Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 83η ημέρα ρωσικής εισβολής
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 83η ημέρα ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 83η ημέρα ρωσικής εισβολής

Ουκρανικές αρχές: Οκτώ νεκροί από αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Ουκρανία

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό τέσνα, στην περιοχή του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Η Ουκρανία αναμένει ανταλλαγή κρατουμένων με τους  του Azovstal

Η Ουκρανία αναμένει να πραγματοποιήσει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου για τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη αργά τη Δευτέρα, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας. «Για να σωθούν ζωές, 52 από τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ. «Εργαζόμαστε για τα επόμενα στάδια της ανθρωπιστικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το εργοστάσιο Azovstal. Η Κρατική Δούμα, κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του συντάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί». Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή.

13:45

Σολτς: Δεν θα πάω στο Κιέβο για μια φωτογραφία

Ο Γεμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα – και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

REUTERS/Annegret Hilse

 

Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κ. Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

13:35

Φινλανδός πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Είμαι βέβαιος πως θα επιλύσουμε τις διαφορές με Τουρκία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα έρθουν σε με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο.

«Οι δηλώσεις της Άγκυρας έχουν σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είμαι βέβαιος πως με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα επιλύσουμε το πρόβλημα».

AP Photo/Frank Augstein

 

13:32

Φυσικό αέριο: Η Φινλανδία δεν πληρώνει σε ρούβλια, δεν αποκλείει να κλείσει την κάνουλα η Ρωσία

Η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλι, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για διαμάχη με τη Gazprom

Όπως ανέφερε, επίσης, δεν αποκλείει η Μόσχα να κλείσει ολοκληρωτικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι

13:29

Κίεβο: Οι αμυνόμενοι στη Μαριούπολη άλλαξαν την του πολέμου

Οι αμυνόμενοι στη Μαριούπολη άλλαξαν την του πολέμου αντέχοντας επί 82 ημέρες, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το χαλυβουργείο Azovstal, το τελευταίο προπύργιο άμυνας, ήταν δύσκολες, αλλά υπήρχε ελπίδα πως θα ήταν επιτυχείς.

13:28

Η Ρωσία απελαύνει δύο Φινλανδούς διπλωμάτες

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο διπλωμάτες από τη φινλανδική πρεσβεία στη Μόσχα ως αντίποινα μετά την απόφαση του Ελσίνκι να απελάσει δύο διπλωμάτες του.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι διαμαρτύρεται για «τη συγκρουσιακή πορεία της Φινλανδίας απέναντι στη Ρωσία», αναφερόμενο πιθανώς στα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

13:25

Ρώσος βουλευτής: Οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή

Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Azov αξίζουν τη θανατική ποινή.

«Δεν τους αξίζει να ζουν μετά τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει και που διαπράττουν συνεχώς εναντίον των κρατουμένων μας», είπε.

13:21

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενδέχεται να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ουκρανών του Azov με Ρώσους στρατιωτικούς

Η Κρατική Δούμα, κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του συντάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί».

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

 

13:19

Κρεμλίνο: Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες η αντιμετώπιση των Ουκρανών που παραδόθηκαν στο Azovstal

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 250 Ουκρανοί που βρίσκονταν στο Azovstal της Μαριούπολης παραδόθηκαν έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

 

13:13

 

Μόσχα κατά G7 – E.E.: «Κλοπή» αν χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ως βοήθεια προς την Ουκρανία

Κατά της G7 και της Ε.Ε. στρέφεται το Κρεμλίνο, μιλώντας για «κλοπή», σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ως οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όπως είπε η Μόσχα, θα πρόκειται για παράνομη κίνηση, η οποία θα απαιτούσε και «ανάλογη απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει διαμηνύσει σε συνεντεύξεις του ότι το Βερολίνο είναι ανοικτό στην εν λόγω ιδεά, σημειώνοντας ακόμη πως σχετικές προτάσεις έχουν ήδη συζητηθεί στη G7 και τους κόλπους της Ε.Ε.

 

13:11

Υπ. Μετανάστευσης: 7.759 αφίξεις Ουκρανών τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο του 2022 καταγράφηκαν 7.759 αφίξεις Ουκρανών στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν 13.147 ηλεκτρονικές αιτήσεις προκαταγραφής για παροχή προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλο.

 

 

13:06

O CEO της Naftogaz στην «Κ»: Ευθύνη της Gazprom οι επιπλοκές στις ροές αερίο

Να αυξηθούν οι ποσότητες στον σταθμό της Sudzha – Η Δύση να επιταχύνει την απεξάρτηση από τη Gazprom, η Ρωσία παίζει παιχνίδια

 

12:46

 

Βίντεο με την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτών από το Azovstal

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την απομάκρυνση στρατιωτών από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, σηματοδοτώντας το τέλος της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου μέχρι στιγμής.

Μόσχα: Δεν διεξάγεται καμία μορφή συνομιλιών με το Κίεβο

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν διεξάγουν συνομιλίες «σε καμία μορφή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο. «Όχι, δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

12:06

Μόσχα: Πλήγματα σε φορτία με όπλα από ΗΠΑ και Ε.Ε. κοντά στο Λβιβ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία έπληξε φορτία από ΗΠΑ και Ε.Ε., τα οποία περιείχαν όπλα, κοντά στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά εκρήξεων ακούστηκαν τη νύχτα στο Λβιβ, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

12:04

Λαβρόφ: «Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

 

11:58

Ζελένσκι σε Σολτς: Υπολογίζουμε σε μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την κατάσταση στα μέτωπα, καθώς και για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία. Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία υπολογίζει σε μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.

 

11:50

H Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το πρωί της Τρίτης, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η Σουηδή ΥΠΕΞ.

 

11:34

Η ρωσική πλευρά λέει ότι 256 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στο Azovstal

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσαν ότι 256 Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης «παραδόθηκαν», ενώ 51 έχουν τραυματιστεί.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτών από το τελευταίο τους προπύργιο στη Μαριούπολη.

11:30

 

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

11:18

Στρατιωτικός αναλυτής στη ρωσική κρατική τηλεόραση: Είμαστε σε πλήρη απομόνωση – Η αντίδραση της παρουσιάστριας

Κατά την τοποθέτησή του, ο στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, είναι πως η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση.

11:13

«Βλέπω την κυβέρνησή μας εντελώς διαφορετικά» – Οργή και αμφισβήτηση στη Ρωσία για τις βαριές απώλειες

Οι απώλειες των Ρώσων στον ποταμό Σέβερσκι Ντονέτς, η οπισθοχώρηση στο Χάρκοβο και η βύθιση του Moskva δοκιμάζουν την κοινή γνώμη της Ρωσίας που ζητά εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών.

 

10:46

Αζοφστάλ: Το εργοστάσιο που έγινε θρύλος

Η 140 ετών ιστορία του γιγαντιαίου χαλυβουργείου της Μαριούπολης που σφυροκοπείται επί δύο μήνες από τους Ρώσους

09:51

Ουκρανικός στρατός: «Σύγχρονοι ήρωες» οι μαχητές της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός εγκωμίασε τους μαχητές της Μαριούπολη ως «ήρωες της εποχής μας», ενώ η σταδιακή απομάκρυνση τους από το εργοστάσιο Αζοφστάλ σηματοδοτεί το τέλος της πλέον αιματηρής μάχης της ρωσικής εισβολής, αλλά και το πιθανό πέρασμα της πόλης στα χέρια των Ρώσων.

Το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης έδωσε στην Ουκρανία «την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει γραμμές άμυνας, στις οποίες οι στρατιώτες μας είναι ακόμη παρόντες και δίνουν μια αξιοπρεπή απάντηση στους εισβολείς, αναφέρει το ουκρανικό ΓΕΣ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Κερδίσαμε τον κρίσιμα απαραίτητο χρόνο να συγκροτήσουμε εφεδρείες, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε βοήθειας από τους εταίρους μας», συμπληρώνει.

Η κατάληψη της πόλης θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους Ρώσους να δημιουργήσουν μια στρατηγικής σημασίας «γέφυρα» με την Κριμαία.

09:50

Σύνοψη

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 264 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 , έφυγαν από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι προσπαθεί για την απομάκρυνση των υπολοίπων δυνάμεών του από το Azovstal, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσθέτει ότι η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς.
  • Στρατιωτικές πηγές από τη Δύση, τις οποίες επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμπλέκεται τώρα ενεργά σε καθημερινή βάση στη λήψη αποφάσεων που συνήθως λαμβάνονται από κατώτερους αξιωματικούς.
  • Μία από τις πηγές ανέφερε στο BBC ότι αυτό είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να μην πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από τις αποτυχίες.
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε και χθες ότι η χώρα του δεν θα ανάψει «πράσινο φως» για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν τρομοκράτες
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία από την ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο προειδοποίησε πως θα υπάρξει απάντηση αν δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές υποδομές στο έδαφός τους.
09:18

UNICEF: Προειδοποιεί για «καταστροφικά» επίπεδα παιδικού υποσιτισμού

Το κόστος για την παροχή θεραπείας που μπορεί να σώσει τις ζωές των πιο υποσιτισμένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, εκτίμησε η UNICEF.

Το κόστος των υλικών για την παρασκευή έτοιμης προς κατανάλωση θεραπευτικής τροφής έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της παγκόσμιας κρίσης τροφίμων που προκάλεσαν ο πόλεμος και η πανδημία, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση τους επόμενους έξι μήνες, επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να μην λάβουν αυτή την κρίσιμη θεραπεία, μια πάστα υψηλής θερμιδικής αξίας η οποία περιέχει λάδι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η UNICEF δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα επιπλέον χρειάζονται για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού. Εξήγησε ωστόσο ότι ένα κουτί που περιέχει 150 πακέτα της τροφής αυτής – μια ποσότητα που αρκεί για να τρέφεται ένα παιδί για έξι με οκτώ εβδομάδες μέχρι να ανακτήσει την υγεία του—κοστίζει κατά μέσο όρο 41 δολάρια.

Η αύξηση του κόστους για την παρασκευή αυτής της τροφής θα οδηγήσει σε «καταστροφικά» επίπεδα οξέος υποσιτισμού, προειδοποίησε στην ανακοίνωσή της η UNICEF.

«Ο κόσμος μετατρέπεται γρήγορα σε μια πυριτιδ θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και δεινών παιδιών που υποφέρουν από τον υποσιτισμό», κατήγγειλε η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ.

Ο υποσιτισμός, όταν δηλαδή τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους, επηρεάζει παγκοσμίως 13,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Ακόμη και πριν τον πόλεμο και την πανδημία δύο στα τρία παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στη θεραπευτική τροφή που είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή τους, τόνισε η UNICEF.

08:59

Ρωσικές αρχές: Ουκρανικά πυρά στο Κουρσκ

Πυρά δέχθηκε σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ένα χωριό στην επαρχία Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κατά τον περιφερειακό κυβερνήτη Ρομάν Σταροβόιτ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αν και χτυπήθηκαν τρία σπίτια και ένα .

08:40

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ουγγαρία, να πιέσει τη Βουδαπέστη προκειμένου να συμφωνήσει να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν εναπόκειται σε εμένα να εμπλακώ σε ρητορική σύγκρουση με τις αρχές της Ουγγαρίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική της, οικογενειακή υπόθεση», είπε.

«Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, ποιος εμποδίζει την πρόοδο (στην επιβολή εμπάργκο), όμως ο χρόνος εξαντλείται και κάθε μέρα η Ρωσία εξακολουθεί να βγάζει χρήματα που ρίχνει στον πόλεμο», επέμεινε. Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως εάν η συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία θα «πληρώσει διπλά» τον πόλεμο, καθώς κατ' αυτόν θα «χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, την επίθεση και τις φρικαλεότητές της».

08:07

Bολιδοσκοπεί την Τουρκία o Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην εισδοχή στη συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και επανέλαβε την κατηγορία του πως το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

07:43

Προσπάθει να ανακάμψει το Χάρκοβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: “Μαζί στη νίκη!”.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

“Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς”, είπε ο ίδιος.

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν συνεργεία μέσα στην πόλη να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα βομβαρδισμένα κτίρια.

07:37

Νυχτερινά πλήγματα στην Λβιβ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν τη νύχτα στη Λβιβ, μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

07:24

 

Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα το ουκρανικό επιτελείο.

REUTERS/Alexander Ermochenko

 

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ' αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση