Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προκόπης Παυλόπουλος:«Ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας»
Προκόπης Παυλόπουλος:«Ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας»

Προκόπης Παυλόπουλος:«Ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας»

Στον Αλμυρό: «Όχι μόνο υπάρχουν σύνορ της Ελλάδς αλλά είναι επαρκώς καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο»
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και σε πιέσεις και κυρίως ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας» τόνισε από τον Αλμυρό όπου βρέθηκε σήμερα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 136 χρόνων από την απελευθέρωση του Αλμυρού από τους Τούρκους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι όχι μόνο υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας, αλλά αυτά είναι καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Παυλόπουλος έφθασε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, όπου τον υποδέχτηκαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κι Αλμυρού τέλεσε δοξολογία  ενώ έγινε εκφώνηση  λόγου από την εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού  Μαρία Σταυραντώνη.
Στη συνέχεια στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στο χώρο του Ηρώου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και άγημα του Στρατού και της Αεροπορίας παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.
«Επαρκώς καθορισμένα τα σύνορα»
Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την παρέλαση μαθητών και πολιτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ χαιρέτισε και  μίλησε με τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στο σημείο.
Μετά το πέρας της παρέλασης, δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα αυτή την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό στις 17 Αυγούστου 1881. Τότε τα σύνορα της Ελλάδας άρχιζαν να επεκτείνονται για να φτάσει η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους να έχει τα σύνορα που έχει σήμερα.
Με την ευκαιρία αυτή διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση όχι μόνο υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας αλλά είναι επαρκώς καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σύνορα και της Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να τα υπερασπιστούμε κι εν ονόματι της ιστορίας και εν ονόματι της Ε.Ε. Ας το σκεφτούν εκείνοι που κάνουν ανιστόρητες κι ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το διεθνές δίκαιο. Όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική να γνωρίζουν ότι απομονώνονται και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σε ότι αφορά σε εμάς τους Έλληνες τα παρακολουθούμε όλα αυτά και απαντούμε: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και σε πιέσεις και κυρίως ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας».
Επίτιμος δημότης Αλμυρού
Στη συνέχεια ακολούθησε η αναγόρευση του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αλμυρού.
Η εκδήλωση αναγόρευσής του πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλμυρού. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, τόνισε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή  για τον Δήμο η παρουσία του Προέδρου και πρόσθεσε: «Έχετε διαμηνύσει  στους «γείτονες» το αυτονόητο για σεβασμό των συνόρων μας. Γνωρίζετε τις δυσκολίες που περνάμε όλοι. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, εγγυάται ότι μπορούμε να καταφέρουμε, μακριά από ιδεοληψίες. Ο Αλμυρός δίνει κι αυτός μάχη, ειδικά λόγω προβλημάτων της κρίσης».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού Νικ. Καλλές, ανέγνωσε το ψήφισμα αναγόρευσης του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη του Δήμου και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παυλόπουλος, που  στην του ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Μια προσεκτική ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Αλμυρού αλλά και όλης, σχεδόν, της Θεσσαλίας, μας οδηγεί στο δίδαγμα ότι μόνον ενωμένοι εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να επιτύχουμε τους υψηλούς συλλογικούς στόχους, τους οποίους οφείλουμε συνεχώς να θέτουμε, προκειμένου ν' ανταποκρινόμαστε πάντοτε μ' επάρκεια στις προκλήσεις που θέτει με πρωτόγνωρη ένταση η σύγχρονη, διεθνής, πραγματικότητα και συγκυρία.
Σήμερα, άλλωστε, έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, σε σχέση με το παρελθόν, ότι μπορούμε να σουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, κυρίως για τις νεότερες γενιές, καθώς η Ελλάδα, με την καθοριστική συμβολή όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, ανήκει, οριστικά και αμετάκλητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια γνωρίζουν, άλλωστε, άριστα, τόσο οι φίλοι μας, όσο και οι εχθροί μας.
Στο πλαίσιο δε αυτό διευκρινίζουμε, για πολλοστή φορά, τα έξης ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό  της Συνθήκης της Λωζάνης  του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Από τις οποίες προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα. Συνακόλουθα, κάθε είδους συμπεριφορές ή  από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή  του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς  στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της, αποκλειστικώς, ευθύνη».
Στη συνέχεια επισκέφτηκε το μουσείο, την Ιερά Μονή Ξενιάς όπου ξεναγήθηκε και
δήλωσε:”Αποτελεί για μένα σημαδιακή στιγμή αυτό το προσκύνημα.  Ένα προσκύνημα που γίνεται σε ένα από τα πιο παραδοσιακά τμήματα της Ορθοδοξίας μας. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό που πρέπει όλοι να ομολογούμε τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο έθνος και την ιστορία του και στην Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Αυτή η διαπίστωση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση το ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκευτική ελευθερία και την προσωπικότητα του καθενός. Αυτός ο σεβασμός είναι σύμφυτος με το ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική Δημοκρατία.
Αλλά όταν αγνοούμε τη σύμπλευση και συμπόρευση του έθ με την ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε, πόσο μάλλον όταν τόποι όπως αυτός μπορούν να μας εμπνεύσουν για την επιτέλεση του χρέους για το μέλλον και για όλους εκεί που έχουν τι;ς πολιτικούς ευθύνες και για τον λαό μας”.
Ο ΠτΔ ευχήθηκε να μπορέσει να παρευρεθεί στα εγκαίνια, ενώ στη συνέχεια γευμάτισε στο Κουρί και αναχώρησε για την Πρωτεύουσα.

 

Κ. Αγοραστός: «Από τον Αλμυρό εκπέμπουμε μήνυμα ομοψυχίας, ενότητας και αγωνιστικότητας: Ο Ελληνισμός μπορεί και θα μεγαλουργήσει ξανά»

Από τον Αλμυρό όπου παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας   προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Σήμερα εδώ από τον Αλμυρό όπου γιορτάζουμε την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και μας τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εκπέμπουμε μήνυμα ομοψυχίας, ενότητας και αγωνιστικότητας. Ο Ελληνισμός μπορεί και θα μεγαλουργήσει ξανά.

Από τη Θεσσαλία, την καρδιά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τη Θεσσαλία με τη δυναμική παρουσία στη μεταποίηση και τον τουρισμό, εκπέμπουμε σήμερα και το μήνυμα της παραγωγής. Η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση της παραγωγής, η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να παράξει ξανά διότι μόνο μέσω της παραγωγής μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα και να αποκτήσει την οικονομική της αυτονομία. Ταυτόχρονα βέβαια η παραγωγή είναι συνώνυμο των θέσεων εργασίας και συνεπώς της ευημερίας των πολιτών.

Σ' αυτήν την προσπάθεια είναι πρωτοπόρες οι Περιφέρειες, ως ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας μας.

Είναι τώρα η ώρα και για μια ακόμη επανάσταση στον τόπο μας: τολμηρή αποκέντρωση σε συνδυασμό με εκτεταμένη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, γενναία μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση και μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε να αποκτήσει κανονιστική αυτονομία.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος  για να σουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, αμερόληπτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλη;»ο κ. Αγοραστός απάντησε:«Σας λέω και πάλι ότι σήμερα εδώ από τον Αλμυρό εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας.

Μιας και ερωτάτε, τονίζω ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, ενωμένοι όλοι εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ορθώνουμε ένα συμπαγές τείχος απέναντι σε όποιους προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα διχόνοιας και τεχνητής πόλωσης. Είναι βέβαιο, συνεπώς, ότι κι αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Εμείς στις Περιφέρειες πρεσβεύουμε την Αυτοδιοίκηση της συνεργασίας, της συνέργειας, της δημιουργικότητας, της αγωνιστικότητας και της  αποτελεσματικότητας. Την Αυτοδιοίκηση που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τον Άνθρωπο, την Αυτοδιοίκηση που δρα προς όφελος της πατρίδας μας και της κοινωνίας».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση