Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προκλητική επίθεση από Τσαβούσογλου με ανυπόστατες κατηγορίες κατά Αθήνας
Προκλητική επίθεση από Τσαβούσογλου με ανυπόστατες κατηγορίες κατά Αθήνας

Προκλητική επίθεση από Τσαβούσογλου με ανυπόστατες κατηγορίες κατά Αθήνας

Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι κατ' επιλογήν

Την πρόθεση της Άγκυρας να υπερθεματίζει σε όποιο φόρουμ έχει λόγο κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνει το επεισόδιο, κατά την υπουργική Σύνοδο (δια τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ), όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας μια σειρά ανυπόστατων κατηγοριών και ψευδών ειδήσεων για την κατάσταση στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ισχυριστεί ότι οι Ελληνικές δυνάμεις σκότωσαν μετανάστες, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μια διεθνή εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας.

Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους.

Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς ΣΤόλτενμπεργκ. Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι κατ' επιλογήν

Την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο , για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως επεσήμανε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ1. Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι κατ' επιλογήν, αλλά συνολική.

«Υπάρχει μια πολύ βασική παρανόηση από την πλευρά της Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και εξήγησε: «Όλοι βοηθάμε όλους σε όλα τα θέματα που καλύπτει η ευρύτερη ατζέντα της συμμαχίας. Δε μπορεί ενώ κράτος μέλος να ζητά τη βοήθεια όλων των υπολοίπων μελών για θέμα που τον αφορά, από την άλλη το ίδιο κράτος μέλος της συμμαχίας να στρέφεται με τρόπο ελάχιστα , για να μην πω άλλη πολύ πιο ακριβή έκφραση, κατά άλλου κράτους-μέλους της συμμαχίας, αλλά και κατά μιας ένωσης κρατών της ΕΕ, στην οποία ανήκουν πάρα πολλά της συμμαχίας». Σε αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει, αναγκάζοντας και τον Έλληνα υπουργό με τη σειρά του να αναφερθεί στο τι έγινε πρόσφατα στον Έβρο και τα νησιά του νοτιοανατολικού υ «με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως πολιορκητικού κριού εναντίον των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης, την εργαλειο δηλαδή του ανθρώπινου πόνου».

Σε σχετικά με σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι πολλές χώρες στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «η τουρκική πλευρά θέλει να βλέπει τα πράγματα με έναν τρόπο που την εξυπηρετεί και κυρίως να τα αναμεταδίδει με έναν τρόπο που την εξυπηρετεί» και συμπλήρωσε: «Στο ζήτημα του μεταναστευτικού υπάρχει μια ευρύτατη κατανόηση για τις ελληνικές απόψεις. Η Τουρκία είναι φανερό ότι σ' αυτό το θέμα εξετέθη στα μάτια της διεθνούς κοινής ς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι αυτές οι ροές ενορχηστρώθηκαν απολύτως και ενισχύθηκαν από την τουρκική πλευρά. Εργαλειοποιήθηκε ο ανθρώπινος πόνος, αυτή είναι η αλήθεια και αυτό δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Ελπίζω, η τουρκική πλευρά να το δει καθαρά αυτό».

Tόνισε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «είναι μια χρήσιμη επιχείρηση, ακόμα και μόνο σε επίπεδο παρατήρησης να υπάρχει το ΝΑΤΟ και να καταγράφεται με σαφήνεια τι συμβαίνει και πως συμβαίνει αυτό και ποιος θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος γι' αυτό, είναι για την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό» και υπογράμμισε πως κύριο θέμα της συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ήταν πώς οι δομές της συμμαχίας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα εθνικά συστήματα υγείας και τις αρχές πολιτικής ς των χωρών της συμμαχίας, ώστε να εξυπηρετήσουν την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού. «Τελικά όλος αυτός ο τεράστιος μηχανισμός του ΝΑΤΟ πρέπει να φανεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές αναγκαιότητες. Όχι μόνο για τα συνηθισμένα που κανείς μπορεί να σκεφτεί για μια αμυντική συμμαχία, αλλά και για να βοηθήσει στην καθημερινότητα των πολιτών της συμμαχίας» επισήμανε.

Συζητήθηκε ακόμη, όπως ανέφερε, το πώς ο ιδιαίτερα εξελιγμένος μηχανισμός του ΝΑΤΟ για τη μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να συμβάλει στη μείωση της παραπληροφόρησης στα θέματα του κορωνοϊού.

Τέλος, όσον αφορά τους Έλληνες που έχουν ξεμείνει σε διάφορα κράτη και και επιθυμούν να επιστέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το συνολικό συντονισμό του επαναπατρισμού τον έχει η πολιτική , ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών βοηθάει υπό τις εντολές της.

Όπως ενημέρωσε, ο ίδιος έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ειδικό απεσταλμένο στο Λονδίνο, που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να συντονίσει την προσπάθεια με τις αγγλικές Αρχές. «Πρέπει να φέρουμε τους συμπατριώτες μας πίσω με ένα τρόπο που να είναι ασφαλής και γι αυτούς και για τις οικογένειές τους και για την ελληνική κοινωνία», .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση