Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόσες ημέρες αδείας δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τη σχολική παρακολούθηση των παιδιών τους
Πόσες ημέρες αδείας δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τη σχολική παρακολούθηση των παιδιών τους

Πόσες ημέρες αδείας δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τη σχολική παρακολούθηση των παιδιών τους

Διευκρινίσεις σχετικά με την σχολικής παρακολούθησης, προχώρησε η ενική Συνομοσπονδία Εργατών ς, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη, ς σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης ς.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.1483/1984, άρθρο 9):

  • Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.
  • Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών.
  • Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.
  • Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή, εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.
  • Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, Συλς Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.
  • Στη στοιχειώδη ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο, με βάση το νόμο, είναι πλέον διετής για τα νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.
  • Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής- (άρθρο 4 ΕΣΣΕ 2008).

«Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ, είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλς δράσης:

– Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ www.kepea.gr.

– Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση