Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
«Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

«Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Το «πράσινο » για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έδωσε επισήμως τη Δευτέρα το διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Όταν τα  μέτρα αυτά εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM , «θα οδηγήσουν σε μία συνολική του χρέους, ως προς το ΑΕΠ,  περίπου 20 μονάδων μέχρι το 2060». Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπολογίζεται 5 μονάδων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την ίδια χρονική περίοδο.

Στην του, ο ESM αναφέρει πως τα μέτρα αυτά δεν έχουν επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την », υπογραμμίζει ακόμη.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο κ.

«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει, στον απόηχο της απόφασης, η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σχετική του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

1) Ανταλλαγή ομολόγων

2)Swaps Επιτοκίων

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης»

«Ο κ. , ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας», τονίζεται ακόμη και προστίθεται:

«Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά. Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το θράσος και η υποκρισία της Κυβέρνησης συνεχίζονται.Για να “ξεπαγώσουν” σήμερα τα μέτρα για το χρέος από τον E.S.M., ο αφοσιωμένος στο Μνημόνιο Υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.Tαυτόχρονα, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας, συμφωνώντας για πολλά χρόνια σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

"Αλιεύοντας" την είδηση