Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Να σεβαστεί ο Παυλόπουλος το διεθνές δίκαιο
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Να σεβαστεί ο Παυλόπουλος το διεθνές δίκαιο

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Να σεβαστεί ο Παυλόπουλος το διεθνές δίκαιο

Ν σεβστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με μία προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος του τουρκικού Χαμί Ακσόι ανέφερε: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας»

Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση».

Είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία η διπλωματική ηγεσία της γείτονος καταδικάζει το κάψιμο της τουρκικής σημαίας «κατά τη διάρκεια ς που διοργάνωσε ρατσιστικό κόμμα στην , στις 5 Μαρτίου». Σημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη σε  της Χρυσής Αυγής.

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη των δραστών που διέπραξαν αυτή τη στυγερή πράξη σε βάρος της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παυλόπουλος: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται «στο ακέραιο» το διεθνές δίκαιο, καθώς και μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης της Ελλάδας στην Κύπρο, απέναντι στα προβλήματα και τις προ, όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες αλλά γιατί η Κύπρος είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο, άρα και το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σημείωσε ότι οι εν λόγω παραβιάσεις «αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και επανέλαβε ότι όλες οι προ «θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές της Τουρκίας, «εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως η Τουρκία επιθυμεί να μας οδηγήσει, ούτε αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριό μας στόχο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση