Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 80%
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 80%

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 80%

Η έκπτωση ενοικίου 80% που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές κατά την 16η Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις και τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ειδικότερα, μείωση του ενοικίου θα έχουν:

• Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός (click away) ή με ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή τηλεφωνικές παραγγελίες με παράδοση κατ’ οίκον.

• Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το .

• Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

• Οι επιχειρήσεις του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

• Οι επιχειρήσεις του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.

Οι 200.000 και πλέον επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών θα καταβάλουν μειωμένο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο. Δηλαδή ακόμα και αν ανοίξει η αγορά εντός του πρώτου διμήνου του έτους θα καταβάλουν μειωμένο κατά 80%.

poies-epicheiriseis-dikaioyntai-ekptosi-enoikioy-800
Μειωμένο κατά 80% θα καταβάλουν το πρώτο δίμηνο του 2021 οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν μειωμένα κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί των απωλειών. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το ενοίκιο κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Μετά την υποβολή των δηλώσεων COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η κρατική θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες προς το Δημόσιο.

Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα δεν προβλέπεται σήμερα καμία για τις απώλειες που έχουν υποστεί. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν και τα νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα και θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ή 80% ενοίκια.

Για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε εργασίας διατηρείται το «κούρεμα» 40% για το ενοίκιο, κύριας κατοικίας, φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την κυβέρνηση:

• Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνον επιχειρήσεων.

• Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές, προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος. Δηλαδή να πληρώνουν εντός των 5 πρώτων ημερών του μήνα.

• Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.

• Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πνιγμός 73χρονου στα #Πλατανίδια #Πλατανίδια - https://t.co/nHgDbIEPTH -

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

"Αλιεύοντας" την είδηση