Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πόλεμος στην Ουκρανία, η 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής
Πόλεμος στην Ουκρανία, η 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία, η 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Οι Ρώσοι έχρισαν δική τους δήμαρχο στην κατεχόμενη Μελιτόπολη

11:49

Πολωνία: «Το παιχνίδι θα αλλάξει» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, τονίζοντας πως αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε είδους όπλα μαζική καταστροφής, τότε «οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν και το θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει.

11:47

Τι ξέρουμε έως τώρα για την επίθεση στη στρατιωτική βάση

  • Το ρωσικό πλήγμα κατεγράφη νωρίς το πρωί, με τον κυβερνήτη του Λβιβ να αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν περισσότερες από 30 ρουκέτες
  • Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν εννέα νεκροί και 57 τραυματίες. Ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20.
  • Πρόκειται για τον δυτικότερο, έως τώρα, στόχο των Ρώσων, πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία (και συνεπώς και τα σύνορα του ).
  • Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Ουκρανικό Κέντρο για τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια. Σε αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, εργάζονται αρκετοί ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές.
  • Δεν είναι το μόνο περιστατικό που σημειώθηκε στα δυτικά της χώρας, καθώς εκρήξεις ακούστηκαν και στο Λβιβ και άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
11:33

Guardian: 20 oι νεκροί από την επίθεση στη στρατιωτική βάση

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, ο οποίος επικαλείται μαρτυρίες διασωστών, οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ ανέρχονται σε 20.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είχε κάνει λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες.

11:14

Πάνω από 30 ρουκέτες έπληξαν τη βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, σε ενημέρωση για την επίθεση κατά της βάσης κοντά στα πολωνικά σύνορα, τα συστήματα αεράμυνας λειτούργησαν, ωστόσο η του ρωσικού πλήγματος ήταν πολύ μεγάλη, καθώς εκτοξεύθηκαν πάνω από 30 ρουκέτες.

10:55

: Δεν έχουν μειωθεί οι αποστολές αερίου μέσω Ουκρανίας

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας, με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη

10:43

Εννέα νεκροί, 57 τραυματίες από την επίθεση στη στρατιωτική βάση

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ, η ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι στις εγκαταστάσεις εργάζονταν και ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι

10:35

Το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας – Έκθεση Κογκρέσου

Τον τρόπο που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση η Αγκυρα για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες στην εθνική της ασφάλεια και οικονομία περιγράφει σε έκθεσή της για το αμερικανικό Κογκρέσο η Υπηρεσία Ερευνας του σώματος.

10:23

Αναφορές για τραυματίες στη βάση του Γιαβορίβ

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματίες από την επίθεση στη στρατιωτική βάση του Γιαβορίβ, νωρίτερα σήμερα, στο δυτικότερο κομμάτι της Ουκρανίας που έχει πληγεί έως τώρα από τους Ρώσους.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι πάνω από 20 ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο.

10:15

Anonymous προς Ρώσους: Ξεσηκωθείτε, καθαιρέστε τον Πούτιν

Με μήνυμά του στα social media, η ομάδα χάκερ Anonymous φέρεται να καλεί τους Ρώσους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά του Πούτιν και να του αφαιρέσουν την εξουσία.

10:05

Βρετανικό ΥΠΑΜ: Πώς κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από δύο πλευρές, βόρεια από το Χάρκοβο και νότια από τη Μαριούπολη

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο ρωσικός στρατός, με διεύθυνση από την Κριμαία, επιχειρεί να περικυκλώσει την πόλη Μικολάιβ, με απώτερο στόχο την Οδησσό.

09:53

Οι Ρώσοι επεκτείνουν τις επιθέσεις προς τα δυτικά

Όπως αναφέρει το BBC, οι σημερινές επιθέσεις στη στρατιωτική βάση στο Γιάροβιβ, κοντά στο Λβιβ, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας σηματοδοτούν την διεύρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις κατευθύνονταν προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά και προς βορρά και νότο, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα οι στόχοι έχουν μετατοπιστεί και κεντρικά και δυτικά.

«Το Λβιβ ετοιμάζεται για μια αναμενόμενη, εδώ και μέρες, επίθεση», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πόλη μόλις 80 χλμ από τα δυτικά σύνορα της χώρας, που έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς αμάχους.

Παράλληλα, εκρήξεις σημειώθηκαν και στην πόλη Ιβάνο-Φρανκίβσκ, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας.

09:25

Tι λένε οι Ουκρανοί για την επίθεση στη στραιωτική βάση

εροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

09:03

Η Ρωσία τοποθέτησε νέα δήμαρχο στη Μελιτόπολη, στη θέση του «απαχθέντα» Φεντόροφ

Η περιφερειακή διοίκηση της Ζαπορίζια αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει νέα δήμαρχο στην Μελιτόπολη, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μετά τη σύλληψη (οι Ουκρανοί μιλούν για απαγωγή) του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Όπως τονίζεται, νέα δήμαρχος της πόλης είναι η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, μέχρι πρότινος μέλος του δημοτικού συμβουλίου

Ο Φεντόροφ συνελήφθη από οπλισμένους άνδρες την Παρασκευή και διώκεται για τρομοκρατία από τις εισαγγελικές αρχές των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Χθες, αρκετοί πολίτες της Μελιτόπολης διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της «απαγωγής του Φεντόροφ».

08:36

: Πολύωρη συνάντηση Σρέντερ – Πούτιν

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας (Bild am Sonntag), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για την έκβαση των συνομιλιών.

Επικαλούμενη πρόσωπο με λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων του Σρέντερ, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην καγκελάριος είχε επίσης μακρά συζήτηση με έναν από τους πιο στενούς συμβούλους του Πούτιν.

Έφυγε από τη Μόσχα νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μαζί με τη σύζυγό του, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρονται λεπτομέρειες όσον αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν και έχει δεσμούς με ρωσικές εταιρείες, είχε συναντήσει Ουκρανούς που συνδέονται με την αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών του Κιέβου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, γράφει η Bild am Sonntag.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο Σρέντερ ήταν ο μόνος που είχε απευθείας επαφές τόσο με τον Πούτιν όσο και με κορυφαίους αξιωματούχους της Ουκρανίας.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico μετέδωσε πρώτη ότι ο Σρέντερ ταξίδεψε στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν και πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει σε κάποια συνάντηση ούτε είχε εμπλοκή σε αυτήν.

08:29

Μήνυμα Ζελένσκι προς Ρωσία: Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.

08:00

Επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Λβιβ

Το πρωί της 18ης ημέρας της εισβολής ξεκίνησε με ρωσική επίθεση σε στρατιωτική βάση, περίπου 50 χλμ από το Λβιβ, μεταδίδει ο Guardian.

Ανταποκρίσεις από την περιοχής, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, κάνουν λόγο για μπαράζ εκρήξεων

07:46

Ζελένσκι: Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

07:40

«Η Ρωσία θέλει να πάρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια» – Διαψεύδει η Μόσχα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.

«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες “είναι μονίμως παρόντες” (στη Ζαπορίζια)«, πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.

07:29

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονέτσκ

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

07:25

Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο τη νύχτα

Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. «Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

07:24

Νέα προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ για χημικά όπλα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν πολέμου», αναφέρει. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει πως παρότι ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι ερχόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση