Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ποσό 1,9 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του νεολιθικού και μυκηναϊκού οικισμού του Διμηνίου
Ποσό 1,9 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του νεολιθικού και μυκηναϊκού οικισμού του Διμηνίου

Ποσό 1,9 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του νεολιθικού και μυκηναϊκού οικισμού του Διμηνίου

Με πόφση Κ. Αγοραστού το εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Στη χρηματοδότηση με 1,9 εκατομμύριο ευρώ του αρχαιολογικού χώρου του Διμηνίου προχωρά η . Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο του υ «Προστασία, ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Διμηνίου». Δικαιούχος του έργου είναι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργίας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα, που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την οικιστική ανάπτυξη και την αρχιτεκτονική από τη Νεότερη Νεολιθική περίοδο μέχρι το τέλος της Ύστερης Εποχής Χαλκού.

«Υλοποιώντας το σχεδιασμό που εκπονήσαμε με την υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη, πριν από λίγες μέρες εντάξαμε στο το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών και σήμερα προχωράμε στην ένταξη του έργου της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Διμηνίου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Ο οικισμός του Διμηνίου, μαζί με τον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου, τα 4 Αρχαία Θέατρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων, όπως το σπήλαιο της Θεόπετρας και οι Μονές των Μετεώρων, εντάσσονται στην κύρια διαδρομή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία. Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Διμηνίου και η διασύνδεση του με τα υπόλοιπα μνημεία της διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού συμβάλλει στην λειτουργία ενός δικτύου με προστιθέμενη αξία για την , τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη Θεσσαλία. Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με λειτουργικά, επισκέψιμα και προστατευμένα Μνημεία που συνομιλούν με την σύγχρονη εποχή και εντάσσονται στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών» υπογραμμίζει ο Κ. Αγοραστός.

Στοιχεία του έργου

Το Έργο αποτελείται από τρία κύρια Υποέργα:

Το πρώτο Υποέργο με τίτλο «Αρχαιολογικές εργασίες για την προστασία, ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Διμηνίου» θα υλοποιηθεί με Αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και θα περιλαμβάνει:

Διερευνητικές τομές στις θέσεις που θα κατασκευαστούν τα νέα κτίρια και στα σημεία διέλευσης του δικτύου απορροής των ομβρίων υδάτων,

Εργασίες καθαρισμού και στερέωσης λιθοδομών λόγω ετοιμορροπιών στον αρχ/κό χώρο,

Αεροφωτογραφήσεις του χώρου και φωτογραφική τεκμηρίωση των διαδοχικών φάσεων του έργου και των κινητών ευρημάτων που θα προκύψουν κατά τις διερευνήσεις,

Αποτύπωση αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, συντήρηση, σχεδίαση και καταγραφή ευρημάτων και κεραμικής,

Μετατόπιση της περίφραξης στα ορθά όρια και αντικατάσταση της υπάρχουσας πεπαλαιωμένης περίφραξης,

Αποξήλωση παλαιών και εργοταξιακών στεγάστρων και αντικατάσταση στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο,

Aντικατάσταση παλαιών υφιστάμενων διαδρομών και κατασκευή νέων,

Tοπικές διαμορφώσεις του φυσικού εδάφους, επιχωματώσεις, αποχωματώσεις, φυτεύσεις, νέες ενημερωτικές πινακίδες,

Παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων και φυλλαδίων σε γραφή Braille,

Eκπόνηση μελετών εφαρμογής για την κατασκευή των νέων κτιρίων, Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη αντικατάστασης της υπάρχουσας περίφραξης και σχεδίασης διαδρόμων επισκεπτών.

Το 2ο Κύριο Υποέργο με τίτλο «Κατασκευή δύο νέων κτιρίων στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου» θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Μελετών & Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και θα περιλαμβάνει:

υπόσκαφο κτίριο αποθήκευσης, υ και εργαστηρίων

νέο κτίριο εισόδου (εκδοτήριο, φυλάκιο, W.C.) και μετατόπιση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου,

διαμόρφωση ειδικής περίφραξης στην πρόσοψη και διαμόρφωση νέου χώρου θέσεων στάθμευσης.

Το 3ο Κύριο Υποέργο έχει τίτλο «Κατασκευή συστήματος πλαγιοκάλυψης των στεγάστρων των Μεγάρων Α΄και Β΄ στο μυκηναϊκό οικισμό και διαχείριση επιφανειακών υδάτων στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου», θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά σε πλαγιοκαλύψεις των στεγάστρων των Μεγάρων Α΄και Β΄ και κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση