Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρόοδος αλλά και διαφορές στο Eurogroup
Πρόοδος αλλά και διαφορές στο Eurogroup

Πρόοδος αλλά και διαφορές στο Eurogroup

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέδωσαν σύντομη δήλωση, η οποία καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη να ωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα όποια κενά. Ωστόσο, η συζήτηση για το θέμα της ς ήταν σύντομη ενώ το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας ς εξακολουθεί να παραμένει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σε ερώτηση της «K» για το κατά πόσο γνωρίζουν την κατάσταση ρευστότητας της χς ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι δεν έγινε συζήτηση σε βάθος για την κατάσταση ρευστότητας της ς, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί ευθύνη της χς.

Το μεσημέρι της Τρίτης στις 14:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο θα κάνει αποτίμηση της κατάστασης και θα προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά η σύντομη δήλωση που εκδόθηκε:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Παρατηρήσαμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συν. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της ς εν ευθέτω χρόνω. 

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Ο Ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το συμβούλιο της ς δεν αναμειγνύεται.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει.Θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί ότι είναι αναγκαίο να συμβεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση