Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ.Βόλου για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Πολύωρη  συνεδρίαση του Δ.Σ.Βόλου για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ.Βόλου για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Και για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF
Τρεις και πλέον ώρες συνεδριάζει μέχρι και  αυτή την στιγμή και είναι σε εξέλιξη  το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σχετικά με την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου , παρουσία πλήθουςπολιτών που αντιδρούν στα θέματα αυτά, επαναλαμβάνοντας ότι τίθεται μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, ανέφερε ότι η δημοτικη αρχή  δεν έχει κανένα λόγο να μην συζητήσει  ό,τι έχει να κάνει με το της πόλης με μοναδικό σκοπό το καλό της και των πολιτών.
Στο θέμα της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων είπε ότι  αν και έχει ήδη αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει η Δ.Α. κανένα πρόβλημα να συζητήσει επιστημονικά ποιο είναι το συμφέρον της πόλης. «Αν θέλουμε μια χωματερή ή έναν ΧΥΤΑ ή θα υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και Ε.Ε. και επ' αυτού να συζητήσουμε ποιο είναι το συμφέρον. Συμφέρον είναι η το SRF ή το RDF; Αν θέλετε να δημιουργήσετε άλλα πράγματα λάθος αίθουσα βρήκατε» τόνισε.
Για  την καύση  σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ   είπε: «Εγώ δεν είμαι ούτε μέτοχος» αφήνοντας αιχμές για άλλους που έχουν συμφέροντα, αλλά και για την επίσκεψη που έκανε το 2014 στα γραφεία της ΑΓΕΤ, ενώ  πρόσθεσε:  «Κι εγώ συμφωνώ   στην μη καύση σκουπιδιών. Δεν υπάρχει κάποιος που να θέλει να καίγονται σκουπίδια στην πόλη μας. Ο μοναδικός που έχει κάνει μήνυση στην ΑΓΕΤ στις 28 Μαρτίου 2017 είμαι εγώ».
Μάλιστα   πρότεινε να γίνει διαπαραταξιακή ομάδα. «Να πάμε σε αυτούς που κυβερνάνε και να πούμε- με πρώτον εμένα- ότι στο Βόλο δεν θέλουμε να λειτουργεί η ΑΓΕΤ με καύση σκουπιδιών ή κατάλοιπα πετρελαίου και να επιβληθεί η καύση φυσικού αερίου  και πρότεινε μάλιστα ο Δήμος να χρηματοδοτήσει με ένα μέρος χρημάτων την ΑΓΕΤ, για να καίει αέριο
Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, διάβασε εισήγηση 15 εκ των 17 συμβούλων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι . Ωστόσο πρόσθεσε ότι ενώ οι άλλοι προχωρούν σε ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων με περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις, η  δημοτική  αρχή αποφάσισε τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων που θα παράγει srf, η οποία αποτελεί ατεκμηρίωτη επιλογή και θα δεσμεύσει το της πόλης.
«Η δημοτική αρχή δεν τεκμηρίωσε την σκοπιμότητα της πρότασης η οποία είναι έωλη κι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι σύμβουλοι ζητούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με περιβαλλοντικές λύσεις, την άμεση ανάκληση απόφασης από τον Δήμο Βόλου για την μονάδα παραγωγής srf και τη δημιουργία εγκατάστασης από το Δήμο Βόλου ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωση και .
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς  επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστούν οι όροι ασφαλείας για τη λειτουργία του εργοστασίου και η ποιότητα σε SRF και RDF και πρότεινε την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων που επιτρέπουν την καύση από την ΑΓΕΤ, πρότεινε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων του φυσικού αερίου με το οποίο είναι συνδεδεμένη η εταιρεία.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος δήλωσε ότι «οι όποιες  προτάσεις κι αποφάσεις έχουν παρθεί είναι με γνώμονα την κερδοφορία και αυτό είναι το Α και το Ω για το σύστημα που ζούμε σήμερα στην πόλη μας και πανελλαδικά» και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπούνε μπροστά και να διεκδικήσουν.
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου αφού αναφέρθηκε στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, τόνισε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους» και ζήτησε από τον Δήμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ότι δλδ ο Δήμος Βόλου δε συμφωνεί και να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο.
Ο εκπρποσωπος της Επιτροπής  Πολιτών  Στ. Λημνιός, κατηγόρησε την δημοτική αρχή   ότι όταν η πόλη κινητοποιούνταν αυτή  ήταν απούσα από τον αγώνα και ζήτησε να πίσω τις μηνύσεις να πάψει να διχάζει τους πολίτες για επιβλαβείς συνέπειες . «Να σφυρηλατήσουμε ενότητα και να πούμε ναι στην καύση φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας  Ευθ. Τσάμης ζήτησε να βγει ένα μεγάλο “όχι” στην καύση του rdf από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενώ ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης, τόνισε την ανάγκη να βγει  μια απάντηση να μην καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία πολιτών και δεύτερον να βγει ένα όχι στο εργοστάσιο που θα παράγει srf.
Απαντώντας ο Αχ. Μπέος κάλεσε τους παρευρισκομένους, λέγοντας: «να μας βρει όλους ενωμένους σε αυτόν τον αγώνα να πάμε μαζί».
Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για προμελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και πως μπορεί να τροποιηθεί, ενώ απαντώντας στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του , επεσήμανε ότι δεν είδε την ευαισθησία του ΤΕΕ για το Πήλιο.
Απαντώντας στην κα. Οικονόμου, την κατηγόρησε ότι το κείμενο που της έγραψε ο μέντοράς της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Είστε η ντροπή του Βόλου και οι 15 δεν λένε την αλήθεια» είπε και πρότεινε να στήσει ο Δήμος Βόλου 4-5 απορριμματοφόρα μπροστά στην ΑΓΕΤ και να μην προχωρήσει η τσιμεντοβιομηχανία στην καύση εισερχόμενων καυσίμων.
Στη συνέχεια μίλησαν δημοτικοί σύμβουλοι τονίζοντας την αντίθεσή τους στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

 

Εν τω μεταξύ, ψήφισμα διαμαρτυρίας είπε  ο Αχ. Μπέος, ότι θα παραδώσει αύριο στη 1 το μεσημέρι η Δημοτική Αρχή Βόλου στη διοίκηση της ΑΓΕΤ, ενώ για μία θα κλείσει συμβολικά  το εργοστάσιο.

Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες ( έναρξης 7.00 μ.μ.),  εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής  να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους που θα επισκεφτεί το αρμόδιο Υπουργείο και θα ζητήσει τη διά Νόμου απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών από την ΑΓΕΤ και τις άλλες βιομηχανίες και να επιβληθεί καύση φυσικού αερίου κι  ο ελεγκτικός μηχανισμός να περάσει στο Δήμο.

 

Για το εργοστάσιο επεξεργασίας  απορριμμάτων δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα παράγει.

Στη δευτερολογία του , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, ανέφερε ότι η πλειοψηφία έχει δρομολογήσει εδώ και μερικούς μήνες με την προμελέτη που ενέκρινε στο Δ.Σ. τη δημιουργία στον ΧΥΤΑ εργοστασίου παραγωγής SRF.Ο  ίδιος  επισήμανε “να ανακαλέσετε αυτά που έχετε δρομολογήσει και να δρομολογήσετε άμεσα το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων όπως το περιγράψανε εκπρόσωποι φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι. Εάν δεν το αντιληφθείτε θα είναι εντελώς αντιφατικό. Άρα η πρόταση να συσταθεί η διαπαραταξιακή είναι αντιφατική σε αυτό που σχεδιάζετε. Αποσύρετε αυτό που σχεδιάζετε και την άλλη μέρα θα κάνουμε διαπαραταξιακή για να πάψει η ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια”.

Η Νατάσσα Οικονόμου είπε ότι με φωνές, ύβρεις δεν κερδίζει κανείς σε αξιοπιστία και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν τεθεί. “Λέτε ότι παντού γίνονται εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων. Το θέμα είναι ο τρόπος.Διαβάστηκε το απόσπασμα από την απόφαση που λέει για εργοστάσιο επεξεργασίας παραγωγής srf. Να κάνετε ανάκληση της προμελέτης και των Περιβαλλοντικών Όρων. Δεν μπορείτε να μας δουλεύετε. Δεν έχετε καμία τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση για την επιλογή σας και θα σημαίνει ότι εγκληματείτε σε βάρος των πολιτών” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής  την χαρακτήρισε ελλιπή και την κάλεσε  να πάρει πίσω την προμελέτη και την Α. “Αν δεν κάνετε την αλλαγή είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός” είπε η κα. Οικονόμου.

 

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, διάβασε το ψήφισμα της παράταξής του.

Κλείνοντας, ο Αχ. Μπέος είπε: “επειδή σήμερα θα ψηφίσουμε κι όλοι θα κριθούμε,   θέτουμε προς ψήφιση ένα κείμενο το οποίο θα σταλεί είτε είναι ομόφωνη απόφαση είτε όχι, στα αρμόδια υπουργεία ότι είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με εναλλακτικό καύσιμο από την ΑΓΕΤ είτε είναι srf, rdf ή πετ κωκ και να οριστεί με διάταξη ή Νόμο. Έχουν γίνει πέντε συνεδριάσεις για την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας. Μετά από 14 μήνες, τα μέλη της επιτροπής αναλύσανε κι αποφασίσανε στην εναλλακτική λύση δημιουργίας εργοστασίου για επεξεργασία αποβλήτων είτε σε srf ή rdf ή κομποστοποίηση.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί γιατί πήρε απόφαση η δημοτική αρχή. Τι θα παράγει δεν θα αποφασιστεί σήμερα, αλλά στο μέλλον με γνώμονα το καλό της πόλης κι έχουμε τη δυνατότητα να  τροποποιήσουμε τη μελέτη  κι έχει μελετηθεί να επεξεργαστεί η μονάδα 100.000 τόνους. Όταν ολοκληρωθεί η τελική μελέτη θα το εξετάσουμε. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση που δίνουν τις άδειες. Αύριο στη 1 το μεσημέρι θα παραδώσουμε κείμενο διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΑΓΕΤ και για μία ώρα θα κλείσουμε το εργοστάσιο. Εμείς θα πάμε. Αυτοί που τα παίρνανε δεν θά ‘ρθουν . Δεν ανακαλούμε καμία προηγούμενη απόφαση”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση