Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πολιτική αντιπαράθεση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης ανέργων κι αστέγων
Πολιτική αντιπαράθεση  για τη λήψη μέτρων ανακούφισης ανέργων κι αστέγων

Πολιτική αντιπαράθεση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης ανέργων κι αστέγων

Πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή απάντηση σε επερώτηση της ΛΑΣ.

Πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς απαντώντας σε επερώτηση της ΛΑΣ για τη λήψη μέτρων για ανακούφιση ανέργων κι αστέγων, ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι ο Δήμος Βόλου δεν χρειάζεται να πάρει θέση, προτρέποντας τους συμβούλους να κοινοποιήσουν το έγγραφο υπηρεσιακά στο ή στον Περισσό.

Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του συμβούλου της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχα και του Γ. Μουλά, ενώ ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανδρ. Ζέρβας είπε σ τον κ. Τσαλούχα: «εδώ είμαστε για τα θέματα της πόλης και μόνο».

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου ανέφερε ότι την Παρασκευή βρίσκονταν στα δικαστήρια μετά από κλήση της Πταισματοδίκη για διάφορα θέματα της πόλης, μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει, λέγοντας: «Είδα κάποιους δημοτικούς συμβούλους ειδικά από την «Επιλογή Ευθύνης».
Συμπληρώνοντας ο πρόεδρος του σώματος είπε: «Εδώ δεν έρχονται. Στα δικαστήρια που ήταν η κα. Τασσοπούλου πήγαιναν. Περισσότερη σημασία έχει η κα. Τασσοπούλου από το Συμβούλιο».

Εγκρίθηκε μελέτη κομποστοποίησης

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μελέτη για την προμήθεια εξοπλισμού για την Επέκταση Προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης Πράσινων Δημοτικών Αποβλήτων στο Δήμο Βόλου και η εκκίνηση ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού άνω των ορίων, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 903.960 ευρώ.

Ο Θ. Θεοδώρου, διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση είναι 100% από το ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «Μιλάμε για εξοπλισμό μηχανημάτων που θα βοηθήσουν τη Διεύθυνση πρασίνου. Μιλάμε για έναν κλαδοφάγο στις Δημοτικές Ενότητες κι ένας κλαδοφάγο μέσα στην πόλη. Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει είναι τους χειμερινούς μήνες, να δίνουμε τα κλαδιά δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες και το καλοκαίρι, τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στον κομποστοποιητή, θα γίνονται λίπασμα, το οποίο κι αυτό θα δίνεται δωρεάν».

Επίσης ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι οι περισσότεροι κάδοι κομποστοποίησησης να δοθούν στις Δημοτικές Ενότητες, αλλά να δοθούν και σε σχολεία.

Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος, είπε ότι πριν από 10 περίπου χρόνια είχε γίνει προμήθεια από τον Δήμο ενός κλαδοφάγου που είχε μεγάλη επιτυχία και τα πριονίδια μεταφέρονταν στην υπηρεσία πρασίνου και πρότεινε αν μπορεί μέσα από το πρόγραμμα ο Δήμος να προμηθευτεί ένα μηχάνημα με το οποίο θα ξεριζώνονται τα σάπια δένδρα, γιατί όπως είπε «χρειάζεται ανανέωση το φυτικό κεφάλαιο της πόλης».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαρς είπε ότι τα τρία πράσινα σημεία να γίνουν τέσσερα για να εξυπηρετούνται κι οι ιδιώτες.

Πρόταση για ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων

Ακόμη, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 14.6i.26-27.1 με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας.

Η πρόταση βασίζεται στην έκθεση – πρόταση της ομάδας ς του Δήμου Βόλου με αντικείμενο τη σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει τρία υπο:
1. Κατασκευή μονάδας επεξς απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας
2. Τεχνική βοήθεια
3. Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης

Ο συνολικός της πράξης ανέρχεται στα 41.319.562,65ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης θα είναι η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για την επίτευξη των στόχων ολοκληρωμένης διαχείρισης που τίθενται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας ς. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ Βόλου. Επίσης, η πράξη θα περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια για την παροχή των απαραίτητων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών και δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Προς απόσυρση του Δήμου και προμήθεια νέων

Επιπλέον την προμήθεια με χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργων, διάρκειας πέντε ετών για την κάλυψη τεχνικών αναγκών της Υπηρεσίας του Δήμου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος πρότεινε ο Δήμος να αγοράσει λίγα και να δει πως θα πάει, ενώ ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας πρότεινε να αγοράσει ο Δήμος με δικά του χρήματα κάποια μηχανήματα και τα υπόλοιπα να αγοραστούν μέσω Leasing.

Απαντώντας, ο Θαν. Θεοδώρου είπε ότι τα μηχανήματα που είναι προς απόσυρση ανέρχονται στα 84 και η προμήθειά τους θα γίνει μέσω leasing, καθώς τα διαθέσιμα που έχει ο Δήμος στο ταμείο θέλει να τα χρησιμοποιήσει για που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, με την προμήθεια του νέου στόλου θα γίνει επαναξιολόγηση κάποιων οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα λόγω αναγκών της υπηρεσίας, αλλά με πολλά λειτουργικά προβλήματα, για τα οποία στην συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απόσυρσης και εκτιμάται ότι το σύνολο των οχημάτων στον ενιαίο Δήμο που τελικά θα διαγραφούν από το μητρώο οχημάτων του Δήμου θα ανέλθει στα 90 οχήματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση