Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προς ανέγερση το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Ν. Ιωνία
Προς ανέγερση το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Ν. Ιωνία

Προς ανέγερση το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Ν. Ιωνία

Παραχωρήθηκε σήμερα το ακίνητο και το έργο θα γίνει με της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Tο συμβόλαιο παραχώρησης οικοπέδου για την ανέγερση του Κέντρου της Εστίας, στη Νέα Ιωνία υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών,  Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου. Πρόκειται για 500 τ.μ. περίπου,  στην οδό Χρ. Λούλη 68,  δυτικά του Ι.Ν.  Ευαγγελίστριας.

Το κόστος ανέγερσης του Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού   ανέρχεται σε 870.000 ευρώ και θα το αναλάβει  εξ' ολοκλήρου η .

Περιχαρής η  πρόεδρος των «Ιώνων»  Άννα Πιτσιάβα – Παπανικολάου δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα, για μας τους , είναι μεγάλη ημέρα ιστορικής σημασίας. Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση γιατί ένα όνειρο πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Αυτό άλλωστε ήταν και το όραμα της αείμνηστης προέδρου,  Άννας Αϊβαζόγλου: η στέγη των Ιώνων» τόνισε συγκινημένη, η κ. Πιτσιάβα και πρόσθεσε πως το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού θα στεγάσει την ιστορία, τις δράσεις και όλη την πολιτισμική κληρονομιά των μικρασιατών που ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ίδρυσαν τον προσφυγικό συνοικισμό στη Ν.Ιωνία.

«Το αυτό θα σηματοδοτεί την προσφυγούπολη. Θα αποτελεί σύμβολο της προσφυγομάνας Ν.Ιωνίας και σύγχρονη κιβωτό που θα διαφυλάξει και θα διατηρήσει τις αξίες, τα ιδεώδη, τις παρα και την ιστορία και θα τα μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως το οικόπεδο αυτό αγοράστηκε το 2007 αλλά παρέμενε αναξιοποιήτο καθώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα έως ότου ο καλός φίλος των Ιώνων, αείμνηστος Σάββας Μεντεκίδης πρόσφερε την οικονομοτεχνική μελέτη περίληψης της οποίας παρουσίασαν στον κ. Αγοραστό στις αρχές του 2014.

«Από τότε άρχισε στενή συν με την Περιφέρεια και τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και η κ. Κολυνδρίνη μας στήριξαν για να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες. Το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Εκ μέρους της Πολιτιστικής Εστίας «» να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στον κ. Αγοραστό και στην κ.Κολυνδρίνη που χωρίς τη δική τους συμβολή το έργο της ανέγερσης των Ιώνων θα ήταν απραγματοποίητο»ανέφερε.

Ο κ. Αγοραστός

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας,  δήλωσε πως τιμά την παράδοση, τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ, ενσωματωθήκαν προοδεύσαν και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό  που έφεραν μαζί τους.

«Ήταν ένα όνειρο αυτών των ανθρώπων. Το θυμάμαι από το 2010 που στεγάζονταν σε ένα μαγαζί στη Ν.Ιωνία. Θυμάμαι τις προσπάθειες που έκαναν για να χτιστεί το σπίτι των Ιώνων. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο. Βρήκαμε τη χρηματοδότηση 870.000 ευρώ και μετά από μία διαδικασία υπογράψαμε σήμερα τα συμβόλαια παραχώρησης για να κτίσει η περιφέρεια το σπίτι των Ιώνων. Την Παρασκευή θα εγκρίνουμε τα τεύχη δημοπράτησης από την Επιτροπή. Υπάρχει μια βαριά . Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους αλλά να είναι γρήγοροι για να γίνονται γρήγορα τα έργα και να χρησιμοποιούνται. Κάναμε υπέρβαση των δυνατοτήτων αλλά αξίζει» επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση