Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό από το Eurogroup
Πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό από το Eurogroup

Πράσινο φως στον ελληνικό προϋπολογισμό από το Eurogroup

Δόθηκε χθες το πράσινο φως και επισήμως στον προϋπολογισμό από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρξει κάποια συζήτηση για τη χώρα.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην ιδιαίτερα σημαντική δεύτερη έκθεση που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Με την επίσημη επικύρωση του προϋπολογισμού μπαίνει και η τελική σφραγίδα στην απόφαση ότι δεν θα εφαρμοστούν οι των συντάξεων που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και τα λεγόμενα θετικά μέτρα που προκύπτουν από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Οπως υποστηρίζαμε πάντα, οι των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες», δήλωσε χθες ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα Π. . Η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες στο Eurogroup σε θετικό κλίμα χωρίς να υπάρξει κάποιο σχόλιο, καθώς δεν συνδέεται με κάποια εκταμίευση που θα πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Αυτό όμως δεν θα ισχύει και στην επόμενη έκθεση, καθώς θα κρίνει την απόφαση για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα SNPs και ΑNFAs. Η Ελλάδα οφείλει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να εκταμιευθούν τα περίπου 700 εκατ. που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν. Και όπως γίνεται κάθε φορά, οποιαδήποτε απόφαση για εκταμίευση γίνεται μόνο ύστερα από από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή στον τομέα των μεταρρυθμίσεων «επισημάνθηκαν οι περιοχές στις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Όμως μέχρι στιγμής καμία από τις 16 μεταρ που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους δεν έχει γίνει, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί κάποιον προβληματισμό σε ορισμένες πρωτεύουσες αλλά όχι τόσο μεγάλο καθώς δεν τέθηκε προς συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Άλλωστε και για τον πλέον προβληματικό προϋπολογισμό, αυτόν της Ιταλίας, οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλοί καθώς έχει βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ ς – Βρυξελλών, και δεν υπήρχε η διάθεση να ενταθούν οι διαφορές. Το Eurogroup τόνισε ότι αναμένει από την Ιταλία να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Οι Eυρωπαίοι θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε δύο συγκεκριμένες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο άμεσο . Πρώτον, πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς αν είναι μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες και επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό πισωγύρισμα, και δεύτερον την πορεία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση