Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία
Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία

Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία

Επιταχύνεται η προεργασία που θα καταστήσει εφικτή την επανάληψη εξς ελληνικών προϊόντων προς τη σία, καθώς ήδη από χθες βρίσκεται στην Αθήνα ο δρ Αλεξέι Αλεξένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της σίας, της Rosselkhoznadzor, ο οποίος προΐσταται ομάδας ειδικών που θα ελέγξουν και θα πιστοποιήσουν ελληνικές εταιρείες ως προς την καταλληλότητα εξς προϊόντων τους στη ρωσική αγορά.

Ο δρ Αλεξένκο, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι ουσιαστικά στην Αθήνα έφθασαν από τη δύο ελεγκτικά κλιμάκια που θα παραμείνουν στη χώρα μας, για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων, δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό, θα ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα ελέγξουν, ως προς τις συνθήκες υγειονομικής και ασφάλειας των προϊόντων τους, τουλάχιστον είκοσι εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στη λίστα των πιστοποιημένων με δυνατότητα εξαγωγής στη . Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών, κρέατος και ιχθύων. Επιπλέον, ο Ρώσος επικεφαλής των κλιμακίων εξηγεί ότι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν και σε κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, προκειμένου κατά κάποιο τρόπο να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούν και να μη γίνεται στο μέλλον ο έλεγχος των επιχειρήσεων από ρωσικά κλιμάκια, αλλά να αρκεί η πιστοποίηση των ελληνικών αρμόδιων αρχών.

Όπως επισημαίνει, το θέμα της επανάληψης ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και υπάρχει πολιτική υποστήριξη στην κατεύθυνση αυτή. «Η κύρια ιδέα των επιθεωρήσεων που θα διενεργήσουμε είναι να γίνει εφικτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία», εξηγεί και προσθέτει ότι γίνονται παράλληλα προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα καταστήσει εφικτή την παράκαμψη του εμπάργκο, με τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών να είναι μία από τις λύσεις που προωθούνται.

Η τελευταία ευρείας κλίμακας επιθεώρηση ελληνικών επιχειρήσεων από τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες για την πιστοποίηση υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων τους είχε γίνει προ δύο ετών, εξηγεί ο δρ Αλεξένκο. Η επιβολή του εμπάργκο στο ενδιάμεσο, προφανώς, συνέτεινε στη διακοπή της διαδικασίας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι αυτής της μορφής και αναμένεται να ακολουθήσουν η και η Ουγγαρία.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα στη Ρωσία, ο επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων επισημαίνει ότι στη ρωσική αγορά τα ελληνικά προϊόντα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των καταναλωτών και το ενδιαφέρον επεκτείνεται, πέραν των προϊόντων που περιλαμβάνει η παρούσα διαδικασία ελέγχων, στα και τα , στο ελαιόλαδο και τις ελιές.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση