Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πολεμικό σκηνικό μεταξύ Αθήνας – ΔΝΤ
Πολεμικό σκηνικό μεταξύ Αθήνας – ΔΝΤ

Πολεμικό σκηνικό μεταξύ Αθήνας – ΔΝΤ

Σε υψηλούς τόνους, με δημόσιες δηλώσεις, υπονοούμενα, αιχμές, αλλά και έντονο παρασκήνιο, η και το ξεδιπλώνουν προσεκτικά τις κινήσεις τους, σε μια αναμέτρηση με επίδικο, καταρχάς, την εξέλιξη της αξιολόγησης, που είναι σαφές ότι αποτελεί τη «σκακιέρα» επί της οποίας θα επαναπροσδιορισθεί ευρύτερα η μεταξύ τους σχέση. Από την άλλη, η δυστοκία στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης χωρίς επώδυνα μέτρα, η επιθετική ρητορική έναντι του ΔΝΤ, αλλά και η χαμηλή δημοσκοπική πτήση του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του Ταμείου και της συμμετοχής του στα ελληνικά προγράμματα. Με φόντο τη διαρροή των διαλόγων ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, η Αθήνα, όπως φάνηκε από τη σχετική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θέτει ζήτημα αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση δεν έχει βάλει στο τραπέζι δημοσίως ανάλογο αίτημα, έθεσε, ωστόσο εμμέσως ζήτημα συνέχισης του κ. Πολ Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επισήμανε ακόμη ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, κάτι που εκτίμησε ότι κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Για την Αθήνα, σε επίπεδο εντυπώσεων, τυχόν «άδειασμα» του κ. Τόμσεν, που αποτελεί «κόκκινο πανί» διαχρονικά, θα ήταν σημαντική νίκη στα σημεία.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ, στην απαντητική προς τον κ. Τσίπρα επιστολή της, όχι μόνο έσπευσε να καλύψει τους υφισταμένους της («η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου»), αλλά σαφώς «έδειξε» προς την πλευρά της Αθήνας και της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαρροή των επίμαχων διαλόγων. «Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχής διαπραγμάτευση βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το επεισόδιο του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε για το εάν μπορούμε πράγματι να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας με δηλώσεις εκατέρωθεν» επισήμανε, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι προκειμένου τα στελέχη του Ταμείου στην Αθήνα να εργαστούν, «είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική τους ασφάλεια». Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί ελληνικού «δακτύλου» στην υποκλοπή της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ και καθώς δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Τagesspiegel ενέπλεξε την ΕΥΠ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιάννης Ρουμπάτης, σε δήλωσή του επισήμανε ότι «η ΕΥΠ λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών».

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεις στην Κορώπη (Μπούφα) #ΚορώπηΜπούφα - https://t.co/dplX1LHPnR -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες #ναυαγοσώστες… - https://t.co/rKvh8Cvpp2 -

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση