Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 70η ημέρα εισβολής
Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 70η ημέρα εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 70η ημέρα εισβολής

Ζελένσκι: Ζήτησε βοήθεια από τον Γκουτέρες για τη διάσωση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα βοήθεια από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη διάσωση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.

22:1

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν μη-στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

«Μη-στρατιωτικοί στόχοι, μεταξύ αυτών σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και κόμβοι μεταφοράς συνέχισαν να πλήττονται, υποδηλώνοντας τη βούληση της Ρωσίας να στοχεύσει μη-στρατιωτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

21:57

Ρωσία: Λέει πως θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την αποχώρηση των αμάχων από το Αζόφσταλ

Οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν πως πρόκειται να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους τις επόμενες ημέρες, στις 5, 6 και 7 Μαΐου, για την αποχώρηση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.

21:52

Αναφορές για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις

Οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς κατά σειράς ουκρανικών πόλεων. Υπάρχουν σχετικές αναφορές για εκρήξεις και πλήγματα σήμερα σε Ντνίπρο, Μικολάιβ, Ζαπορίζια, Κίεβο κ.ά.

Αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο

Ο δήμαρχος του Ντνίπρο δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το κέντρο της πόλης και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

Άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για ρωσικά πλήγματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης.

21:41

Βατικανό: «Ο πάπας είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα. Περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας»

«Υπάρχει η διάθεση του πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

21:31

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Οι Ρώσοι στοχεύουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της δυτικής Ουκρανίας

Τα ρωσικά πλήγματα στη δυτική Ουκρανία φαίνεται να στοχεύουν υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να πλήξουν το δίκτυο των σιδηροδρόμων, εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος, με φόντο τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους γύρω από την πόλη Λβιβ που είχαν προηγηθεί.

21:27

Αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια από τη Λευκορωσία – Έτοιμοι να αμυνθούν δηλώνουν οι Ουκρανοί

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας προχώρησαν σήμερα στην αιφνιδιαστική έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων. Το Κίεβο διαμηνύει πως είναι έτοιμο να αμυνθεί εάν οι δυνάμεις της Λευκορωσίας επιχειρήσουν να συνδράμουν τις ρωσικές ενάντια στην Ουκρανία.

20:53

Φόβοι για τις οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες στο Αζόφσταλ

Έπειτα από δύο μήνες σε ένα καταφύγιο, η Τετιάνα Τρότσακ που έχει εγκαταλείψει τη Μαριούπολη νιώθει τον ήλιο στο πρόσωπό της και κοιτάζει τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό την πρώτη μέρα της ελευθερίας της, σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters.

Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τους 42 ανθρώπους που πιστεύει ότι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο που μοιράζονταν κάτω από τις πολιορκημένες χαλυβουργίες της Μαριούπολης.

Η 25χρονη, ο σύζυγός της και οι γονείς της ήταν μεταξύ των δεκάδων αμάχων που έφτασαν στην Ζαπορίζια μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, όπου άλλοι άμαχοι και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης παραμένουν υπό πολιορκία.

Κρατώντας στο στήθος της τη σκυλίτσα της Νταίζη, η Τρότσακ κοίταξε γύρω της τον ήσυχο δρόμο με απορία. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε καεί άσχημα από τον ήλιο επειδή έχουμε τόσο λίγη βιταμίνη D», είπε μετά την πρώτη της μέρα πάνω από το έδαφος.

«Ανησυχώ τρομερά για τους πολίτες και τους τραυματίες στρατιώτες που είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

Από τα 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, η Τρότσακ γνωρίζει μόνο 14 που μπόρεσαν να φύγουν μέχρι στιγμής.

Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα.

20:37

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου Αζόφσταλ

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επαφή με τους μαχητές που βρίσκονται εντός του χώρου του αχανούς εργοστασίου. Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι είχε χαθεί η επι.

20:11

Η Γέλεν τονίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους τους για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ενδέχεται να λάβουν «πρόσθετα μέτρα» για να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Μιλώντας σε συνέδριο της Wall Street Journal, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι επιπρόσθετα μέτρα είναι πιθανά «αν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

20:04

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τα μέλη της G7 την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των χωρών της G7 την πιθανή επιβολή «πρόσθετων» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε πρόσθετες κυρώσεις», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτήν την εβδομάδα για το τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

20:01

Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, ακολουθώντας τα βήματα της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου.

Η δήλωση του ολλανδού πρωθυπουργού έγινε μετά την τηλεφωνική επι που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας ο Ρούτε επαίνεσε τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας στη μάχη κατά τη Ρωσίας για την περιοχή του Ντονμπάς.

«Η Ολλανδία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Μαρκ Ρούτε.

19:22

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση του πετρελαίου

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας. Ο Ζόλταν Κόβατς τόνισε ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη και θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία».

Τα σχόλιά του θέτουν την πρόταση της Κομισιόν υπό αμφισβήτηση καθώς τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

18:54

Σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης

Ο βομβαρδισμός της 16ης Μαρτίου σε θέατρο της Μαριούπολης ήταν η πιο θανατηφόρα γνωστή επίθεση εναντίον αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας – και ωστόσο ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σημειώνει το SkyNews.

Οι ουκρανικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες εκτιμούν ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, η οποία κατέστρεψε το κτίριο και άφησε ανθρώπους παγιδευμένους στο καταφύγιο βομβών από κάτω. Μια έρευνα του Associated Press δείχνει τώρα ότι περίπου 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Η έρευνα prox;vrhse se συνεντεύξεις με 23 επιζώντες, διασώστες και ανθρώπους εξοικειωμένους με το καταφύγιο, κατόψεις του θεάτρου, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από εκείνη την ημέρα.

Μάρτυρες και επιζώντες περπάτησαν τους δημοσιογράφους μέσα από το κτίριο σχεδόν σε μια τρισδιάστατη κάτοψη, περιγράφοντας όπου οι άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγιο δωμάτιο προς δωμάτιο.

Η Oksana Syomina βρισκόταν στο υπόγειο με τον σύζυγό της τη στιγμή της επίθεσης και είπε ότι έπρεπε να περάσουν πάνω από πτώματα καθώς τράπηκαν σε φυγή. «Όλοι οι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια, γιατί τα ερείπια είναι ακόμα εκεί – κανείς δεν τα έσκαψε», είπε κλαίγοντας. «Αυτός είναι ένας μεγάλος ομαδικός τάφος».

Άμεσοι μάρτυρες είπαν ότι υπήρχε περίπου ένα άτομο για κάθε τρία τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου στα δωμάτια και τους διαδρόμους. Είπαν ότι πάνω από 100 άτομα βρίσκονταν γύρω από την κουζίνα τη στιγμή της επίθεσης και ότι όλοι πέθαναν.

Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή και κανείς, συμπεριλαμβανομένων των διασωστών, δεν είδε περισσότερους από 200 ανθρώπους να εξέρχονται ζωντανοί.

18:31

Η σουηδική πρεσβεία είναι η τελευταία διπλωματική αποστολή που επέστρεψε στο Κίεβο

Η σουηδική πρεσβεία στην Ουκρανία επέστρεψε στο Κίεβο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ουκρανία Tobias Thyberg στο Twitter.

«Η ομάδα της πρεσβείας επέστρεψε εκεί που ανήκουμε: στο Κίεβο, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους ηρωικούς πολίτες της καθώς υπερασπίζονται την ελευθερία της χώρας τους και την ελευθερία στην Ευρώπη», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι διπλωματικές αποστολές από 27 χώρες λειτουργούν ξανά στο Κίεβο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει όλα τα σχέδια να ανοίξουν ξανά. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η πρεσβεία τους στην Ουκρανία ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

18:26

Γερμανία: Ο Σολτς περιμένει από την ουκρανική πλευρά υποχωρήσεις στο θέμα του ομοσπονδιακού προέδρου

Ο καγκελάριος Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.

Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξακολουθεί να μη σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρεί πολύ στενή επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

18:25

Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές

«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

«Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

«Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας.

«Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30», είπε.

Ουκρανός διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται τη χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι Ρώσοι εξαπέλυσαν «ισχυρή επίθεση» στις εγκαταστάσεις, όμως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα την πληροφορία αυτή.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

17:38

Επικρίσεις σε Πάπα Φραγκίσκο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τον Πάπα Φραγκίσκο, λέγοντας ότι ο Πάπας παρερμήνευσε την τελευταία συνομιλία που είχε με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

17:25

Reuters: Στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε. ο Πατριάρχης Κύριλλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Πατριάρχη Κυρίλλου, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο πλαίσιο του έκτου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Πατριάρχης προστέθηκε σε ένα προτεινόμενο προσχέδιο, ανέφεραν οι πηγές. Τα ονόματα μπορούν να αφαιρεθούν ή να προστεθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών σε αυτό το στάδιο, δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο 75χρονος Κύριλλος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει περιγράψει την κυριαρχία του ως «θαύμα».

17:00

Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψη στο Κίεβο

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιβεβαίωσε την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό προγραμματισμό της, λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.

«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε, αφήνοντας αιχμή για την χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου».

Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου Σταϊνμάιερ. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε..

16:57

Βασίλης Βασιλικός στην taz: «Νιώθω θλίψη για το “Ζ” στα ρωσικά τανκς»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα taz, ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Ζ» στο οποίο βασίστηκε και η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, δηλώνει βαθιά εξοργισμένος που η ρωσική πολεμική προπαγάνδα έχει πλέον οικειοποιηθεί το συγκεκριμένο γράμμα.

16:44

Η ΕΕ θέλει να αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από το SWIFT και να απαγορεύσει τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς

Εκτός από την πρόταση απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει πολλά άλλα μέτρα κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια σειρά από tweets, είπε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να:

  1. Καταγράψει άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας
  2. Αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και δύο άλλες εταιρείες από το σύστημα SWIFT, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
  3. Απαγορεύσει τρεις ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από τα ευρωπαϊκά ραδιοκύματα επειδή «ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν».

«Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για τη βάναυση επιθετικότητά του», είπε η Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Είναι το διεθνές δίκαιο που μετράει και όχι το δίκαιο της ισχύος».

Όσον αφορά την απαγόρευση του πετρελαίου, αναγνώρισε τις προκλήσεις για τη μετάβαση από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλώς να δουλέψουμε γι' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας».

«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να ανοικοδομηθούν τόσα πολλά. Γι' αυτό προτείνω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς φίλους μας. Αυτό το πακέτο θα πρέπει να φέρει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

16:24

Οι τηλεφωνικές γραμμές αποκαταστάθηκαν πλήρως στην Χερσώνα

Οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις έχουν «αποκατασταθεί πλήρως» στη Χερσώνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Η Χερσώνα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή για περισσότερες από 60 ημέρες. Την Κυριακή, η Μόσχα επιχείρησε να εισαγάγει το ρωσικό ρούβλι στην πόλη.

16:09

«Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε έναν έκτο γύρο κυρώσεων της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2023 για να διακόψουν τις εισαγωγές βάσει προϋπαρχόντων συμβάσεων. Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επέμεινε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, με μια μάλλον σύντομη προειδοποίηση, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα συμφωνήσει με τις νέες κυρώσεις μόνο εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

16:05

Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χαλυβουργείο Azovstal

Ρώσοι στρατιώτες κατάφεραν να εισβάλουν στο χαλυβουργείο Azovstal και τώρα διεξάγονται μάχες μέσα στο εργοστάσιο, σύμφωνα με Ουκρανό δημοσιογράφο, που επικαλείται το SkyNews.

Γράφοντας στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Andriy Tsapliyenko τόνισε: «Οι κατακτητές εισέβαλαν στο Azovstal. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε έντονες μάχες εντός του εργοστασίου. Οι κατακτητές προσπαθούν να καταστείλουν τη λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα. Οι άμαχοι εξακολουθούν να βομβαρδίζονται στο εργοστάσιο».

16:00

Ε.Ε.: Χωρίς συμφωνία οι «27» για το νέο πακέτο κυρώσεων – Νέα συνάντηση αύριο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι αντιπροσωπείες των 27 κρατών – μελών δεν συμφώνησαν στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κατά την ίδια πηγή, θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.

Με βάση την πρόταση, Ουγγαρία και Σλοβακία θα λάμβαναν παράταση έως το τέλος του 2023, δηλαδή θα εξαιρούνταν από τα μέτρα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου και για τη χώρα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η Σόφια θα πρέπει να εξαιρεθεί, εάν συμβεί το ίδιο για Ουγγαρία και Σλοβακία.

15:37

Η Βρετανία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές υπηρεσιών προς τη Ρωσία – Ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις κατά 63 ατόμων και οργανισμών

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, θα αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες λογιστικής, συμβουλευτικής διαχείρισης και δημοσίων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στις δυτικές χώρες και η διακοπή των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιπροσωπεύει το 10% των ρωσικών εισαγωγών στους τομείς που επηρεάζονται.

«Η συναλλαγή με το καθεστώς του Πούτιν είναι ηθικά χρεοκοπημένη και βοηθά στη χρηματοδότηση μιας πολεμικής μηχανής που προκαλεί ανείπωτα δεινά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο και τελικά θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η αποτυχία του Πούτιν στην Ουκρανία», τόνισε η Λιζ Τρας.

15:22

Βασιλένκο: Ένα από τα μεγαλύτερα χημικά στην Ουκρανία καταστράφηκε από πυρά όλμων

14:55

SkyNews: Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στη Μαριούπολη

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές μέσα στο χαλυβουργείο έχει πλέον χαθεί.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει τον ρυθμό της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε σχεδόν 50 αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη.

14:52

Ο Ζελένσκι ζητά από τη Βουλγαρία να βοηθήσει με επισκευές ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Βουλγαρία να βοηθήσει την Ουκρανία για επισκευές στρατιωτικού εξοπλισμού που υπέστησαν ζημιά στον πόλεμο με τη Ρωσία, μετέδωσε την Τετάρτη η Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας (BNT).

Ο Ουκρανός πρέσβης στη Σόφια παρουσίασε μια επιστολή του Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, στην οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος λέει ότι οι αρχές στο Κίεβο ελπίζουν ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει στην επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και θα συνεχίσει να βοηθά τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο.

14:47

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε ότι χάθηκε η επικοινωνία με τους μαχητές μέσα στο Αζόφσταλ

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζόφσταλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Χθες, Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια «ισχυρή επίθεση» στο έδαφος της χαλυβουργίας, με άρματα μάχης και πεζικό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει από την πλευρά του μόνο αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού για να «καταστραφούν θέσεις βολής» των ουκρανικών δυνάμεων.

14:38

Azovstal: 30 παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στο εργοστάσιο

Η Ουκρανή βουλευτής Κίρα Ρούντικ είπε ότι η είδηση ότι 156 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης για να φτάσουν στη σχετική ασφάλεια της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία την Τρίτη, είχε κάνει πολλούς να δακρύσουν.

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 20 αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης ανθρώπων από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι όλοι ξεσπάσαμε σε κλάματα όταν η πρώτη ομάδα έφθασε με ασφάλεια. Είναι απίστευτη πρόοδος που έχουμε κάνει στο να βγάλουμε κόσμο έξω», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο «κύριος στόχος» τώρα είναι να γίνει σαφές πόσα παιδιά βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο, μαζί με γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους στρατιώτες: «Οπότε αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα βγάλουμε όλα τα παιδιά, τα περίπου 30 παιδιά είναι ακόμα εκεί. Το πιο περίπλοκο βήμα θα ήταν με τους τραυματίες στρατιώτες γιατί η Ρωσία δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω».

14:33

Η Ρωσία βλέπει ως στόχο τις μεταφορές όπλων του

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το να μην στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα θεωρήσουμε κάθε μεταφορικό μέσο του ΝΑΤΟ που φθάνει στο έδαφος της Ουκρανίας και φέρει όπλα ή εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό ως νόμιμο στόχο καταστροφής», είπε, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ότι συνεχίζουν να «γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα».

14:23

SkyNews: Θα μπορούσε ο Πούτιν να το ονομάσει πόλεμο;

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικασίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να «κηρύξει επίσημα τον πόλεμο» στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.

Ο Πούτιν έχει αναφερθεί με συνέπεια στην εισβολή του στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι ως πόλεμο. Έχει προταθεί ότι θα μπορούσε να προετοιμάζεται για μια κήρυξη πολέμου τη Δευτέρα – αν και άλλοι εικάζουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει τη νίκη.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις θεωρίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κάτι τέτοιο. Είναι ανοησία».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ιδέα μιας εθνικής επιστράτευσης, πρόσθεσε: «Δεν είναι αλήθεια. Είναι ανοησία».

14:21

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας αξιώνει από τον Λαβρόφ να ζητήσει «συγγνώμη»

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Κρεμλίνου Σεργκέι Λαβρόφ για τις παρατηρήσεις του σχετικά με την καταγωγή του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Λαβρόφ υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι ο ηγέτης των Ναζί «είχε εβραϊκό αίμα».

Ο Λάζαρ είπε στο Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο: «Θα ήταν ωραίο αν (ο Λαβρόφ) ζητούσε συγγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του».

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την παρουσίαση της Ουκρανίας από τη Ρωσία ως γεμάτη ναζί – παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός της είναι Εβραίος.

Η διεθνής καταδίκη των δηλώσεων του Λαβρόφ ήταν γρήγορη – με το Ισραήλ να ηγείται εκκλήσεων προς τον Λαβρόφ να ζητήσει συγγνώμη. Όμως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη στάση του υπουργού του και προχώρησε παραπέρα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έκανε τις δικές του «ανιστόρητες δηλώσεις».

14:18

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Πολύ πιο πέρα από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προσπαθούν να κινηθούν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χτυπήσει την ικανότητα της Μόσχας να πουλά το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισής της παντού στον κόσμο.

14:16

Φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην Μακίιβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

«Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην κατεχόμενη Μακίιβκα. Φωτογραφίες και βίντεο έχουν δημοσιευτεί στα social media. Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η φωτιά προκλήθηκε από βομβαρδισμό».

14:12

Ζωή χωρίς ήλιο στα υπόγεια, υπό τους ήχους των βομβαρδισμών

Πολίτες που αποχωρούν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη περιγράφουν τη δοκιμασία των συνεχών βομβαρδισμών και του να μην βλέπουν το φως του ηλίου για μήνες.

Η Ελίνα Τσιμπουλτσένκο έφτασε στη σχετική ασφάλεια της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία μαζί με περίπου 200 άλλους – κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας το Σαββατοκύριακο, σε μια επιχείρηση υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

14:06

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις εικασίες ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, άρα να προχωρήσει και σε εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι ανοησία».

Ο Πούτιν πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 9 Μαΐου και να επιβλέπει μια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της ΕΕ, να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε ότι η Μόσχα εξετάζει εναλλακτικές επιλογές. «Οι κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, το κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες θα αυξηθεί πολύ», τόνισε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του Πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες για την Ουκρανία.

Ο Πάπας δήλωσε -σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη- ότι ζήτησε μια συνάντηση στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Κατά τα λοιπά, ο Πεσκόφ τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός δεν επιτίθεται στο Αζόφσταλ αυτή τη στιγμή.

13:53

Σχέδια για ρωσική παρέλαση στη Μαριούπολη

«Πληροφορίες της Ουκρανίας: Η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών ανέφερε ότι η Ρωσία διεξάγει “προετοιμασίες για την παρέλαση”, καθαρίζοντας κεντρικούς δρόμους από συντρίμμια, πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν και τα πτώματα των νεκρών».

13:43

Περαιτέρω εκκενώσεις από τη νότια Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρηθούν πρόσθετες εκκενώσεις από τη νότια Ουκρανία προς τη Ζαπορίζια σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοκινητοπομπές είχαν αναχωρήσει την Τετάρτη από την «περιοχή του Αζόφ» της πολιορκημένης Μαριούπολης. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν απευθείας από τη χαλυβουργία Azovstal, η οποία έχει υποστεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.

13:36

Ισραηλινοί πολεμούν μαζί με το τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα

«Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ, δήλωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία, οι δηλώσεις της οποίας ότι ο Χίτλερ είχε υποτίθεται “εβραϊκό αίμα” προκάλεσαν σφοδρή πολεμική.

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.

13:14

Άλλες 20 σοροί αμάχων εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου

Τις τελευταίες 24 ώρες, άλλα 20 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Πρόκειται για Ουκρανούς πολίτες που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντρέι Νεμπίτοφ, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, μέχρι τις 4 Μαΐου, η αστυνομία στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας έχει ανακαλύψει και εξετάσει 1.235 πτώματα πολιτών. Η ταυτότητα των 282 νεκρών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Επιπλέον, πολλοί άμαχοι εισβολείς απομακρύνθηκαν βίαια από την Ουκρανία. Η επικοινωνία μαζί τους έχει χαθεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

13:08

Κουλέμπα: Κυρώσεις και όπλα ως απάντηση των ρωσικών πυραύλων

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τον κόσμο να απαντήσει στην πυραυλική τρομοκρατία της Ρωσίας, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και προμηθεύοντας την Ουκρανία με βαρέα όπλα.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε: «Η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει και υφίσταται τρομερές απώλειες και στη συνέχεια καταφεύγει σε απελπισμένο πυραυλικό τρόμο κατά της Ουκρανίας. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε, ούτε και ο κόσμος πρέπει να φοβάται. Περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Περισσότερα βαριά όπλα για την Ουκρανία, η ρωσική πυραυλική τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθεί», έγραψε ο κ. Κουλέμπα.

12:54

Ινδικό παζάρι για ρωσικό πετρέλαιο

Η Ινδία επιθυμεί να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία για λιγότερο από 70 δολάρια το βαρέλι ώστε να αντισταθμίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προμηθειών μετά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, ανέφερε ην Τετάρτη το ινδικό κανάλι NDTV , επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.

«Η Ινδία θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο στην τιμή των 70 δολαρίων το βαρέλι για να αντισταθμίσει τα πρόσθετα εμπόδια που συνδέονται με την παροχή χρηματοδότησης για τις προμήθειες», ανέφερε το κανάλι επικαλούμενο τους συνομιλητές του.

Η τιμή του βαρελιού Brent είναι σήμερα περίπου στα 105 δολάρια…

12:48

Τη Μαριούπολη ως κέντρο των εορτασμών θέλουν οι Ρώσοι για τις 9 Μαΐου

Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν την κατεχόμενη Μαριούπολη επίκεντρο των εορτασμών για την 9η Μαΐου, και ετοιμάζουν μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Οι εορτασμοί της επετείου της νίκης των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακά ημέρα γιορτής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα έχουν έντονο στοιχείο πολεμικής προπαγάνδας εκ μέρους των Ρώσων κατακτητών στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα.

Πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι την επόμενη Δευτέρα ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη παρέλαση στη στοιχειωμένη πόλη της Αζοφικής ως επίδειξη δύναμης εν μέσω ερειπίων.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται στην πόλη επειγόντως καθαρισμός των κεντρικών δρόμων από ερείπια, πτώματα νεκρών και ρωσικών πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία προπαγάνδας μεγάλης κλίμακας.

Ιδιαιτέρως στο κατεστραμμένο Δραματικό της πόλεως, έχουν υποχρεωθεί υπό την απειλή των όπλων και με κίνητρο την παροχή τροφής να απομακρύνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στο Δραματικό της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε από εχθρικά ρωσικά αεροσκάφη στις 16 Μαρτίου, σκοτώθηκαν 300 πολίτες.

12:43

Συνέντευξη Σαρλ Μισέλ στην «Κ»: Η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την Ε.Ε. στο Ουκρανικό

12:33

Ουκρανικός στρατός: 24.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής

12:19

Ουκρανία: Εεπίθεση με πυραύλους κρουζ από ρωσικό υποβρύχιο

Ένα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ «Kalibr» σε στόχους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Το πλήρωμα του υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε δύο πυραύλους σε καθορισμένους επίγειους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ.

12:17

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Η Τσεχία διαμαρτύρεται για έλλειψη συστήματος επιμερισμού βαρών

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει…τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο τσέχος υπουργός στο Reuters.

«Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με την Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

12:08

Μόσχα: Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία στον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση εισόδου στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και σε άλλους 62 Ιάπωνες πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία, επιτρέπει απαράδεκτη ρητορική κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων συκοφαντιών και άμεσων απειλών. Αυτό επαναλαμβάνεται από δημόσια πρόσωπα, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Ιαπωνίας», ισχυρίζεται το ρωσικό υπουργείο.

«Με βάση αυτή την πορεία, το Τόκιο κάνει πρακτικά βήματα με στόχο τη διάλυση των δεσμών καλής γειτονίας, βλάπτοντας τη ρωσική οικονομία και το διεθνές κύρος της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

12:05

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε τηλεδιάσκεψη στη Μόσχα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν να «πείσουν» τους εθνικιστές που έχουν αποκλειστεί στη βιομηχανία Άζοφσταλ να απελευθερώσουν αμάχους και να καταθέσουν τα όπλα.

Οχήματα του ΝΑΤΟ με όπλα και πυρομαχικά για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που έφτασαν στο έδαφος αυτής της χώρας θα καταστραφούν, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία. Σημειώνω ότι οποιαδήποτε μεταφορά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έφτασε στο έδαφος της χώρας με όπλα ή υλικό για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρείται από εμάς ως ένας νόμιμος στόχος για καταστροφή», είπε ο κ. Σόιγκου.

11:47

Μολδαβή πρόεδρος: Δεν είναι αναπόφευκτη μια σύγκρουση στην Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία δεν θεωρεί ακόμη αναπόφευκτη την κλιμάκωση στην Υπερδνειστερία, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί η Μολδαβή πρόεδρος Μάια Σάντου προσθέτοντας όμως ότι η μολδαβική κυβέρνηση «έχει σχέδια δράσης» για αυτή την υπόθεση.

Οι δηλώσεις της έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Η φιλορωσική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, έχει μονομερώς κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και τρεις δεκαετίες.

11:40

H CIA αναζητεί Ρώσους πληροφοριοδότες – Οδηγίες προς αντιφρονούντες

Αναρτήσεις του Λάνγκλεϊ στα ρωσικά με συγκεκριμένα βήματα για ασφαλή επικοινωνία

11:39

Η ΕΕ μελετά παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στη Μολδαβία και καλεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην μη αναγνωρισμένη ανατολική επαρχία της Υπερδνειστερίας, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κισινάου.

«Συζητάμε τώρα ποιες πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες μπορούμε να παρέχουμε στη Μολδαβία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία”, είπε ο κ. Μισέλ από τη μολδαβική πρωτεύουσα.

11:26

«Τρέξτε στα καταφύγια», λένε τα ουκρανικά ΜΜΕ στους κατοίκους του Ντονέτσκ

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή του Ντονέτσκ το πρωί της Τετάρτης για αεροπορικό βομβαρδισμό, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να καλούν τον κόσμο να σπεύσει επειγόντως στα καταφύγια.

«Μην αγνοήσετε αυτόν τον συναγερμό», αναφέρει το δίκτυο των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών, «πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο γιατί επίκειται βομβαρδισμός», τονίζεται.

Αναφέρονται επίσης εκρήξεις στην περιοχή, που τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 21 νεκρούς και 27 τραυματίες σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές. Παράλληλα φλέγονται δεξαμενές πετρελαίου που οφείλονται κατά τον ουκρανικό Τύπο σε πυρκαγιά από τσιγάρο Ρώσου στρατιώτη κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στη Μακιίβκα.

Προστίθεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από πυραυλικά πλήγματα διότι βοηθούν τους Ρώσους να καταγράφουν πληροφορίες του ουκρανικού εδάφους και της αποτελεσματικότητας των βολών τους.

11:19

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε 40 στρατιωτικούς στόχους σε Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χτύπησε έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων με ξένα όπλα.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι έπληξε 40 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αποθηκών πυρομαχικών.

11:06

NEXTA: Τεθωρακισμένα των φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέρονται στα σύνορα με τη Ρωσία

11:01

Κυρώσεις Ε.Ε. κατά Ρωσίας: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

10:53

Reuters: Εξαίρεση Ουγγαρίας, Σλοβακίας από το πετρελαϊκό εμπάργκο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, η Ε.Ε. προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2023, με βάση τα ισχύοντα συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες εξεταζόταν να εξαιρεθούν από το πετρελαϊκό εμπάργκο, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους.

10:27

Η Ουκρανία δεν αποκλείει την πιθανότητα η Λευκορωσία να συμμετάσχει στον πόλεμο

Το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων.

«Δεν αποκλείουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το έδαφος της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας. Επομένως, είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

10:20

Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει:

  • Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών – μελών
  • Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους
  • Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου
  • Το νέο πακέτο εντάσσει την ρωσική τράπεζα Sberbank και άλλες μεγάλες τράπεζες στο μπλόκο από το σύστημα Swift
10:00

Η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το AFP, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, για τον ρόλο του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

09:55

Νέα επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ ανέφερε ότι έφυγαν σήμερα λεωφορεία που συμμετέχουν στην επιχείρηση εκκένωσης Μαριούπολης.

Όπως είπε, τα λεωφορεία έχουν προορισμό την πόλη Ζαπορίζια.

09:28

ΝEXTA: Δεξαμενή καυσίμων φλέγεται στην κατεχόμενη από τους Ρώσους, Μακίβκα, στο Ντονέτσκ

09:21

Η Ρωσία ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ, διατείνεται η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς αποπειράται να προελάσει κατά μήκος του βόρειου άξονα του Ντονμπάς, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Μέσω Twitter, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να κυριεύσουν, πέραν της Ιζιούμ, τις πόλεις Κραματόρσκ και Σεβεροντονιέτσκ.

08:59

182 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (03/05/) στην Ελλάδα εισήλθαν 182 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 26 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 65
  • Από Ευζώνους: 16
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.656 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.679 ανήλικοι.

08:47

Λευκορωσία: Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας ξεκίνησαν σήμερα αιφνιδιαστικά μεγάλου εύρους στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η δοκιμασία για την ετοιμότητα μάχης θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών οχημάτων, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην κίνηση στους δημόσιους δρόμους», προειδοποίησε το υπουργείο.

Καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λευκορωσία υπογράμμισε ότι τα γυμνάσια αυτά δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της ή την Ευρώπη γενικότερα.

08:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία διστάζει να κλιμακώσει

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σφοδρή: Στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ισοπέδωσε πόλεις και ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα τους. Αλλά ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και δυτικοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η επίθεση δεν ήταν ακόμη χειρότερη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

08:30

Στον ΟΗΕ, η Ρωσία μποϊκοτάρει τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας με την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει σήμερα –σπάνια χειρονομία– τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανάκλαση της συνεχιζόμενης ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους εταίρους της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ρωσική διπλωματική πηγή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία.

Δυτικός διπλωμάτης είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θυμάται να υπήρξε καμία άλλη περίπτωση που η Ρωσία απείχε από εργασίες του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την έναρξη της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

08:12

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η 70ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ξημέρωσε με πολλές ουκρανικές πόλεις να έχουν δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και τη χαλυβουργία Άζοφσταλ στη Μαριούπολη να υφίσταται συνεχές σφυροκόπημα καθώς η αντίσταση των υπερασπιστών της φαίνεται πλέον να κάμπτεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων του πολέμου κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Αλλεπάλληλες επιθέσεις από αέρος καταγράφονται στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας από το απόγευμα της Τρίτης ως το πρωί της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να επισπεύσει τα αποτελέσματα της εισβολής της επί τους εδάφους, την ώρα που προσπαθεί να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
  • Κύριοι στόχοι των Ρώσων είναι σιδηροδρομικές υποδομές από άκρου εις άκρον της Ουκρανίας, καθώς με τρένα φτάνουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι Δυτικές οπλικές ενισχύσεις.
  • Τουλάχιστον 21 νεκροί καταγράφηκαν την Τρίτη στο Ντονέτσκ από ρωσικές επιθέσεις σύμφωνα με τον τοπικό Ουκρανό κυβερνήτη.
  • Δεκάδες άμαχοι που μπόρεσαν και διέφυγαν από την πολιορκία της χαλυβουργίας Άζοφσταλ έφτασαν τα ξημερώματα στην πόλη Ζαπορίζια με ασφάλεια.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ισχυρή προτίμηση υπέρ ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καλεί σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά των Ρώσων προπαγανδιστών.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με διακοπή κάθε εξαγωγής προς την Ευρώπη, προ της πιθανότητας ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση.
  • Για νέα επίθεση στο έδαφός της κατηγορεί η αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Τρανσδνειστερία, την Ουκρανία.
07:50

Ουκρανία: 21 κάτοικοι σκοτώθηκαν, 27 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

07:50

Ντράγκι: Μοντέλο πανδημίας για την Ουκρανία

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα.

07:33

Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

07:33

Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

07:33

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

07:32

Ρωσία: Κλιμακώνει την κόντρα με το Ισραήλ ο Λαβρόφ

Τους ναζί της Ουκρανίας στηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

07:31

Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενίκευση των κυρώσεων κατά Ρώσων θέλει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

07:31

Γερμανία – Ουκρανία: Προσβεβλημένα λουκάνικα και απρέπειες

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ουκρανού πρέσβη.

07:31

Μολδαβία: Οι φιλορώσοι στην Υπερδνειστερία κατηγορούν το Κίεβο για νέα επίθεση με UAV

Εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία.

07:30

Σύνοψη της 69ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Περισσότεροι από 150 άνθρωποι, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ της Μαριούπολης, οδηγήθηκαν στην Ζαπορίζια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί παραμένουν στο αχανές χαλυβουργείο, ενώ περίπου 30 άνθρωποι που βγήκαν με ασφάλεια από τις εγκαταστάσεις επέλεξαν να παραμείνουν στην ερειπωμένη πόλη προκειμένου να μάθουν για την τύχη των οικείων τους.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα ισχυρή επίθεση κατά του Αζόφσταλ, σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του ουκρανικού στρατού που παραμένει στο χώρο. Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης αναφέρουν ότι ο ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ, που είχε στείλει μήνυμα στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, έχασε τη ζωή του.
  • Σειρά πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία το βράδυ της Τρίτης, στοχεύοντας αρκετές ουκρανικές πόλεις. Πλήγμα δέχθηκε η δυτική πόλη Λβιβ, όπου χτυπήθηκαν τρεις υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και ο ουκρανικός σιδηρόδρομος.
  • Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 27, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εργοστάσιο στην πόλη Αβντίικα, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει τον έκτο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
  • Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υποσχέθηκε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν στη συμμαχία.
  • Το Πεντάγωνο περιέγραψε την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας ως «αναιμική». Όπως σημειώνει, ο ρωσικός στρατός κινείται αργά για να αποτραπεί ο κίνδυνος να έχει παρόμοιες βαριές απώλειες που υπέστη κατά την πρώτη φάση του πολέμου.
  • Δίωρη συνομιλία είχε ο Πούτιν με τον Μακρόν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσουν τα εγκλήματα του ουκρανικού στρατού». Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας.
  • Απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει» τον πόλεμο και «θα είναι ελεύθερη». Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στην ουκρανική Βουλή από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.
  • Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση