Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πολιτικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Τσίπρας για το Ελληνικό
Πολιτικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Τσίπρας για το Ελληνικό

Πολιτικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Τσίπρας για το Ελληνικό

Σε εξέλιξη βρίσκετι η συνεδρίση του πολιτικού συμβουλίου στο Μέγαρο το οποίο συγκάλεσε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναβολή του ΚΑΣ για την επόμενη εβδομάδα, για την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως όλα δείχνουν το ζήτημα με την επένδυση στο Ελληνικό απασχολεί πολλαπλά κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει βρει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, πλην όμως θέληση της κυβέρνησης είναι πλέον να προχωρήσει. Διαφορετικά, θα υπάρχει θέμα και με τους θεσμούς και φυσικά θα ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα.

Ο ίδιος o πρωθυπουργός θα κληθεί -όπως όλα δείχνουν- να λύσει το γόρδιο δεσμό της επένδυσης στο Ελληνικό, που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας», εκθέτοντας όλο και περισσότερο κάθε φορά την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και τη βούλησή της να προχωρήσει τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Τι κι αν για την πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, έχει κάνει αναφορές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Τι κι αν ο ίδιος επίσης έχει τεθεί επικεφαλής της Task Force που θα επιχειρήσει να δρομολογήσει ταχύτατα τις μεγαλύτερες επενδύσεις που είναι σε ώριμη φάση. Εδώ και μήνες γίνεται …«του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς με έναν μαγικό τρόπο αποφάσεις δεν λαμβάνονται, και συνεδριάσεις αναβάλλονται όπως η χθεσινή του ΚΑΣ.

Οι πληροφορίες λένε ότι αν και ασκήθηκαν πιέσεις από το , το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Ενδεικτική αυτού, ήταν η βραδινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ναι μεν η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο σε θεσμούς και δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον νόμο, ωστόσο το ήταν σαφες: «Σκόπιμες κωλυσιεργίες δεν είναι αποδεκτές».
Πληροφορίες  αναφέρουν ότι η ευρεία σύσκεψη που γίνεται υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει στόχο να απεμπλακεί η ολοκλήρωση της επένδυσης.
Όσο για τη βαθμολόγηση των υπουργών, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι θα είναι από τα πρώτα στα οποία θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης…..

Στον «αέρα» το Ελληνικό

Η χθεσινή αναβολή λήψης απόφασης από το ΚΑΣ (το οποίο, υπενθυμίζεται, συνεδρίασε μετά από μια πάλι διακοπείσα συνεδρίαση και μια αναβληθείσα) έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού (είναι ex officio πρόεδρος του ΚΑΣ) ότι η εκκρεμότητα θα τέλειωνε χθες οριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι η γενική γραμματέας κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είχε αργά προχθές συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίο διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι «το θέμα κλείνει αύριο». Και είναι η ίδια που ζήτησε χθες την αναβολή, τα μέλη του ΚΑΣ δεν συμφώνησαν και τελικά η αναβολή ήρθε μετά από ψηφοφορία 11-6.

Προετοίμαζαν… φιέστες!

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η σιγουριά για την επίσπευση της επένδυσης την οποία εξέπεμψε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης , αποκλείοντας την οποιαδήποτε εμπλοκή και προεξοφλώντας την απρόσκοπτη επίσπευσή της!

Καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυπταν, μάλιστα, ότι με… δεδομένη την ευτυχή κατάληξη στο ΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν οι τρόποι και τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει η επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, κάτι βεβαίως που αναγκάζεται από τις εξελίξεις να αναβάλει.

Μετά την αιφνίδια εμπλοκή, το Μέγαρο Μαξίμου με «διαρροή» του έδειξε τη δυσαρέσκειά του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταγράψει και την «ευαισθησία» του έναντι όσων εσωκομματικά εκφράζουν αντιρρήσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», επισημαίνεται στη διαρροή.

Είναι σαφές ότι με το τελευταίο αυτό τμήμα η κυβέρνηση  δείχνει να παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της επιτάχυνσης της επένδυσης. Το ζητούμενο, όμως, είναι πώς θα παρακάμψει τις «κωλυσιεργίες», τις οποίες και περίπου… ταυτοποιεί.

Χθες, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε στο γραφείο του τη νέα  του Αρείου Πάγου για να συζητήσουν θέμα της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα του προβλήματος της βραδύτητας των δικαστικών διαδικασιών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι πρωθυπουργός και ανώτατοι δικαστές εξέτασαν τις διάφορες προτάσεις που υπάρχουν, αλλά συμφώνησαν άπαντες ότι «η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι αργή ακόμη στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ισχύει και για τα ζητήματα που άπτονται επενδύσεων». Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πάντως, μίλησε για «εθιμοτυπική συνάντηση».

Δυσφορία και απογοήτευση στη Lamda

Και ενώ αναμένεται η κυβέρνηση «να κινήσει τα νήματα» για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση (επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ορίσθηκε για την προσεχή Τρίτη), από την επενδυτική εταιρεία Lamda δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους και την απογοήτευσή τους. Στελέχη της έλεγαν ότι η όλη υπόθεση με τις άδειες και τις… παρα-άδειες είναι σαν να έχεις πάρει άδεια ανέγερσης πολυκατοικίας και στη συνέχεια να σου ζητούν άδεια… για το κάθε δωμάτιο!

Να σημειωθεί ότι, εκτός από την έγκριση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) που έχει κολλήσει στο ΚΑΣ και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ), καθώς και να εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση του Δασαρχείου Πειραιώς για το εάν ολόκληρο ή τμήμα του Ελληνικού αποτελεί… δασική έκταση!

Τα… στρατόπεδα

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που υπάρχει στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη (και όχι μόνο…) επένδυση είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού μετείχε -σε ρόλο… ακτιβιστή- και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ς του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».

Και πώς διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» μέσα στο ΚΑΣ; Η μία τάση των μελών του θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων τη ματαίωση της επένδυσης, ενώ η άλλη ομάδα ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

Δηλαδή, η λύση να περάσει η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ως έχει και όπως έχει αποφασιστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών φαίνεται να μην υφίσταται καν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο…

Κατά τα άλλα… ανάπτυξη!

Έτσι διαγράφεται το τοπίο στη χώρα μας, την ίδια ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμενε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ότι «η ανάπτυξη προχωρά και στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει το 2%(!)» και σχολίαζε «αυτά συμβαίνουν» στην παρατήρηση ότι εταιρείες με επενδύσεις στην Ελλάδα μετεγκαθίστανται στο εξωτερικό (γάλα, παγωτά κ.λπ.), ζητώντας «να μην απομακρυνόμαστε από τη μεγάλη εικόνα όπου τα στοιχεία είναι θετικά και ενθαρρυντικά». Και όλα αυτά την ίδια ώρα που τα επίσημα στοιχεία αποκάλυπταν ότι η Ελλάδα έπεσε ακόμη 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα (από την 87η, κατατάσσεται τώρα στην 81η θέση) και στον σχετικό πίνακα φιγουράρει… 12 θέσεις πίσω από την Αλβανία!

 

 

Πηγή: iefimerida.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση