Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΟΥ: Αύξηση των θανάτων από φυματίωση στην Ευρώπη
ΠΟΥ: Αύξηση των θανάτων από φυματίωση στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Αύξηση των θανάτων από φυματίωση στην Ευρώπη

Πού οφείλετι

Έπειτ από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο  ().

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ' εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Ο αριθμός αυξάνεται, σύμφωνα με τον , εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των lockdown που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά σε που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ρόλος της πανδημίας

Στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες – ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η του αριθμού των θανάτων από φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (…) στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία να ήταν το 2021 φυματίωση ανθεκτική στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια , ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την , και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουσμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.

Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση