Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πορεία μαθητών των ΕΠΑΛ στο Βόλο
Πορεία μαθητών των ΕΠΑΛ στο Βόλο

Πορεία μαθητών των ΕΠΑΛ στο Βόλο

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου με κατάληξη στο Δημαρχείο της πόλης πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές των ΕΠΑΛ, των οποίων οι ειδικότητες δεν έχουν εγκριθεί και τα ολιγομελή τμήματα που είχαν δημιουργηθεί καταργούνται.

Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διά μέσω των οδών Γαλλίας – Αντωνοπούλου – Ερμού – Ιωλκού – Δημητριάδος και κατέληξαν στο Δημαρχείο του Βόλου.

Με σύνθημα «Η δωρεάν παιδεία είναι ελευθερία» οι μαθητές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ζητώντας να δοθεί λύση.

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Γ. Χιούσης από το 2ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας είπε ότι αρκετοί συμμαθητές του είναι σε απόγνωση καθώς στο σχολείο τους καταργείται ένα τμήμα στον Τομέα Πληροφορικής στην ειδικότητα εφαρμογών λογισμικών. «Είναι στον αέρα. Τους έχουν πει να πάνε σε άλλα σχολεία που υπάρχει αυτή η ειδικότητα, αλλά είναι και θέμα οικονομικό. Καλούνται να πάνε στον Αλμυρό που είναι πολλά τα έξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας (Εσπερινό) όπου εκεί δεν
εγκρίθηκαν και δε θα λειτουργήσουν τα τμήματα της Γ΄ τάξης των ειδικοτήτων «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων» και «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου», ενώ ζητούν την επανασύσταση του τμήματος κομμωτικής.

Η πρόεδρος του περσινού 15μελούς στο 4ο ΕΠΑΛ Δήμητρα Χαρατσή είπε ότι «οι μαθητές του σχολείου και των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και της συντριπτικής πλειοψηφίας είμαστε ενήλικες κι επιλέξαμε συνειδητά αυτές τις ειδικότητες. Εργαζόμαστε για βιοπορισμό και προσδοκούμε την απόκτηση γνώσεων κι ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε συνδυασμό με το επιδιώκουμε αναβάθμιση των προσόντων μας και την άμεση επαγγελματική εξέλιξη. Τα παιδιά των οποίων τα τμήματα καταργήθηκαν, αναγκάζονται είτε να απορροφηθούν σε άλλη ειδικότητα ή να αλλάξουν σχολείο».

Στο ίδιο μηκος κύματος κι ο Λ. Γιαννάκος που φοιτά στο 4ο ΕΠΑΛ, έχει μία κόρη 10 ετών που τόνισε: Εργάζομαι κι απασχολούμαι σε δομικές κατασκευές. Έχουμε τα νόμιμα άτομα για να λειτουργήσει το τμήμα Δομικών Έργων και Μηχανικών, ωστόσο του χρόνου δε θα λειτουργήσει κι αυτό είναι κακό. Στα δύο χρόνια μας σταματάνε κι αυτό το χαρτί το χρειάζομαι και για τη σύνταξή μου».

Η Ένωση Γονέων

Σε νέα παρέμβαση με έγγραφό της, μετά από αυτά που είχαν σταλεί τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προχώρησε πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. της Ένωσης, ζητώντας λύσεις για ζητήματα που αφορούν στην προκειμένη περίπτωση, τις σχολικές κοινότητες των ΕΠΑΛ.
Με το πρόσφατο έγγραφό της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, ζητά απ΄ το Υπ. Παιδείας, να εξεταστούν τα αιτήματα, κάποια απ΄τα οποία αφορούν κατ΄ επέκταση παιδιά και άλλων νομών της χώρας, με συνέπεια να πρέπει να υπάρξει σε κάποιες περιπτώσεις, συνολικότερη μέριμνα.

Μετά από ζητήματα και επισημάνσεις γονέων διαφόρων ΕΠΑΛ προς την Ένωση, ζητήθηκε από το Υπουργείο να εξεταστούν τα παρακάτω, ενώ σε ότι αφορά κοινές αρμοδιότητες με άλλα υπουργεία, να υπάρξει μέριμνα για την κοινή επίλυση των θεμάτων:
Α) Αποκλεισμένοι από τη δημόσια εκπαίδευση είναι μαθητές ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, καθώς, με την ολοκλήρωση του προηγούμενου σχολικού έτους δεν έλαβαν απολυτήριο λόγω απουσιών, και με την έναρξη της νέας χρονιάς δεν μπορούν να ενταχθούν ακόμη σε καμία τάξη! Αρχικά, είχε ανακοινωθεί, ότι για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που έμειναν στην ίδια τάξη (Γ Λυκείου), θα δημιουργούνταν ειδικό τμήμα και δεν θα επανεγγράφονταν στη Γ΄ Λυκείου, γεγονός που παραμένει σε εκκρεμότητα.
Β) Σε ΕΠΑΛ της Μαγνησίας παρόλο που σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, θα έπρεπε να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης για παιδιά που διαθέτουν γνωματεύσεις του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης, Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), δεν δίνεται η δυνατότητα από το υπουργείο Παιδείας.
Γ) Αναφορικά με τον μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08- 08-2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α΄ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ΄ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)», σας ενημερώνουμε, ότι στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας προκαλείται πρόβλημα πλέον με την επιλογή που πρέπει να κάνουν οι μαθητές που δεν εγκρίνεται το τμήμα τους και για τα οποία προβλήματα, έχετε ενημερωθεί και από την αρμόδια Δ.Δ.Ε.. Απαιτείται να παρακολουθήσουν τμήμα που δεν τους ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα, να μετακινούνται διανύοντας ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές, όπως στο νυχτερινό κ.λ.π. Θεωρούμε ότι η ευελιξία σας στις αποφάσεις, αναφορικά με τον μικρότερο αριθμό ενδιαφερόμενων μαθητών, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αναμένοντας τη λειτουργία όλων των τμημάτων.
Δ) Πλέον, με την οριστικοποίηση των τμημάτων, να γίνει έγκαιρα η αποστολή των βιβλίων στα τμήματα των ΕΠΑΛ που δημιουργούνται, καθώς σε κάποια από αυτά, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, δεν είχε γίνει διανομή.
Ε) Σε ότι αφορά στις μεταφορές, ζητούμε την τροποποίηση της ΚΥΑ με απαλοιφή των χιλιομετρικών περιορισμών δικαιουμένων δωρεάν μετακίνησης μαθητών και για τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και την απαλοιφή του όρου των 90 λεπτών αναμονής για όλα τα σχολεία.

ΣΤ) Ζητούμε επίσης, την εξεύρεση λύσης για την επισκευή σχολικών κτηρίων και επέκταση εγκαταστάσεων με μεγάλης κλίμακας έργα, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των μαθητικών κοινοτήτων των ΕΠΑΛ στο νομό.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων

Την διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας ότι ήδη επανεξετάζονται τα αιτήματα αναφορικά με την έγκριση τομέων και ειδικοτήτων για τα εναπομείναντα τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων Μαγνησίας με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018, έλαβε μετά από επικοινωνία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα των εκκρεμών περιπτώσεων και την αναγκαιότητα λειτουργίας των 6 εναπομείναντων ολιγομελών τμημάτων που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από τα 37 καταγεγραμμένα στον Νομό Μαγνησίας, ενημερώθηκε πως λαμβάνει ήδη χώρα η διαδικασία επαναξιολόγησης των περιπτώσεων μη εγκεκριμένων ολιγομελών τμημάτων και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, πρόκειται να ακολουθήσει άμεσα νέος κύκλος προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών σύμφωνα με τις ανάγκες που εντοπίζονται ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία των τομέων και των ειδικοτήτων που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας.
Μετά την αριθμ. πρωτ. 1484/28.09.2017 Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μπαξεβανάκη με την οποία εγκρίθηκε κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2017-2018 η λειτουργία τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια σε 12 περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08- 08-2017 Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει κάθε δυνατότητα επαναλειτουργίας των εναπομείναντων ολιγομελών τμημάτων που δεν εγκρίθηκαν εξ’ αρχής, αποδεικνύοντας με τις μέχρι τώρα ενέργειές του την στήριξή του στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον σεβασμό στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με την παροχή των απαιτούμενων εφοδίων για την επαγγελματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση