές της πλευράς Σαμαρά, προκάλεσαν εκλογικά τραύματα και εκνευρισμό σε πολλούς βουλευτές. Υπό την έννοια αυτή, το εκλογικό φιάσκο όχι μόνον απέτρεψε ενδεχόμενη καταγραφή της δυναμικής που είχε στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά τον φέρνει σε χαμηλότερο σκαλοπάτι στην επανεκκίνηση της κούρσας. Ο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να αλλάζει άρδην στρατηγική, καθώς θα είναι σαφώς πιο εξωστρεφής δίνοντας σειρά συνεντεύξεων.

• Τη δυναμική που θα αναπτύξει ή θα διατηρήσει ο κ. Απ. Τζιτζικώστας. Οι δημοσκοπήσεις τον κατέγραφαν στις πρώτες θέσεις, ωστόσο το βαρύ πολιτικό και η αβεβαιότητα σχετικά με τη σταθερότητα της ς καθιστούν πιο σύνθεση την επιλογή της 20ής Δεκεμβρίου. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του αφορούν τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας και λιγότερα τα εσωκομματικά, «οικοδομώντας» το ηγετικό του προφίλ ενόψει της κάλπης.

• Την ικανότητα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να συνεχίσει το «ντεμαράζ» που ξεκίνησε στο φινάλε της προηγούμενης κούρσας και τον έφερνε να εξασφαλίζει θέση στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος, κρατάει ζεστό τον μηχανισμό και θεωρεί ότι θα πείσει, ξανά, τους μετριοπαθείς.

• Το απόλυτο ποσοστό που θα εξασφαλίσει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Πλην του δικού του ρόλου στη Ν.Δ. της επόμενης ημέρας, η επίδοσή του μπορεί να μετατρέψει μία νίκη του πρώτου σε… θριαμβευτική επιση.

• Τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των πολιτών που ανάμεσα στα ψώνια της τελευταίας Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα και της απογοήτευσης από την του κόμματος θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα.

Το κόστος και τα υπάρχοντα χρέη

Την ίδια στιγμή που, την Τετάρτη, επιτυγχάνετο η συνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για τις της 20ής Δεκεμβρίου, σε έναν άλλο όροφο της Συγγρού, οι εργαζόμενοι στο κόμμα πραγματοποιούσαν τις δικές τους συνεννοήσεις. Επί μήνες απλήρωτοι, δεν ήταν λίγοι όσοι πρότειναν κατάληψη των γραφείων ακόμη και μπλόκο στις εκλογές. Τα δυσθεώρητα χρέη της Ν.Δ. απουσίασαν, εν πολλοίς, από τη «γαλάζια» συζήτηση, πλην της πλευράς Μεϊμαράκη και μελών της ΚΕΦΕ (Φιλ. Ταυρής, Αλ. Κόκκαλης) που έθεταν το θέμα της καταβολής χρημάτων στο προσωπικό. Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να επιβαρύνει το «γαλάζιο» ταμείο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ επιπλέον, καθώς πέραν της αμοιβής της Vodafone, δίνονται 50 ευρώ στους χειριστές των tablets, ενώ απαιτούνται και πόροι για την αντικατάσταση εκλογικού υλικού. Για να καλυφθεί το κόστος απαιτείται να προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες 350.000 (3 ευρώ το κόστος συμμετοχής). Τον Νοέμβριο κάτι τέτοιο έμοιαζε εφικτό. Για τον Δεκέμβριο ουδείς βάζει στοίχημα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση