Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΟΕΔΗΝ: Τα Νοσοκομεία κατάντησαν σουρωτήρι μικροβίων
ΠΟΕΔΗΝ: Τα Νοσοκομεία κατάντησαν σουρωτήρι μικροβίων

ΠΟΕΔΗΝ: Τα Νοσοκομεία κατάντησαν σουρωτήρι μικροβίων

Εξαιτίας της διάλυσης των νοσοκομείων

Μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Συνεχώς αυξάνεται η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών, που προκαλούν λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους Νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ ). Κινδυνεύει η ζωή των ασθενών.Υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία η οποία κοστίζει στην εργασία τους και την οικογένειά τους .

Η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Πάνω απο 4. 000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000.

Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Το ποσοστό διαφέρει από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ανάλογα με τις αντοχές τους .Λόγω του απορρήτου συγκεντρώνονται δύσκολα τα στοιχεία.Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την ονομασία Προκρούστης που δίδονται τα στοιχεία , από τον Πρόεδρο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τον Διοικητή κάθε Νοσοκομείου .

Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων. Στα Νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι ΣΤΟ 15%.

Στα ελληνικά Νοσοκομεία τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, καθώς και η εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων. Η χώρα μας διεκδικεί τα υψηλότερα ποσοστά στους χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απεικονίζουν την ανάπτυξη των σημαντικότερων ανθεκτικών βακτηρίων, που πρωταγωνιστούν στα ελληνικά Νοσοκομεία, με μοιραίες συνέπειες στους ασθενείς.

Στα ελληνικά νοσοκομεία, τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα- αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas.

Το ποσοστό θνησιμότητας από τα τρία παραπάνω μικρόβια φτάνει το 50% προσβληθέντων.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού

Ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια. Δεν υπάρχει δυνατότητα τήρησης πρωτοκόλλων νοσηλείας σχετικά με τα abocath φλεβών, κατακλίσεις κ.λπ. Ο νοσηλευτής δεν προλαβαίνει να κάνει υγιεινή των χεριών του, τρέχοντας πανικόβλητος από τον ένα ασθενή στον άλλο στις κλινικές, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών, αλλά και στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 4 ασθενείς μπορεί και παραπάνω.

Μεγάλη έλλειψη βοηθών θαλάμων

Ουσιαστικά ο κλάδος βαίνει προς εξαφάνιση. Οι τεράστιες ελλείψεις Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή . Ως εκ τούτω μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς Νοσοκομειακών λοιμώξεων .

Λόγω έλλειψης βοηθών θαλάμων δεν γίνεται απολύμανση στα κρεβάτια και στα μηχανήματα των ΜΕΘ, που είναι άκρως απαραίτητα για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αναγκάζεται το ανεπαρκέστατο νοσηλευτικό προσωπικό να επιβαρύνεται με αλλότρια καθήκοντα . Που να προλάβει όμως αφού τρέχει πανικόβλητο.

Ποιότητα χειρουργικών επεμβάσεων – Φροντίδας Νοσηλευτικής

Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κ.λπ.), επιθέματα κατακλίσεων. Λόγω υποχρηματοδότησης υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και σε υλικά απολύμανσης(χειροπετσέτες, σαπούνια κ.α.) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ,

Μεγάλη έλλειψη ιματισμού

Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι Ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους . Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες.

Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων . Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής . Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε κρεβάτια τα οποία διαθέτουν μηχανισμούς αλλαγής θέσης ασθενών , με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές και λοιμώξεις αναπνευστικού και κατακλίσεις . Τα κρεβάτια είναι 20ετίας. Οι καρέκλες αιμοκάθαρσης είναι διαλυμένες, αίματα ΚΑΙ γεμάτες μικρόβια στις Μ.Τ.Ν.

Αναμονή ασθενών

Μεγάλη είναι  η αναμονή των ασθενών μετά  την εισαγωγή πολυακουσμένα στην εφημερία, έως ότου προγραμματισθεί το χειρουργείο τους, ή να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ.

Το αποτέλεσμα είναι οι Ασθενείς να αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις (πχ. Ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης των Ασθενών με υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης Νοσημάτων . Που χρήματα να φτιαχτούν. Ασθενείς με βαριές ιώσεις νοσηλεύονται σε θαλάμους με άλλους Ασθενείς .

Καθαριότητα ελλιπέστατη

Λόγω των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων Το απόγευμα και τη  νύχτα το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, καθώς επίσης και στις εφημερίες. Οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις . Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί .

Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών.Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ τα υλικά(χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κ.λπ.) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις.

Από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν πεθαίνουν ή κινδυνεύουν μόνο οι επώνυμοι , αλλά και ανώνυμοι πολίτες.

Χάνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή, αφού τα Νοσοκομεία κατάντησαν σουρωτήρι μικροβίων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση