Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλος ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πόλος ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πόλος ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Eκατομμύρια ευρώ έχει απορροφήσει τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα απορροφήσει  κι άλλα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Επίσης   έχει απασχολήσει 15.000 άτομα και έχει δώσει αμοιβές ύψους 55 εκ. ευρώ, αναδεικνυόμενο σε έναν από τους μεγαλύτερους πόλους ς και απασχόλησης στην Θεσσαλίας.

Το ακαδημαϊκό ίδρυμα  επενδύει  στην και  εκπλήσσει  ευχάριστα, ακόμη κι όσους το παρακολούθησαν από τη γέννησή του, όπως ο καθηγητής γενετικής, αντιπρύτανης ς και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ. , .

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Μαμούρης, “τα τελευταία δύο χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ευχάριστης και δημιουργικής πλευράς του πανεπιστήμιου στην απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων”.

Ειδικότερα τα τελευταία τρία χρόνια, το Π.Θ. έχει απορροφήσει 30 προγράμματα από το πλαίσιο του “Ορίζοντα 20”, το πλαίσιο που διέπει την ερευνητική πολιτική της Ευρώπης, από τα οποία έχει απορροφήσει και απορροφά 25 περίπου εκατομμύρια και έπεται συνέχεια. Πρόσφατα μπόρεσε και εξασφάλισε για 63 πρόγραμματα μέσα από το πλαίσιο “Δημιουργώ-Καινοτομώ” της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας μέσα από τα οποία θα απορροφήσει 15 εκ. ευρώ. “Αναδεικνύεται σε έναν από μεγαλύτερους πόλους χρηματοδότησης και απασχόλησης στην περιφέρεια Θεσσαλίας”, επισήμανε ο κ. Μαμούρης.

Επιπλέον τα τελευταία πέντε χρόνια, με 80 εκ. “τζίρο”, εκ των οποίων 30 εκ. από εθνικά προγράμματα, 25 από διεθνή και 25 από ιδιωτικούς πόρους (δηλαδή των εργαστηρίων σε ιδιώτες), το Π.Θ. μπόρεσε να απασχολήσει και να χρηματοδοτήσει 15.000 άτομα, έδωσε αμοιβές ύψους 55 εκ. και διοχέτευσε 25 εκ. στην αγορά της περιφέρειας Θεσσαλίας, σημαντικά για την στήριξη της περιφερειακής οικονομίας.

Μουσείο Πανεπιστημίου

Τα προγράμματα αυτά αφορούν διάφορους τομείς έρευνας και όπως επισήμανε ο κ. Μαμούρης, αρχίζουν από τον πολιτισμό και καταλήγουν στην υψηλή ιατρική. “Σε αυτά περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μουσείου για την ιστορία πανεπιστημίου, προγράμματα εικονικής πραγματικότητας για τουρισμό και πολιτισμό, προγράμματα βοήθειας στις παραγωγικές επιχειρήσεις για να υπάρξει βελτίωση της γενετικής των ζώων, αναδιάρθρωσης αγροτικής οικονομίας, υδατοκαλλιέργειες κ.α.

“Όλα αυτά τα χρήματα διοχετεύονται στην απασχόληση των νέων παιδιών που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την ανεργία. Θεωρούμε ότι η επένδυση στην έρευνα είναι η μόνη που μπορεί να εμποδίσει την διαρροή υψηλού επιπέδου επιστημόνων που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές οικονομικής μετανάστευσης για μία χώρα” τόνισε.

Εξωστρέφεια και συνέργειες

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμούρης, “εδώ και πολύ καιρό το Π.Θ. έχει επενδύσει σε μια πολιτική εξωστρέφειας, η οποία υλοποιείται με συνεχείς συνεργασίες με παραγωγικούς φορείς της ς Θεσσαλίας και επεκτείνεται σε όλη την . Αυτή η εξωστρέφεια μεταφράστηκε σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε ερευνητές και παραγωγικούς φορείς. Στη συνέχεια αυτό κατάληξε σε γόνιμες συνεργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα”. Επιπλέον τόνισε ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργανώθηκαν ημερίδες και συναντήσεις που βοήθησαν στην προώθηση της συνέργειας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων.

Οι startup του Π.Θ. και η συνεργασία με πανεπιστήμια της Κίνας

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμούρης υπάρχουν πολλά σχέδια που θα υλοποιηθούν στο μέλλον. Σε όλα τα επίπεδα πάντως βρίσκονται εταιρείες που πρόκειται να αναδυθούν. “Δεν ξέρουμε αν όλες θα πετύχουν, αλλά φαντάζομαι ότι είναι κάτι καινοτόμο που θα βοηθήσει στη γενική της παραγωγικότητας της χώρας. Είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύουμε. Άλλωστε έχουμε δημιουργήσει ειδικές δομές στο πανεπιστήμιο να τις στηρίξουμε όλες αυτές τις εταιρείες που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα”.

Τέλος ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Κίνα, μία χώρα που ενδιαφέρει πολύ το Πανεπιστήμιο. Εκτιμά ότι είναι ένα πεδίο που θα δώσει γόνιμες συνεργασίες. “Προσπαθούμε να στήσουμε στέρεες συνεργασίες, χωρίς να περνάμε επιφανειακά όλη αυτή τη σημαντική εμπειρία της Κίνας. Προωθούμε συνεργασίες με πέντε πανεπιστήμια, σε διάφορους τομείς, συνεργασία η οποία με τη βοήθεια ενός νέου νομοθετικού πλαισίου , θα συμβάλλει στη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών, κοινών δράσεων που θα αφορούν ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών και ένα ολόκληρο πλαίσιο που θα βοηθήσει στη συνέργεια ανάμεσα στην Κίνα και τα ελληνικά πανεπιστήμια”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση