Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πριν από το Πάσχα έτοιμη η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
Πριν από το Πάσχα έτοιμη η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Πριν από το Πάσχα έτοιμη η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ανοίγει πριν πό το Πάσχ η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για οφειλών προς τα ασφαλιστικά , Α και ΕΤΕΑΕΠ, η οποία αναμένεται να παραμείνει ανοικτή «αυστηρά» έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή και, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», δεν θα προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς.

Αντίθετα, ορίζει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής (αρχική συν προσαυξήσεις και πρόστιμα) κατά 60% με 65%.

Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ. Μάλιστα, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή .

Ακόμη κι αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στον νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση εφόσον παραιτηθεί. Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη – ν. 3869/2010).

Οσο για τον επανυπολογισμό, αυτός θα επιλέγεται οικειοθελώς από τον μη μισθωτό, αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 και θα γίνεται με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ. Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Προσοχή όμως.

Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός «κουρεύει» όχι μόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Ειδικά οι (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε 120 δόσεις με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Με τον μηχανισμό αυτό, περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό «κούρεμα» βασικής οφειλής. Οι οφειλές προς τον πρώην ΟΓΑ φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί από 300.000 . Οσο για αυτές των εργοδοτών, τα χρέη προς το πρώην ΙΚΑ αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

α) Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

β) Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.

γ) Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής ς.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση