Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προαπαιτούμενα για δόση 20-25 δισ. ευρώ
Προαπαιτούμενα για δόση 20-25 δισ. ευρώ

Προαπαιτούμενα για δόση 20-25 δισ. ευρώ

Ένα μεγάλο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, με «αντίβαρο» την εκταμίευση μιας μεγάλης πρώτης δόσης που μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίου με πολλά και σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών κ.λπ.). Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά να εκταμιευθεί και δόση της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ με την οποία θα καλύπτεται:

–  η λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ·

–  η κάλυψη των 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο·

–  διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους, όπως, για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο·

–  η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ – βέβαια, το αυτό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του ·

–  διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές του.

Χθες, άνοιξαν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη.

Στόχος των δύο πλευρών παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως τις 11 Αυγούστου, αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως «φιλόδοξος», καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και «δύσκολα».

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση περιλαμβάνονται:

1. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του το 2018. Η τραπεζική αργία και τα έχουν εκτροχιάσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς και το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πρωτογενές το 2015. Οι νέες εκτιμήσεις θεσμών και υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι φέτος η ελληνική θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2,5-3%. Επίσης, οι δανειστές θεωρούν ότι, ακόμα και με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% του , αντί στόχου για πρωτογενές 1% του .

2. Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τους σωστούς όρους θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τα ζητήματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως το πώς θα γίνει και τι θα απαιτηθεί τελικά. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση χθες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουνάρα, για το ίδιο ζήτημα.

3. Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο σε βάθος χρόνων θα πρέπει να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για να επιτευχθεί η μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω του νέου Ταμείου, να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, στα θέματα του ελέγχου περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, η φορολογία αγροτών, οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ κ.λπ.

Επίσης, κρίσιμο είναι και το κατά πόσο οι δανειστές θα επιμείνουν στην απαίτησή τους να υιοθετηθεί νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση