Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προετοιμάζονται περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμοι για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ
Προετοιμάζονται περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμοι για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ

Προετοιμάζονται περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμοι για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ

Τεχνική Ενημερωτική Συνάντηση δυνητικών δικαιούχων του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, για θέματα συστήματος διαχείρισης ΕΣΠΑ 2014-2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας. Η συνάντηση που διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορούσε και συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι των Δήμων και ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας και της Π.Ε.Δ.

Σκοπός της ήταν η ενημέρωση επί των νέων διαδικασιών που ισχύουν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, και ειδικότερα: εξειδίκευση δράσεων ΠΕΠ Θεσσαλίας, έκδοση Προσκλήσεων και υποβολή προτάσεων έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ και με ηλεκτρονική διαδικασία, διαχειριστική επάρκεια Δικαιούχων, σύστημα ς προτάσεων, σύστημα χρηματοδότησης έργων, και άλλες διατάξεις του Ν.4314/2014 περί ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την έως τώρα συνεργασία και ζήτησε πρώτον να ολοκληρωθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 έως τα τέλη Ιουνίου, όπου λήγει και η προθεσμία περαίωσης τους και δεύτερον να υπάρχει ωριμότητα έργων για να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα επισήμανε:

  • Υπάρχει πρόβλημα ς από τον ΟΠΕ για τα έργα του αγροτικού τομέα καθώς ο οργανισμός έχει σταματήσει να πληρώνει. Την επόμενη βδομάδα υπάρχει συνάντηση με τον πρόεδρο του οργανισμού στην Αθήνα για να λυθεί το ζήτημα αυτό.
  • Να πάνε πιο γρήγορα οι φορείς που υλοποιούν τα έργα ΕΣΠΑ ώστε αυτά να ολοκληρωθούν και να μην μεταφερθούν στο νέο Πρόγραμμα γιατί εκεί μπορεί να μην είναι επιλέξιμα
  • Το νέο ΕΣΠΑ φέρνει στη Θεσσαλία 654,5 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία για έργα σε όλους του τομείς
  • Να είμαστε έτοιμοι να δδικήσουμε και επιπλέον πόρους από το τομεακό ΕΣΠΑ των Υπουργείων
  • Να μην παρεκλίνουμε από τα χρονοδιαγράμματα και να τηρούμε αυστηρά τους χρόνους υλοποίησης των έργων
  • Να πιέζουμε τα υπουργεία για τις αδειοδοτήσεις των περιβαλλοντικών μελετών οι οποίες καθυστερούν σημαντικά

Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο έκδοσης 2 νέων Προσκλήσεων του ΠΕΠ Θεσσαλίας, που αφορούν η πρώτη σε έργα ύδρευσης οικισμών – για εξασφάλιση ποιότητας πόσιμου ύδατος καθώς και επάρκειας – , η δε δεύτερη σε έργα διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα δεδομένα των Προσκλήσεων αυτών αναλύθηκαν διεξοδικά και με στόχο την ετοιμότητα όλων των αρμοδίων φορέων να υποβάλουν πλήρεις και ώριμες προτάσεις.
Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθόσον οι Προσκλήσεις αυτές είναι οι πρώτες που εκδίδονται από το ΠΕΠ και αφορούν σε Δήμους και ΔΕΥΑ. Παράλληλα, καθόσον το Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι ενιαίο για όλα τα Προγράμματά του, οι διαδικασίες που παρουσιάστηκαν αφορούν και σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος Δήμων και ΔΕΥΑ που αναμένεται να εκδοθούν και από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση που διεξήχθη κρίνεται εποικοδομητική. Η συνεργασία της ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας με όλους τους φορείς συνεχίζεται με στόχο την ετοιμότητα όλων για σύνταξη και υποβολή προτάσεων αποδεκτών έργων στις Προσκλήσεις Προγραμμάτων 2014-2020, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα περιόδου 2007-2013 που ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο τέλος 2015, της θετικής συμβολής των Δήμων σε αυτό, αλλά και της ανάγκης άμεσης ολοκλήρωσης και ς όσων έργων συνεχίζουν στο 2016 για ολοκλήρωσή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Ελασσόνας Νικόλαος Ευαγγέλου, ς Λάμπρος Τσιβόλας, Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο αντι Γιώργος Σούλτης, και στελέχη Τεχνικών Υπηρεσιών και ΔΕΥΑ όλων των Δήμων της Θεσσαλίας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ (4)ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ (3)
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ (2)

"Αλιεύοντας" την είδηση