Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πολυνομοσχέδιο με διαδικασίες «εξπρές» και στόχο άμεση συμφωνία
Πολυνομοσχέδιο με διαδικασίες «εξπρές» και στόχο άμεση συμφωνία

Πολυνομοσχέδιο με διαδικασίες «εξπρές» και στόχο άμεση συμφωνία

Πολυνομοσχέδιο με την προσδοκία να ψηφιστεί και να οδηγήσει σε μερική εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι διατάξεις του με τους δανειστές της χώρας.

Μετά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη», με τον υπουργό, κ. Γ. Βαρουφάκη, να δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σήμερα και θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Εκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά θα είναι υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς η αλλαγή τους είναι ένα μέτρο που θα εξεταστεί τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία, που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να αποτελέσουν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως τώρα να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία υπάρχει σύγκρουση με τους δανειστές. Ειδικότερα:

1. Εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει σε αυτή τη φάση σε αύξηση του κατώτατου μισθού ή αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

2. Ασφαλιστικό. Δεν θα περιλαμβάνονται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η καταβολή 13ης σύνταξης.

3. Δεν θα υπάρχει ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (Bad Bank).

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα συζητηθούν στο Brussels Group (BG) που –εκτός απροόπτου– θα συνεδριάσει διά ζώσης την Τετάρτη. Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του B.G., όπου τέθηκε επί τάπητος η ατζέντα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν από αύριο, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί άλλος χρόνος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση