Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία

Υπέρ της άμεσης υποβολής αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, με την επίσημη απόφαση να λαμβάνεται την ερχόμενη Κυριακή.

14:45

Βερολίνο: Η ενέργεια χρησιμοποιείται «ως όπλο»

Η ενέργεια χρησιμοποιείται «ως όπλο» καθώς η Ρωσία επιβραδύνει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

14:14

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

14:02

Στόλτενμπεργκ: Αν η Φινλανδία υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι γρήγορη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

12:58

Κρεμλίνο: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

12:49

Σουηδία: Θα ληφθεί υπόψη η θέση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

12:38

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα έλλειψη πετρελαίου

«Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς», εκτιμά ο IEA.

12:34

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για τον κίνδυνο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram. «Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

12:28

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έπληξε δύο αποθήκες πυρομαχικών

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Τσερνίχιβ στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία κατέστρεψε ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν σταθμό ραντάρ κοντά στην Οδησσό. Η Ρωσία είπε επίσης ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) κοντά στο Φιδονήσι.

Στο μεταξύ, ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στην πόλη Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12 στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

12:27

Ρωσικά καύσιμα: Σχέδιο για ταχύτερη απεξάρτηση της Ε.Ε.

Του Γιάννη Παλαιολόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχέδιο που κοστολογείται στα 195 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

12:02

Ντράγκι: Χρειάζεται για την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο για την Ουκρανία. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ντράγκι συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

11:33

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση».

«Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter. «Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

11:25

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Ενίσχυση της ασφάλειας στη Βαλτική με ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

11:23

Οι πεζοναύτες στο Αζοφστάλ ζητούν μεσολάβηση από τον Έλον Μασκ

10:57

Πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή

Ρώσος στρατιώτης κατηγορείται πως πυροβόλησε με αυτόματο καλάσνικοφ μέσα από αυτοκίνητο και σκότωσε άοπλο άμαχο 62 ετών.

10:54

Η Φινλανδία επέλεξε να κάνει πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσαν ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας» προσθέτει η πρόταση που απευθύνεται στα της σκανδιναβικής χώρας για επικύρωση και σύνταξη επίσημης αίτησης ένταξης.

10:10

Μπ. Τζόνσον: Δεν υπάρχει επιστροφή στην ομαλότητα στις σχέσεις με Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο LBC εάν ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ευπρόσδεκτος και πάλι στην παγκόσμια σκηνή αν μετανοούσε, ο κ. Τζόνσον είπε: «Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Όχι εξομάλυνση, και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ξεκάθαρο ως προς αυτό».

10:08

Η Ουγγαρία προτείνει διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Βουδαπέστη

Οι ουγγρικές αρχές προσφέρθηκαν να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βουδαπέστη για να επιλυθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ισπανική εφημερίδα El Pais, τονίζοντας επίσης ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση δυτικών όπλων από τα ουγγρο-ουκρανικά σύνορα.

«Έχουμε ειλικρινείς σχέσεις» με τη Ρωσία, είπε. Πρόσθεσε ότι από την αρχή του πολέμου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατόπιν πρωτοβουλίας του, προσφέροντας να φιλοξενήσει η Βουδαπέστη τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θέλουμε τα ουγγρο-ουκρανικά σύνορα να γίνουν τόπος προμήθειας όπλων», διευκρίνισε ο κ. Σιγιάρτο: «Δεν θα στείλουμε και δεν θα επιτρέψουμε τη διέλευση όπλων μέσω της Ουγγαρίας», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία τηρεί αμφίσημη στάση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας ακόμη να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας αλλά πιέζοντας για να είναι αυτές ηπιότερες.

09:50

Ένας νεκρός επί ρωσικού εδάφους από ουκρανικά πυρά, καταγγέλλει η Ρωσία

Βολές από την Ουκρανία σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν επτά στο ρωσικό συνοριακό χωριό Σολόχι στην επαρχία του Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο περιφερειακός διοικητής Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, που έκανε μάλιστα λόγο για βομβαρδισμό.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο χωριό Σολόχι, 17 κατοικίες και έξι οχήματα υπέστησαν ζημιές. Τα παράθυρα έσπασαν σε ένα σχολείο, ένα ταχυδρομείο και ένα κατάστημα», έγραψε ο κ. Γκλάντκοφ στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Οι αρχές στην περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για μια σειρά επιδρομών, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής ελικοπτέρου σε αποθήκη καυσίμων. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

09:36

Αποχωρεί και η Siemens από τη Ρωσία

Η γερμανική εταιρεία Siemens αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Σήμερα ανακοινώσαμε την απόφασή μας για μια τακτική διαδικασία για να σταματήσουμε τις βιομηχανικές μας δραστηριότητες στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Ρόλαντ Μπους.

Πρόσθεσε ότι η ανησυχία ενώνει τη διεθνή κοινότητα στην καταδίκη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι η Siemens απασχολεί περίπου 3.000 άτομα στη Ρωσία και η εταιρεία είχε αποφασίσει προηγουμένως να μην αναλάβει νέα έργα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

09:28

Ρωσική προέλαση στα ανατολικά, παραδέχεται το Κίεβο

Πρόοδο σημειώνουν τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, με το ουκρανικό επιτελείο στο Κίεβο να παραδέχεται ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες στις περιοχές του Σεβεροντονέτσκ και της Κουντριάσοφκα, στην επαρχία του Λουχάνσκ.

Ομοίως οι Ρώσοι φέρονται κατά τους Ουκρανούς να έχουν κερδίσει έδαφος στο Κουράχοβε, στην επαρχία του Ντονέτσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αμύνονται στις περιοχές Στεπνόγιε, Νοβομιχάιλοφκα, Μαριίνκα και Αλεξάντροβκα. Δεν επιβεβαιώνεται πάντως ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει ολόκληρη την επαρχία του Ντονέτσκ.

Με δεδομένη την ουκρανική αντεπίθεση βορείως του Χαρκόβου, προς τα σύνορα με τη Ρωσία, όπως επιβεβαιώνει και το βρετανικό υπουργείο Αμύνης το πρωί της Πέμπτης, είναι σαφές ότι το μέτωπο των μαχών συμπτύσσεται σταδιακά στην περιοχή μεταξύ Χαρκόβου και Ντονέτσκ, περιοχή κρίσιμη για τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου.

09:13

Φινλανδία: Πρόεδρος και πρωθυπουργός ανακοινώνουν τις θέσεις τους για NATO

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

09:03

Ενισχύονται στα σύνορα με Ουκρανία οι λευκορωσικές δυνάμεις

Στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, κοντά στις περιοχές Βολίν, Πολίσιγια και Σεβέρσκι, ορισμένες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας συνεχίζουν να εκτελούν για την ενίσχυση των συνόρων, αναφέρει στην ημερήσια ενημέρωσή του την Πέμπτη το πρωί το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι λευκορωσικές δυνάμεις ενισχύονται ιδιαιτέρως στις περιοχές Μπρεστ και Γκόμελ.

Η απειλή πυραυλικών και βομβιστικών χτυπημάτων σε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφος της Λευκορωσίας παραμένει, τονίζει στην ενημέρωσή του το ουκρανικό επιτελείο.

09:00

Στους 181 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (11/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 181 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 23 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.785 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.096 ανήλικοι.

09:00

Κίνδυνος για την Ευρώπη από τη ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το φυσικό αέριο

08:44

Φον ντερ Λάιεν: Ρωσία, η «αμεσότερη απειλή» για την παγκόσμια τάξη

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η πρόεδρος της Ούρσουλα έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα στο Τόκιο.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ. «Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

08:29

Σε… πατέντες καταφεύγει ο ρωσικός στρατός ελλείψει υλικών

08:24

Βομβαρδισμοί με νεκρούς στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε τη νύχτα πυραυλική επίθεση σε δύο σχολεία στην κωμόπολη Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι, ανέφερε στο Telegram από ο επικεφαλής της περφιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιάτσεσλαβ Τσαούς.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε πολλές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής. Πρόκειται για σχολεία. Άλλα διοικητικά κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Επί του τος, διασώστες και γιατροί εργάζονται στο σημείο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

08:04

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η 12η εβδομάδα του πολέμου ξεκίνησε με νέους βομβαρδισμούς σε πόλεις της Ουκρανίας, αλλά και αποτελεσματική αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που φαίνεται να απωθούν τους Ρώσους εισβολείς από τα περίχωρα του Χαρκόβου, την ώρα που οι φιλορώσοι στη Χερσώνα προσβλέπουν σε ένωση με την Κριμαία.

Ακολουθεί μια σύνοψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Το Κίεβο αναφέρει την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή καθώς με την ανακατάληψή της οι Ουκρανοί μπορούν να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου στις ρωσο περιοχές – αλλά και προς την Ευρώπη.
  • Η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη ήδη ελαττώθηκε κατά το ένα τέταρτο καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις διέκοψαν την παροχή μέσω της γραμμής της Σοχράνοφκα.
  • Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Πιτόμνικ, ενός χωριού στα βόρεια του Χαρκόβου, στον δρομο προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει «όταν η Ρωσία μάς αποδώσει ξανά το δικαίωμά μας στη ζωή», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Άζοφσταλ έχει μετατραπεί σε «μεσαιωνικό γκέτο» και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν μαχητές και αμάχους από εκεί.
  • Η δυνάμεις κατοχής της Χερσώνας, στον ουκρανικό Νότο, σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία, μέσω ένωσης με την Κριμαία. ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος. Ο εκδιωχθείς Ουκρανός περιφερειάρχης της Χερσώνας αντιτείνει ότι ο λαός της περιοχής θέλει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υποστηρίζει την εφαρμογή ενός σχεδίου «Μάρσαλ» πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
  • Σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο σουηδικό κοινοβούλιο αντίστοιχη πρόταση για ένταξη και της Σουηδίας.
07:50

Το Κίεβο εγκαταλείπει τους μαχητές στην Αζοφστάλ – Ανέφικτη η διάσωσή τους

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων στο εργοστάσιο Αζοφστάλ.

07:46

Ελληνικός τουρισμός: Πώς επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανάκαμψη του τουρισμού ενδέχεται να είναι ασθενέστερη απ' όσο εκτιμάτο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ανακοπεί.

07:41

Ρωσία: Δραπέτευσε η αρχηγός των Pussy Riot

Υστερα από μία δεκαετία ακτιβισμού, η Μαρία Αλιόχινα έφυγε από τη Ρωσία.

07:40

Αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Ανοιχτό αφήνει η Μόσχα το ενδεχόμενο να ενσωματώσει τις κατακτημένες περιοχές της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση