Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πορεία κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ
Πορεία  κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ

Πορεία κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ

Ειρηνική πορεία διαμαρυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα, από τον Άναυρο  με τερματισμό στην ΑΓΕΤ, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, αντιδρώντας στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ.
Φορώντας ιατρικές μάσκες, κρατώντας ομοίωμα κούκλας σκελετού και πανό στα οποία αναγράφοντα «Volos SOS» και «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ», οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, με προορισμό το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κ. Βολιώτης είπε: «Την αγωνιστική κινητοποίηση που κάνουμε σήμερα την είχαμε προαναγγείλει. Είναι η πρώτη αγωνιστική μορφή που κάνουμε. Είναι ένας σταθμός, δεν είναι το τέρμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό που είναι το ζητούμενο, είναι με νηφαλιότητα η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η καύση καρκινογόνων ουσιών από την ΑΓΕΤ. Λέω με νηφαλιότητα καθώς χθες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί το πρόβλημα κι από εκεί και πέρα εναπόκειται σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να σεβαστούν τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας. Εμείς μένουμε κι επιμένουμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε».

Ψήφισμα πολιτών του Βόλου

Οι πολίτες του Βόλου, που πραγματοποιήσαμε πορεία από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ, σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, διαπιστώνουμε ότι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και για άλλους αρμόδιους, η μας και η των παιδιών μας, αλλά και η ίδια μας η ζωή,  κοστίζουν πολύ φτηνά. Κι αυτό γιατί το Κράτος, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, δίνει το δικαίωμα σε μια μεγάλη βιομηχανία, όπως είναι η ΑΓΕΤ, η οποία βρίσκεται μέσα στην πόλη του Βόλου, να καίει σκουπίδια και άλλα επικίνδυνα υλικά προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι εγκαταστάσεις της, όπως και κάθε άλλης τσιμεντοβιομηχανίας είναι ακατάλληλες για την καύση RDF και άλλων λεγόμενων «εναλλακτικών καυσίμων» και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι.

Ακόμα και οι της ποιότητας των υλικών που θα καίγονται δεν μπορούν να είναι συνεχείς και έτσι η ΑΓΕΤ θα καίει κυριολεκτικά ότι θέλει σε βάρος της υγείας των πολιτών. Το RDF και άλλα επικίνδυνα υλικά εκπέμπουν καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι διοξίνες, τα φουράνια, το θάλλειο, ο πτητικός υδράργυρος και τα βαρέα μέταλλα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, μαζί με την καύση πάνω από 150.000 τόνων πετ κωκ, να μετατραπεί ο Βόλος σε θάλαμο αερίων και εμείς πειραματόζωα και θύματα των επιδιώξεων για κέρδη των ασύδοτων βιομηχανιών.

Καταγγέλλουμε την ΑΓΕΤ γιατί δεν έχει κάνει καμία δήλωση ή ανακοίνωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που απασχολεί τους πολίτες του Βόλου και οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, περιφρονώντας την πόλη που την φιλοξενεί.

Θεωρούμε τη σημερινή μας κινητοποίηση αρχή για νέους αγώνες μέχρι να καταλάβει ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος και κάθε άλλος αρμόδιος ότι δεν πρέπει να παίζει με την και τη ζωή των πολιτών. Επομένως δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Αν δεν ανακληθούν οι εξοντωτικές αποφάσεις για την υγεία μας, που αφορούν στην ΑΓΕΤ και κάθε άλλη βιομηχανία που εκπέμπει καρκινογόνες ουσίες, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση