Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πούτιν προς ΗΠΑ: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους αν πράξετε το ίδιο
Πούτιν προς ΗΠΑ: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους αν πράξετε το ίδιο

Πούτιν προς ΗΠΑ: Θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους αν πράξετε το ίδιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρχίσουν να αναπτύσσουν τους δικούς τέτοιου είδους πυραύλους μετά την αποχώρηση τους από την Συνθήκη INF, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες αυτές των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν αδικαιολόγητο και ασυγκράτητο ανταγωνισμό των εξοπλισμών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι αναγκασμένη να επισημάνει ότι η μονομερής και με μια σκηνοθετημένη πρόφαση αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF και η καταστροφή ενός εκ των θεμελιωδών εγγράφων στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών περιέπλεξαν με τον πλέον σοβαρό τρόπο την κατάσταση στον κόσμο, δημιούργησαν δυνητικούς κινδύνους για όλους». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «την ευθύνη για ό,τι συνέβη την φέρει πλήρως η αμερικανική πλευρά».

«Οι ΗΠΑ αντί να συζητήσουν με σύνεση τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, απλώς διέγραψαν τις πολυετείς προσπάθειες, που αποσκοπούσαν στην μείωση των πιθανοτήτων μια ευρείας έκτασης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία θα γίνονταν χρήση πυρηνικών όπλων», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με την Ουάσιγκτον με θέμα τις εγγυήσεις για την στρατηγική σταθερότητα και ασφάλεια. «ια να αποφύγουμε το χάος, στο οποίο δεν επικρατούν οποιοιδήποτε , περιορισμοί και νόμοι, πρέπει για μια ακόμη φορά να σταθμίσουμε όλες τις πιθανές επικίνδυνες συνέπιες και να ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο χωρίς αμφισημίες και κατ' ουσία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η Ρωσία θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, χωρίς χρονοτριβές να επαναληφθούν οι συνομιλίες επί όλων των θεμάτων για τη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας και ασφάλειας», όπως και ότι είμαστε έτοιμοι γι αυτό».

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την παραγωγή νέων πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, εάν θα είναι πεπεισμένη ότι και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την παραγωγή τέτοιου είδους εξοπλισμών.

Κατέρρευσε η συνθήκη INF για πυρηνικά

Από την αμερικανορωσική συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς αποσύρθηκαν χθες οι ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για παραβίαση των όρων της. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει προ εξαμήνου ότι θα εγκατέλειπε τη συνθήκη, εφόσον η Ρωσία θα συνέχιζε τις παραβιάσεις. Από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε «τέχνασμα» την αμερικανική αποχώρηση, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε την κατασκευή νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς με στόχο να αντιμετωπίσει την κινεζική επιβουλή. Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ κορμπατσόφ, ενώ προέβλεπε την απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων βεληνεκούς μεταξύ 500 και 5.500 χλμ. σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραβίαση των όρων

«Οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να τηρούν μια συμφωνία την οποία η Ρωσία παραβιάζει συνειδητά. Η παραβίαση των όρων της συνθήκης από τη Ρωσία απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και αυτά των συμμάχων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Πηγές του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες συστοιχίες πυραύλου τύπου Κρουζ σε πολλά σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δυτικής Ρωσίας, ικανές να πλήξουν ευρωπαϊκούς στόχους.

Η Ρωσία αρνείται τις αποκαλύψεις αυτές, αναφέροντας ότι το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων, τους εξαιρεί από τη συνθήκη INF. Η Μόσχα αρνήθηκε έτσι το αμερικανικό αίτημα για παροπλισμό και καταστροφή του νέου ρωσικού πυραύλου Novator 9M729, υποστηρίζοντας ότι το Πεντάγωνο έχει σχεδιάσει νέο αμερικανικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, η κατασκευή του οποίου μπορεί να αρχίσει μετά το 2022.

Η Ρωσία πρότεινε, χθες, στις ΗΠΑ μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. «Προτείναμε στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ την κήρυξη μορατόριουμ στην ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει νέα κούρσα εξοπλισμών, για να δεσμευθεί ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων πυραύλων εφόσον οι ΗΠΑ δεν το κάνουν πρώτες. Αν, όμως, η Ουάσιγκτον αναπτύξει τέτοια όπλα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να αναπτύξει υπερηχητικούς ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους σε πλοία ή κοντά στα χωρικά των ΗΠΑ. Τη ρωσική πρόταση για μορατόριουμ απέρριψε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, , χαρακτηρίζοντάς την «αναξιόπιστη», για να υπογραμμίσει: «Δεν υπάρχουν αμερικανικοί πύραυλοι ούτε και πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Υπάρχουν, όμως, ολοένα και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι». Τη Μόσχα κατηγόρησαν η Βρετανία και η Πολωνία για την κατάρρευση της συνθήκης INF. «Η περιφρόνησή τους προς το διεθνές σύστημα απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τον φόβο ότι η κατάρρευση της συνθήκης μπορεί να πυροδοτήσει νέα εξοπλιστική κούρσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες γενεών για περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων μετά την αποχώρηση από τη συνθήκη INF

Οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων εδάφους-αέρος έπειτα από την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

«Τώρα, που αποχωρήσαμε, το υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους-αέρος σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα σήμερα από τη συνθήκη INF της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για τους πυρηνικούς πυραύλους που είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία αφού έκριναν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη και δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν.

Ο Έσπερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ερευνούν συστήματα πυραύλων το 2017, παραμένοντας όμως εντός του πεδίου εφαρμογής της συνθήκης INF.

Η έρευνα αυτή ήταν μια απάντηση στη μη συμμόρφωση της Μόσχας, όπως κατηγορεί η Ουάσινγκτον, στη συνθήκη. Οι επικεντρώθηκαν σε «κινητά, συμβατικά συστήματα, εδάφους-αέρος, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων», διευκρίνισε ο Έσπερ.

Ο Αμερικανός υπουργός επέρριψε εκ νέου στην Μόσχα την ευθύνη για τον τερματισμό της INF, σημειώνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε «διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συνθήκης για αρκετά χρόνια και κατά τη διάρκεια αρκετών αμερικανικών κυβερνήσεων».

«Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: η Ρωσική Ομοσπονδία παράγει και εκμεταλλεύεται μια επιθετική ικανότητα που απαγορευόταν από τη συνθήκη INF», πρόσθεσε.

«Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , η θέση του ΝΑΤΟ είναι ενωμένη και ξεκάθαρη: η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση