Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 65η ημέρα ρωσικής εισβολής
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 65η ημέρα ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 65η ημέρα ρωσικής εισβολής

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
LIVE

: Ρωσικό υποβρύχιο έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία χρησιμοποίησε υποβρύχιο στη για να πλήξει ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους κρουζ «Kalibr», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

12:11

Η Ουκρανία κατονόμασε 10 Ρώσους που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα

Τις προσπάθειες για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στο προάστιο Μπούκα του Κιέβου προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι οι φερόμενοι δράστες μπορεί να μην δικαστούν ποτέ.

Οι εισαγγελείς άσκησαν την Πέμπτη τις πρώτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά 10 Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια και ομηρία αμάχων. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί -σχετικά χαμηλόβαθμοι στην ιεραρχία, σύμφωνα με τη Washington Post- δεν έχουν τεθεί υπό κράτηση.

 

Η Ουκρανία κατονόμασε 10 Ρώσους που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα

 

12:08

Το Λονδίνο στέλνει στο Κίεβο ειδικούς για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου

H Bρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ειδικούς στην Ουκρανία, προκειμένου να συμβάλλουν στη συλλογή στοιχείων για να κινηθεί νομική διαδικασία σχετικά με διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Η Ρωσία έφερε τη βαρβαρότητα στην Ουκρανία και διέπραξε φρικαλεότητες, και κατά γυναικών. Οι Βρετανοί ειδικοί θα βοηθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να λογοδοτήσει το καθεστώς Πούτιν για τις πράξεις του», είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας.

 

11:22

Δήμαρχος Κιέβου: Ένας από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ρωσική επίθεση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

11:09

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε εργοστάσιο πυραύλων στο Κίεβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δυνάμεις του καρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής εργοστασίου πυραύλων στο Κίεβο.

Η επιβεβαίωσε το χτύπημα «υψηλής ακρίβειας» -σύμφωνα με τη Ρωσία- στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γ.γ. του ΟΗΕ.

10:53

Μπορέλ: Επιζήμια για την ασφάλεια και τη της Μολδαβίας τα όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία

«Επιζήμια για την ασφάλεια και τη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», σημειώνει ο κ. Μπορέλ, χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα».

Επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στη Μολδαβία και υπογραμμίζει «την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η Ε.Ε. παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της εισροής προσφύγων και έχει αυξήσει την υποστήριξή της για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της χώρας.

10:28

Στόχος βομβαρδισμών ρωσικό σημείο ελέγχου στην επαρχία Κουρσκ

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ. Ο Σταροβόιτ επεσήμανε ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά. «Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», τόνισε ο ίδιος.

10:10

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιγράφει τις στιγμές που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν οι Ρώσοι

 

 

10:09

Προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την Άζοφσταλ

Επιχείρηση εκκένωσης της χαλυβουργίας Άζοφτσαλ στη Μαριούπολη από τους εκατοντάδες αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί θα κάνουν σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στη βιομηχανία, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

09:26

Ζωντάνεψε ξανά το θέατρο στο Κίεβο

Το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Λέσια Ουκραΐνκα στο Κίεβο άναψε ξανά τα φώτα του για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για να υποδεχθεί την Πέμπτη θεατρική παράσταση έργου του σπουδαίου Ουκρανού ποιητή Ιβάν Φράνκο.

Φωτ.: AP Photo/Emilio Morenatti

Κατάμεστο το θέατρο την Πέμπτη συγκινήθηκε με την παράσταση που σημαίνει και μια επιστροφή στην κανονική ζωή, παρά τις ρουκέτες που σφυρίζουν γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

09:16

 

Πυρκαγιά σε κτίριο στο Κίεβο, μετά τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις

AP Photo/Efrem Lukatsky
09:05

Οι πρώτες βρετανικές και αμερικανικές απώλειες ζωής

Τους πρώτους τους νεκρούς στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας θρηνούν Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, με επιβεβαιωμένους νεκρούς μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών.

Το CNN επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ένας 22χρονος μισθοφόρος, ο Γουίλι Τζόζεφ Κάνσελ, σκοτώθηκε στις μάχες την Δευτέρα του Πάσχα.

Ο Κάνσελ υπηρετούσε σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) και διέσχισε τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα στα μέσα Μαρτίου. Η σορός του ακόμη δεν έχει εντοπιστεί πάντως.

Την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός έχει σκοτωθεί στην Ουκρανία και άλλος ένας αγνοείται, χωρίς να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Βρετανοί υπήκοοι πολεμούσαν κατά των ρωσικών δυνάμεων ως εθελοντές.

08:48

Οι αμερικανικοί εξοπλισμοί στην Ουκρανία ανησυχούν έντονα τη Ρωσία

Κροκοδείλια δάκρυα για το χρέος της Ουκρανίας φαίνεται να χύνει η Μόσχα, με τον πρόεδρο της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν να λέει σε ανάρτησή του ότι ο αμερικανικός νόμος δανείων-μίσθωσης είναι ένα ακριβό δάνειο εμπορευμάτων, με το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα του σε μια τρύπα χρέους.

«Το δάνειο-μίσθωση είναι ένα δάνειο εμπορευμάτων και όχι φθηνό: για όλα τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών πολιτών θα πληρώσουν. Ο Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα σε μια τρύπα χρέους», έγραψε ο Ρώσος πολιτικός.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Lend-Lease, προκειμένου να απλοποιηθεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Προηγουμένως, το έγγραφο είχε εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, και πλέον πάει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή.

Το σχέδιο Lend-Lease επινοήθηκε στην πρώτη φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως ο τελευταίος τρόπος στήριξης των Βρετανών και των Νορβηγών από τις ΗΠΑ πριν την είσοδο και της Αμερικής στις μάχες.

08:36

Μόσχα: Ο ρωσικός στρατός έπληξε 114 στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

08:08

Πάνω από 1.900 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει την Ουκρανία

Περισσότερους από 1.900 πυραύλους έχουν στείλει οι Ρώσοι κατά ουκρανικών στόχων από την έναρξη του πολέμου, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι περισσότερες από τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τα αεροπορικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μαριούπολη και στην περιοχή της επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στο Ντονμπάς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στην Ουάσιγκτον.

08:04

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπιτκά

Η προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου, που διεφάνη από την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων στον ουκρανικό Βορρά, επιβεβαιώνεται πλέον όχι μόνο από το ότι η ρωσική εισβολή βρίσκεται πια στη 10ή της εβδομάδα αλλά και από τις δηλώσεις Δυτικών ότι προετοιμάζονται για διαμάχη μεγάλης διάρκειας.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες στον πόλεμο:

  • Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοανά δήλωσε ότι μπορεί οι επόμενες ημέρες να αποδειχθούν κρίσιμες, αλλά ο πόλεμος πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, «ακόμη και χρόνια», όπως ανέφερε στο BBC.
  • Μετά τα πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, με τουλάχιστον 10 τραυματίες την Πέμπτη κι ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα βρισκόταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι Ρώσοι έβαλαν και κατά της Οδησσού και του Μικολάιφ, στα νότια και δυτικά της Ουκρανίας.
  • Το σφυροκόπημα στη χαλυβουργία Άζοφσταλ συνεχίζεται ακατάπαυστα καθώς οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης αρνούνται να παραδοθούν.
  • Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις επί ρωσικού εδάφους, κοντά στο Μπέλγκοροντ, όπως ανέφεραν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Νωρίτερα η Ουκρανία είχε πλήξει ρωσικές θέσεις στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα, κοντά στην Κριμαία.
  • Ο κ. Γκουτέρες κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού στον οποίον προΐσταται ο ίδιος, λέγοντας ότι ευθύνεται για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και είναι αναποτελεσματικό.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την κονδυλίων συνολικού ύψους 33 δισεκ. δολαρίων για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.
  • Στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία οι Ρώσοι προχωρούν με πολύ βαριές απώλειες σε μάχες γύρω από το Λισιχάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος νότια του Ιζιούμ, προς το Σλοβιάνσκ. Ωστόσο αντιμετωπίζουν πολύ σθεναρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
07:51

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, η Ρωσία όμως έχει υποστεί πολύ περισσότερες

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

07:34

Δελφίνια – ναρκαλιευτές στην Κριμαία

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Ρωσία στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις από υποθαλάσσια επίθεση δολιοφθορέων, σύμφωνα με παρατηρήσεις από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δελφίνια – ναρκαλιευτές στην Κριμαία

 

07:30

Βομβαρδισμοί με 10 τραυματίες στο Κίεβο, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ

Πέντε πύραυλοι έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

 

Βομβαρδισμοί με 10 τραυματίες στο Κίεβο, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ

 

07:28

Πυρηνικά υπαινίσσεται η Ρωσία

Ανευθυνότητα χαρακτήρισε ο Μπάιντεν τις προειδοποιήσεις της Μόσχας.

 

Πυρηνικά υπαινίσσεται η Ρωσία

 

07:27

Κλιμακώνει η Ρωσία τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες των Ρώσων, διατείνεται στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση