Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρόεδρος ΣτΕ:   Δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού για συμβιβασμό δικαίου και οικονομίας
Πρόεδρος ΣτΕ:   Δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού για συμβιβασμό δικαίου και οικονομίας

Πρόεδρος ΣτΕ:   Δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού για συμβιβασμό δικαίου και οικονομίας

«Τ τομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με χρήματα. Δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού για συμβιβασμό δικαίου και οικονομίας”   τόνισε σήμερα από το Βόλο ο πρόεδρος του ΣτΕ ικ. Σακελαρίου, αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής κρίσης και των ατομικών δικαιωμάτων, στο  περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου κτηρίου του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Ο  κ. Σακελαρίου επισήμανε ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το επίπεδο ενός λαού, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ δικαίου και οικονομίας.

Όπως ανέφερε, η ενός δικαστή είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου και σ' αυτήν ακριβώς την εμπιστοσύνη στηρίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η ιδιότητά τους ως τρίτων προσώπων όταν κρίνουν τις διαφορές.

«Σε μια δύσκολη περίοδο, που βλέπουμε να υπάρχει μια επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, εμείς πρέπει να κρατήσουμε. Αντέχουμε εμείς, αντέχει και το Σύνταγμα, που είναι αρκετά ισχυρό, μπορούμε να εφαρμόσουμε και να επιβάλλουμε αυτά τα οποία πρέπει να επιβληθούν”, είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να υποκύψει σε ορισμένες οικονομικές συγκυρίες και τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προστατευτούν στο επίπεδο του επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθεί να είναι εκτός πολιτικής διαμάχης και προσπαθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύει τις διαφορές.

Ο  πρόεδρος του ΣτΕ  έψεξε μερίδα του Τύπου, λέγοντας  ότι πρέπει να έχει επίγνωση της πολύ σημαντικής αποστολής του.  «Πιο σημαντικό καθήκον του Τύπου και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός Δικαιοσύνης, είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, διότι τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού  στην οποία όλοι στηριζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Επιπλέον διερωτήθηκε τι θα ήταν το Κράτος αν όλοι πίστευαν ότι είναι μια Δικαιοσύνη η οποία ποδηγετείται από διάφορους παράγοντες και διαβεβαίωσε ότι το ΣτΕ και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια αντέχουν.

Ο κ. Σακελλαρίου τόνισε, έστω και αν ορισμένοι λένε ότι προκαλούν οι δηλώσεις του με θεσμικό τρόπο, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, έκανε αυτό που έπρεπε, εκδίδοντας εν ολομελεία τις αποφάσεις  του ΣτΕ με τις οποίες δεν επετράπη η περαιτέρω των συντάξεων, έστω κι αν μερίδα του Τύπου υποστήριξε ότι η αυτή κοστίζει 7 δισ. €!

Επίσης, τόνισε ότι για τις προσφυγές που έχουν γίνει σχετικά με το ασφαλιστικό το ΣτΕ επιδιώκει να δικαστούν τάχιστα και να εκδοθεί .

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι εν έτη 2017, είναι ακόμη ζητούμενο το θέμα των υποδομών, ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι όλα στην Ελλάδα συνδέονται με την οικονομική συγκυρία. Όπως είπε το θέμα των υποδομών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Η προσφιλής και παραδοσιακή μέθοδος των διοικήσεων είναι να επιλέγει τις λύσεις ενοικιαζομένων χώρων. Δε θεωρώ ότι είναι λύσεις οι οποίες μπορούν ν' αντέξουν στο και θα θέλαμε η Διοικητική Δικαιοσύνη να έχει τους δικούς της χώρους. Πιστεύω το πλάνο ευπρεπούς στεγάσεως της Ελληνικής Διοικητική Δικαιοσύνης όντως να υπάρχει. Θα το δούμε», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι υπάρχει μελέτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τόνισε ότι έχει σημασία ο να δείχνει την εμπιστοσύνη του στα Διοικητικά Δικαστήρια και πρόσθεσε ότι ο διοικητικός είναι ο κατ' εξοχήν προστάτης, εγγυητής και φύλακας των θεμελιωδών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση