Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία
Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία

Προετοιμασία για εξαγωγές προς τη Ρωσία

Επιταχύνεται η προεργασία που θα καταστήσει εφικτή την επανάληψη εξαγωγής ελληνικών προϊόντων προς τη , καθώς ήδη από χθες βρίσκεται στην Αθήνα ο δρ Αλεξέι Αλεξένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, της Rosselkhoznadzor, ο οποίος προΐσταται ομάδας ειδικών που θα ελέγξουν και θα πιστοποιήσουν ελληνικές εταιρείες ως προς την καταλληλότητα εξαγωγής προϊόντων τους στη ρωσική αγορά.

Ο δρ Αλεξένκο, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι ουσιαστικά στην Αθήνα έφθασαν από τη δύο ελεγκτικά κλιμάκια που θα παραμείνουν στη χώρα μας, για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων, δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό, θα ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα ελέγξουν, ως προς τις συνθήκες υγειονομικής και ασφάλειας των προϊόντων τους, τουλάχιστον είκοσι εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στη λίστα των πιστοποιημένων με δυνατότητα εξαγωγής στη . Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών, κρέατος και ιχθύων. Επιπλέον, ο Ρώσος επικεφαλής των κλιμακίων εξηγεί ότι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν και σε κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, προκειμένου κατά κάποιο τρόπο να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούν και να μη γίνεται στο μέλλον ο έλεγχος των επιχειρήσεων από ρωσικά κλιμάκια, αλλά να αρκεί η πιστοποίηση των ελληνικών αρμόδιων αρχών.

Όπως επισημαίνει, το θέμα της επανάληψης ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και υπάρχει πολιτική υποστήριξη στην κατεύθυνση αυτή. «Η κύρια ιδέα των επιθεωρήσεων που θα διενεργήσουμε είναι να γίνει εφικτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα τους στη Ρωσία», εξηγεί και προσθέτει ότι γίνονται παράλληλα προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα καταστήσει εφικτή την παράκαμψη του εμπάργκο, με τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών να είναι μία από τις λύσεις που προωθούνται.

Η τελευταία ευρείας κλίμακας επιθεώρηση ελληνικών επιχειρήσεων από τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες για την πιστοποίηση υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων τους είχε γίνει προ δύο ετών, εξηγεί ο δρ Αλεξένκο. Η επιβολή του εμπάργκο στο ενδιάμεσο, προφανώς, συνέτεινε στη διακοπή της διαδικασίας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι αυτής της μορφής και αναμένεται να ακολουθήσουν η και η .

Αναφορικά με το ενδιαφέρον για ελληνικά στη Ρωσία, ο επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων επισημαίνει ότι στη ρωσική αγορά τα ελληνικά έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των καταναλωτών και το ενδιαφέρον επεκτείνεται, πέραν των προϊόντων που περιλαμβάνει η παρούσα διαδικασία ελέγχων, στα και τα λαχανικά, στο ελαιόλαδο και τις ελιές.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυριακή της Πεντηκοστής – Εορτή του Αγίου Πνεύματος #ΑγίουΠνεύματος - https://t.co/9DfeFqYf7n -

  • Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφοίτων και μαθητών #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/hozHN35OLd -

  • Συνάντηση Αθ.  Λιούπη με τον υπουργό Δικαιοσύνης #ΔικαστικόΜέγαροΒόλου - https://t.co/fHsGRkDjkl -

"Αλιεύοντας" την είδηση